”Om du råkar falla så tar teamet emot dig” – förtroende skapar en bra arbetsgemenskap

Två arbetsgemenskaper som klarade sig bra i Kommun10-undersökningen berättar varför de fick ett gott resultat. Maijuleena Blanco Sequeiros och Tarja Pusa arbetar inom stadsmiljösektorn och tycker att exempelvis skratt svetsar ihop arbetsgemenskapen.

Publicerad , uppdaterad
Maijuleena Blanco Sequeiros och Tarja Pusa.

– Det viktigaste är förtroende, svarar sjukskötare Matti Mitronen på frågan om vilken är den viktigaste faktorn i en god arbetsgemenskap. Mitronen jobbar i teamet för intensifierad öppenvård på psykospolikliniken på Aurorasjukhuset inom Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor.

Förtroendet stärks bland annat av alla informella diskussioner i bilen när han gör hembesök på olika håll i Helsingfors med sitt arbetspar.

– Man bekantar sig med sina arbetskamrater vid sidan av arbetet och ser dem inte bara som kollegor, berättar han. 

Sjukskötaren Taru Gröhn arbetar i samma arbetsgemenskap och nickar bredvid Mitronen. De jobbar i olika team, men bådas arbete innehåller hembesök hos Helsingforsbor med psykosdiagnos.

– Chefen litar också på oss. Vi är ute på stan hela dagen, och chefen litar på att vi sköter vårt arbete på det sätt som vi anser vara bäst, säger Gröhn.

Tarja Pusa och Maijuleena Blanco Sequeiros har ett helt annorlunda jobb inom livsmedelssäkerhet, men är av samma åsikt som Mitronen och Gröhn. Det måste finnas förtroende i arbetsgemenskapen.

– Om du råkar falla så tar teamet emot dig, berättar Blanco Sequeiros om en atmosfär där man kan lita på att man får hjälp.

– Det bidrar även till att man själv också vill hjälpa om man har fått hjälp av andra, fortsätter Blanco Sequeiros. 

– Och man får alltid hjälp. Man behöver inte heller vara rädd för att be om hjälp. Diskussionsklimatet är så öppet att om någon behöver något så kan hen be om hjälp, berättar Pusa. 

Dessa två arbetsgemenskaper förenas också av att de har fått exceptionellt goda resultat i den senaste Kommun10-undersökningen, vars resultat publicerades i slutet av förra året. Kommun10-undersökningen genomförs av Arbetshälsoinstitutet och den följer upp välfärden och hälsan hos personalen inom kommun- och välfärdssektorn samt deras arbete och ändringarna i det.

Taru Gröhn ja Matti Mitronen.
Taru Gröhn och Matti Mitronen jobbar på psykospolikliniken på Aurorasjukhuset och betonar att det är viktigt att diskutera inom arbetsgemenskapen. – Informella situationer påverkar arbetsklimatet. Hos oss har atmosfären och arbetskulturen inte ändrats även om människor har bytts ut mot nya, berättar Mitronen.

Du kan se att arbetet är till nytta för patienterna. Och inte bara för patienterna utan också för samhället. Sjukhusvården minskar då vi deltar i vården. Det är en stor sak.

Taru Gröhn

Betydelsefullt och meningsfullt arbete

När det gäller trivseln i arbetet, är det också viktigt för Mitronen och Gröhn att det egna arbetet känns betydelsefullt och meningsfullt. Enligt Kommun10-undersökningen upplever rentav 90,5 procent av deras enhet att arbetet är meningsfullt.

–Arbetsgemenskapen och arbetskamraterna påverkar säkert också detta. Det är kanske lite klichéartat att alla arbetsdagar är olika. Vi träffar några patienter på en promenad eller i ett kafé och sedan gör vi hembesök. Det finns mycket variation, berättar Mitronen. 

Det är naturligtvis minst lika viktigt att uppleva att arbetet är betydelsefullt.

– Du kan se att arbetet är till nytta för patienterna. Och inte bara för patienterna utan också för samhället. Sjukhusvården minskar då vi deltar i vården. Det är en stor sak, säger Gröhn. 

Gröhn jobbar med ambulerande öppenvård för psykospatienter. Det är oftast den sista vårdformen när andra stödformer inte har hjälpt. Mitronen jobbar i teamet för intensifierad öppenvård. Syftet med den är att stödja hemanpassningen hos patienter som fått psykosdiagnos.

– Vi hjälper patienten exempelvis med att handla, även om det inte finns någon rent psykiatrisk orsak till det. Genom detta förbättrar vi vårdrelationen med patienten, berättar Mitronen.

Enligt duon påverkas trivseln i arbetet också i hög grad av att man kan påverka det egna arbetet och att det inte finns ett visst mönster som man alltid ska iaktta.

Det finns lite att förbättra, men Gröhn skulle önska åtminstone fler specialarbetstagare till fältarbetet, exempelvis socialarbetare och psykologer.

Viktigt att ha balans mellan arbete och fritid

Livsmedelsinspektörerna Blanco Sequeiros och Pusa arbetar vid stadsmiljösektorns enhet för livsmedelssäkerhet. De jobbar i olika team, men bådas arbete innehåller inspektioner i bland annat restauranger och butiker. De utreder också till exempel misstankar om matförgiftning.

– Vår enhet genomför också olika projekt. Till exempel i år slutförs ett såsprojekt, som undersöker den mikrobiologiska kvaliteten på såser i restauranger, berättar Blanco Sequeiros.

Betydelsen och effekterna av det egna arbetet är också mycket konkreta för dem.

– Vi ser det i praktiken på fältet att inspektionerna fungerar. Alltså att verksamheten blir bättre. Det är också viktigt, säger Pusa. 

Blanco Sequeiros påminner om att det egna arbetet är meningsfullt när det uppskattas och man är flexibel.

– Det står tydligt redan i arbetsannonserna för vår enhet att arbetet inte är hela livet. Det är mycket lätt att samordna fritiden och arbetet här och enheten är mycket flexibel, säger Blanco Sequeiros.

Blanco Sequeiros och Pusas enhet fick utmärkta resultat i undersökningen: Bland annat skulle 97 procent av respondenterna rekommendera sin arbetsgivare för sina vänner och 94,1 procent av respondenterna tror att de kommer att fortsätta i arbetet ända till pensionsåldern.

Motion är en viktig del av återhämtningen från arbetet för Blanco Sequeiros och Pusa. I deras enhet tar man hand om energinivån redan under arbetsdagen genom pausgympa under möten. Motion utanför arbetstiden underlättas av att det finns en idrottssal och ett gym i stadsmiljösektorns lokaler i Fiskehamnen.

Duon har också inrättat en dansklubb som gör det möjligt att utöva dans genast efter arbetsdagen.Personalen inom stadsmiljösektorn har också andra klubbar som erbjuder många slags hobbymöjligheter.

– Motion och idrott samt kulturella hobbyer påverkar det allmänna välbefinnandet och återhämtningen, berättar Pusa.

”Diskutera och fundera” 

Båda arbetsgemenskaperna anser att det lönar sig att genast ingripa i och behandla eventuella problem så att de inte hinner bli större.

Det är viktigt att diskutera inom arbetsgemenskapen.

– Diskutera och fundera. Om det finns något som inte fungerar, så ska ni fundera på det tillsammans, svarar Taru Gröhn.

Blanco Sequeiros och Pusa betonar att det är viktigt att ta hand om varandra.

– Skratt, pausgympa och öppenhet är viktiga, och att man vågar prata. Och att ingen lämnas ensam, säger Blanco Sequeiros.

– Det lönar sig att skratta mycket! Och ta hand om varandra, konstaterar Pusa. 
 

Du kanske är intresserad av