Programmet Helsinki Trainee kickar igång karriären

Programmet Helsinki Trainee har öppnat dörrar till mångsidiga uppgifter inom Helsingfors stad för över 50 studerande i slutskedet eller nyutexaminerade sedan 2020. Ett av programmets mål är att erbjuda personer som är i början av sin karriär en unik möjlighet att lära känna stadsorganisationen och nätverka.
Kreeta Koskijoki ja Sonja Takalo tietokoneen ääressä.
Kreeta Koskijoki (till vänster) och Sonja Takalo hade tur och fick nya uppgifter efter trainee-programmet. Bild: Lyyra Virtanen

Programmet Helsinki Trainee växer och utvecklas hela tiden. Under programmets första tid arbetade praktikanterna med personalfrågor på stadskansliet. När ordet spred sig inom staden kom också andra avdelningar och sektorer med. Just nu finns 12 praktikantplatser att söka inom HR-uppgifter, juridiska tjänster, kommunikation, planering av servicenätet och migrationsärenden. Uppgifterna finns inom stadskansliets olika avdelningar, fostrans- och utbildningssektorn samt kultur- och fritidssektorn.

Även om man inte kan lova att alla får möjlighet till fortsatt jobb har i genomsnitt 50–60 procent av deltagarna i trainee-programmet fortsatt i olika uppgifter inom staden.

Trainee-perioden gav möjlighet att fördjupa kunskaper och prova på nya saker

Sonja Takalo och Kreeta Koskijoki började inom staden i februari 2024 genom programmet Helsinki Trainee, i uppgifter inom arbetsgivarbild och kommunikation. Efter det halvårslånga programmet fortsatte båda inom staden – Sonja som specialplanerare på stadskansliets personalavdelning, Stadin HR, och Kreeta som kommunikationsexpert inom sysselsättningstjänsterna.

Sonja och Kreeta fick träffa andra praktikanter och bekanta sig med olika sektorer inom ramen för programmet. Dessutom fick de utveckla sin kompetens i uppgifter inom sina egna branscher.

– Trainee-perioden var en tid av växande och lärande, och mitt team gjorde också detta möjligt. Jag fick lagom mycket ansvar för exempelvis arbete i sociala medier och grundade ett Helsinki Trainee-alumninätverk med stöd av teamet. Jag deltog också i flera utvecklingsarbeten över team- och avdelningsgränserna. Det fanns också rejält med arbetstid för det lärande som är centralt i programmet, och jag deltog till exempel i olika kurser, berättar Sonja.

– Att praktisera inom kommunikationen var givande, mångsidigt och roligt. Jag arbetade på kansliets kommunikationsavdelning, i två olika team samtidigt: innehållsproduktion och intern kommunikation. Jag fick producera innehåll för både intran och externa kanaler – från Instagram till Helsingforstidningen, säger Kreeta.

Kreeta ja Sonja kahvikuppien kanssa pöydässä.
Kreeta och Sonja har trivts i sina nya uppgifter inom sysselsättningstjänsterna och Stadin HR. Bild: Lyyra Virtanen

Nya uppgifter efter trainee-perioden

När trainee-perioden tog slut i augusti hade både Sonja och Kreeta tur och fick fortsätta jobba hos staden, i nya uppgifter.

– Övergången till att bli specialplanerare var ganska naturlig, eftersom jag blev kvar i samma team och temana var bekanta. Jag upplevde också att jag var redo att ta mer ansvar för större helheter, konstaterar Sonja.

I sin nya uppgift ansvarar Sonja för att samordna programmet Helsinki Trainee, rekrytera nya praktikanter och delta i studerande- och karriärmässor under hösten.

– Det är väldigt intressant att se trainee-programmet från en annan vinkel, och som tidigare trainee kan jag identifiera mig med de nuvarande och göra programmet ännu bättre genom min erfarenhet, berättar hon glatt.
Kreeta har fått använda den kompetens hon samlat på sig mer än hon kunde ha gissat.

– Det har varit trevligt att börja i expertarbetet, eftersom jag har tagits så varmt emot i projektet. Jag kom från kansliets kommunikationsavdelning till sysselsättningstjänsterna för att skapa ett eget intra och en webbplats för det blivande affärsverket, säger Kreeta.

– Det jag lärde mig under min trainee-period var alltså till överraskande stor nytta, eftersom jag nu jobbar med samma saker. Det är praktiskt att jag kan använda systemen och redan känner personer som vi samarbetar med på kommunikationsavdelningen, berättar hon.

Arbetsgemenskapen och intressanta möjligheter att avancera är viktiga i arbetet

Sonja och Kreeta ville fortsätta arbeta hos staden, eftersom det finns så många möjligheter.

– Som nyutexaminerad politices magister ville jag fortsätta inom staden av flera skäl. När jag i början av karriären hade fått in en fot hos Finlands största arbetsgivare, upplevde jag Helsingfors som en naturlig och meningsfull väg för att fördjupa min kompetens. Jag tycker om det människonära arbetet i kontaktytan mellan HR och kommunikation, där jag kan hjälpa andra och träffa människor på gräsrotsnivå. Inom staden finns många intressanta uppgifter och karriärvägar, även om det inte är säkert att man som trainee får fortsätta, Sonja beskriver.

– Arbetet inom staden är väldigt intressant, och jag har hela tiden lärt mig nya saker om stadsorganisationen exempelvis genom att intervjua experter. I mitt nuvarande arbete får jag vara med och bygga upp ett nytt affärsverk, vilket är väldigt unikt, konstaterar Kreeta.

Jag vill arbeta i en gemenskap där mångfald värdesätts och var och en får vara sig själv.

Sonja Takalo

En uppmuntrande arbetsgemenskap och respons har stor betydelse. Enligt Sonja uppmuntrar arbetsgemenskapen var och en att utvecklas i sin karriär genom olika kurser och eventuell arbetsrotation samt att ta hand om sitt välbefinnande genom mångsidiga anställningsförmåner.

– I somras inspirerades jag att efter flera års paus återvända till simningen, då jag deltog i en simkurs via en personalklubb och fick ett förmånligt medlemskap på simstadion, berättar Sonja.

– Humor och sammanhållning med arbetskamraterna är viktigt, och jag har upplevt det i min nya uppgift. Jag tycker om att jag i mitt arbete får lära mig nytt, lösa problem och arbeta med olika slags människor. Det att alla dagar är olika passar mig. Jag får också ofta positiv respons, vilket har gett mig självsäkerhet i mitt yrke, berättar Kreeta glatt.

– Det är också viktigt för mig att arbetsgivaren är ansvarsfull och främjar jämlikhet. En av min enhets största uppgifter just nu är att öka flerspråkigheten inom staden. Jag deltog också i ordnandet av Helsingfors Pride, och Helsingfors var en av Prides huvudsamarbetspartner. Jag vill arbeta i en gemenskap där mångfald värdesätts och var och en får vara sig själv, säger Sonja.