Juha Ahonen har valts som ny sektorchef för Helsingfors kultur och fritid

Helsingfors nya sektorchef för kultur- och fritid, Juha Ahonen, tillträder tjänsten i januari 2024. Tjänsten är sjuårig för tiden 2024 till 2031.
Helsingfors nya sektorchef för kultur- och fritid, Juha Ahonen. Bild: Patrik Lindström
Helsingfors nya sektorchef för kultur- och fritid, Juha Ahonen. Bild: Patrik Lindström

Ahonen har avlagt en högre högskoleexamen för diplomsångare vid musikhögskolan i Köln och har förvärvat ytterligare kompetens genom att bland annat ta en specialyrkesexamen i ledarskap vid Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.  

Ahonen har mångsidig ledarskapserfarenhet av att förankra den offentliga förvaltningens strategiska tyngdpunkter i processer och operativt arbete samt av nätverks- och personalledning. På grund av sin arbetslivserfarenhet har han en stark förståelse för kultur- och fritidssektorn, samt ett omfattande nätverk både i Finland och internationellt.  

Innan sin nuvarande tjänst har Ahonen varit kulturdirektör för Tammerfors stad sedan år 2021. Tidigare var han intendent för Tampere Filharmonia från 2019 till 2021 och intendent för Tapiola Sinfonietta från 2016 till 2019. Dessutom har han arbetat som biträdande intendent för Radions symfoniorkester från 2015 till 2016 och som evenemangschef vid Musikhuset i Helsingfors Ab från 2011 till 2015. Han har också tidigare arbetserfarenhet bland annat vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet som producent för operautbildningen samt i olika roller på Rundradion, såsom journalist, programledare och producent.  

Som sektorchef ansvarar Juha Ahonen för den strategiska planeringen, uppnåendet av målen och den ekonomiska förvaltning för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors. Dessutom ansvarar han för ledningen av organisationens personal och utvecklingen av arbetskulturen. Ahonen har ett nära samarbete med kultur- och fritidsnämnden och sektorns biträdande borgmästare och är en nyckelperson i stadens ledningsgrupp tillsammans med andra ledare. Som direkt underställda honom är servicehelhetens fyra chefer, sektorns förvaltningsdirektör samt en ledande sakkunnig. Inom kultur- och fritidssektorn arbetar cirka 1 800 arbetstagare.