Ett tornhus i 32 våningar byggs i Böle – stadsfullmäktige godkände detaljplanen för mellersta delen av tornområdet

Helsingfors stadsfullmäktige godkände på sitt sammanträde den 11 oktober detaljplanen för mellersta delen av tornområdet i Böle. Detaljplanen gör det möjligt att bygga en tornbyggnad i 32 våningar huvudsakligen för kontorsbruk söder om Bölebron.
Mellersta delen av tornområdet i Böle. Bild: Varma-JKMM-Haahtela
Mellersta delen av tornområdet i Böle. Bild: Varma-JKMM-Haahtela

Detaljplanen är en del av ett större, tätt och urbant bostads- och arbetsplatsområde bestående av tornhus som planeras söder om Bölebron. Ett utkast till detaljplan godkändes av stadsplaneringsnämnden 5.6.2012 som underlag för förslag till detaljplaneändringar.

Detaljplanen har utarbetats på förslag av vinnaren i den planerings-, bygg- och tomtöverlåtningstävling som ordnats av Senatfastigheterna och Helsingfors stad hösten 2021. Tornbyggnaden består huvudsakligen av kontorslokaler, i bottenvåningarna finns även affärslokaler. Byggnaden är minst 130 meter hög från Lokstallsgrändens plan och i den högsta delen har den 32 våningar.

Detaljplanen bidrar i synnerhet till att förtäta Böle och stärka stadsdelens roll som ett centrumliknande område i Helsingfors. Planen ökar också utbudet av kontorslokaler i området. I samband med planlösningen har också en trafikplan upprättats där en ny fotgängarförbindelse sammanför Lokstallarnas område med Böle bro och kollektivtrafikterminalen där.

Stadsfullmäktige beslutade om ordnande av de offentliga arbetskraftstjänsterna

Stadsfullmäktige beslutade att de offentliga arbetskraftstjänsterna ska ordnas i stadens egen regi. Beslutet är en del av en process med vilken organiseringsansvaret för den offentliga arbetskraftsservicen överförs till Helsingfors stad från ingången av år 2025. 

Helsingfors stads långsiktiga intressebevakningsmål har varit att ta sig an organiseringsansvaret för den offentliga arbetskraftsservicen. Helsingfors har förberett sig på ett permanent överförande av organiseringsansvaret genom att delta i ett kommunförsök med sysselsättning under tiden 1.3.2021–31.12.2024. 

Helsingfors stad har berett ordnandet av arbetskraftsservicen så att staden i huvudsak producerar servicen som självständig arbetskraftsmyndighet. Staden kommer att producera lagstadgad service för cirka 70 000 personkunder och uppskattningsvis 5 000 företagskunder årligen. 

Juha Ahonen vald till sektorchef för kultur- och fritidssektorn

Stadsfullmäktige beslutade att anställa diplomsångare Juha Ahonen för tjänsten som sektorchef för en bestämd tid på sju år. Ahonen har avlagt en högre högskoleexamen för diplomsångare vid musikhögskolan i Köln och har förvärvat ytterligare kompetens genom att bland annat ta en specialyrkesexamen i ledarskap vid Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Ahonen har verkat som kulturdirektör för Tammerfors stad sedan år 2021. Före det har han jobbat bland annat som intendent för Tammerfors filharmoniker, intendent för Tapiola Sinfonietta och evenemangschef för Musikhuset i Helsingfors Ab.

Ahonen börjar jobba som sektorchef i januari 2024. 

Stadsfullmäktige behandlade även Socialdemokratiska fullmäktigegruppens motion om att trygga tillgången till välfärdstjänster för unga och Gröna fullmäktigegruppens gruppmotion om lösningar på krisen inom småbarnspedagogiken.

Stadsfullmäktiges alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsfullmäktiges beslutshandlingar.