”Jos sattuu tippumaan, muu tiimi ottaa vastaan” – luottamus tekee hyvän työyhteisön

Kaksi Kunta10-tutkimuksessa menestynyttä työyhteisöä kertoo, mistä heidän hyvät tuloksensa johtuvat. Kaupunkiympäristön toimialalla työskentelevien Maijuleena Blanco Sequeiroksen ja Tarja Pusan mielestä esimerkiksi nauru hitsaa työyhteisöä yhteen.

Julkaistu , päivitetty
Maijuleena Blanco Sequeiros ja Tarja Pusa.

– Luottamus on se tärkein juttu, sanoo sairaanhoitaja Matti Mitronen, kun kysytään hyvän työyhteisön tärkeintä tekijää. Mitronen työskentelee Helsingin kaupungin Auroran sairaalan psykoosipoliklinikalla tehostetun avohoidon tiimissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla.

Luottamusta kasvattaa esimerkiksi se kaikki epävirallinen jutustelu automatkoilla, kun hän käy työparinsa kanssa kotikäynneille ympäri Helsinkiä.

– Työn ohessa oppii tuntemaan työkavereita ja heidät näkee muinakin kuin vain työkavereina, hän kertoo.

Samassa työyhteisössä työskentelevä sairaanhoitaja Taru Gröhn nyökyttelee vieressä. He ovat eri tiimeissä, mutta molempien työhön kuuluu kotikäyntejä psykoosidiagnoosin saaneiden helsinkiläisten kotona.

– Esihenkilö myös luottaa meihin. Me kun olemme tuolla menossa koko päivän, niin hän luottaa siihen, että me hoidamme sen meidän työmme siten kuten parhaaksi näemme, Gröhn kertoo.

Täysin toisenlaista työtä elintarviketurvallisuuden parissa tekevä kaksikko Tarja Pusa ja Maijuleena Blanco Sequeiros ovat samoilla linjoilla kuin Mitronen ja Gröhn. Työyhteisössä pitää olla luottamusta.

– Jos sattuu itse tippumaan, muu tiimi ottaa vastaan, kertoo Blanco Sequeiros ilmapiiristä, jossa voi luottaa siihen, että autetaan.

– Se ruokkii myös sitä, että haluaa auttaa, kun itseä on autettu, Blanco Sequeiros jatkaa.

– Ja aina saa apua. Avunpyyntöä ei myöskään tarvitse pelätä. Keskusteluilmapiiri on niin avoin, että jos joku tarvitsee jotain, niin voi kysyä, että voiko joku jeesiä, Pusa kertoo. 
 
Näitä kahta työyhteisöä yhdistää myös se, että ne ovat saaneet poikkeuksellisen hyviä tuloksia viimeisimmässä Kunta10-kyselyssä, jonka tulokset julkaistiin viime vuoden lopulla. Kunta10 on Työterveyslaitoksen tekemä tutkimus, jossa seurataan kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön hyvinvointia ja terveyttä sekä työtä ja siinä tapahtuvia muutoksia.

Taru Gröhn ja Matti Mitronen.
Auroran sairaalassa psyykosipoliklinikalla työskentelevät Taru Gröhn ja Matti Mitronen painottavat keskustelemisen tärkeyttä työyhteisössä. – Epävirallisemmat tilanteet vaikuttavat työilmapiiriin. Meillä ilmapiiri ja työkulttuuri on pysynyt samana, vaikka ihmisiä on vaihtunutkin, Mitronen kertoo.

Työn hyödyn potilaille voi nähdä. Eikä pelkästään potilaille vaan yhteiskunnallisestikin. Sairaalahoito vähenee, kun olemme siinä hoidossa mukana. Se on iso asia.

Taru Gröhn

Merkityksellistä ja mielekästä työtä

Merkittävä tekijä Mitrosella ja Gröhnillä työssä viihtymisessä on myös se, että oman työnsä kokee merkitykselliseksi ja mielekkääksi. Kunta10-tutkimuksen mukaan jopa 90,5 prosenttia heidän yksiköstään kokee työnsä mielekkääksi.

– Työyhteisö ja työkaverit varmasti siinäkin vaikuttavat. Vähän kliseekin, että jokainen työpäivä on erilainen. Joitain potilaita saattaa tavata kävelyllä tai kahvilassa ja sitten on kotikäyntejä. Vaihtelevuutta on paljon, Mitronen kertoo.

Vähintään yhtä tärkeää on tietysti se, että kokee työnsä merkitykselliseksi.

– Työn hyödyn potilaille voi nähdä. Eikä pelkästään potilaille vaan yhteiskunnallisestikin. Sairaalahoito vähenee, kun olemme siinä hoidossa mukana. Se on iso asia, Gröhn kertoo.

Gröhn työskentelee psykoosipotilaiden liikkuvassa avohoidossa. Se on yleensä se viimeisin hoitomuoto, kun muut tukimuodot eivät ole auttaneet. Mitronen työskentelee tehostetun avohoidon tiimissä. Siinä pyritään tukemaan psykoosidiagnoosin saaneiden kotoutumista.

– Me autamme potilasta vaikka kaupassa käymisessä, vaikkei siihen puhtaasti olisikaan mitään psykiatrista syytä. Siten saadaan hoitosuhdetta potilaiden kanssa paremmaksi, Mitronen kertoo.

Paljon työssä viihtymiseen vaikuttaa kaksikon mukaan myös se, että omaan työhönsä voi vaikuttaa eikä ole olemassa tiettyä sapluunaa, jota pitäisi aina noudattaa.

Parannettavaa löytyy vähän, mutta Gröhn ainakin toivoisi erityistyöntekijöitä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja, lisää kenttätyöhön. 

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen tärkeää

Elintarviketarkastajat Blanco Sequeiros ja Pusa työskentelevät kaupunkiympäristön toimialalla elintarviketurvallisuuden yksikössä. He toimivat eri tiimeissä, mutta kummankin työhön kuuluu tarkastuksia muun muassa ravintoloihin ja myymälöihin. He selvittävät myös esimerkiksi ruokamyrkytysepäilyjä.

– Yksikössämme tehdään myös erilaisia projekteja. Tänä vuonna esimerkiksi valmistuu kastikeprojekti, jossa tutkitaan ravintoloiden kastikkeiden mikrobiologista laatua, Blanco Sequeiros kertoo.

Oman työn merkityksellisyys ja vaikuttavuus on heille myös hyvin konkreettista.

– Me näemme käytännössä kentällä, että ne tarkastukset toimivat. Eli että se toiminta paranee. Se on myös tärkeää, Pusa kertoo.

Blanco Sequeiros muistuttaa, että omaa työtä on mielekästä tehdä, kun sitä arvostetaan ja että ollaan joustavia. 

– Meidän yksikön työpaikkailmoituksissakin sanotaan jo selvästi, että työ ei ole koko elämä. Vapaa-ajan ja työn yhteensovittaminen onnistuu täällä tosi hyvin ja täällä ollaan joustavia, Blanco Sequeiros sanoo.

Kyselyssä on erinomaisia tuloksia Blanco Sequeiroksen ja Pusan yksikön osalta esimerkiksi siinä, että 97 prosenttia vastaajista suosittelisi työnantajaa ystävilleen ja että 94,1 prosenttia kyselyyn vastaajista uskoo jatkavansa työssä eläkeikään saakka.

Liikunta on Blanco Sequeirokselle ja Pusalle tärkeä osa työstä palautumista. Heidän yksikössä vireystasosta pidetään huolta jo työpäivän aikana taukojumpalla palaverien aikana. Liikunnan harrastamista työajan ulkopuolella helpottaa se, että kaupunkiympäristön toimialan tiloissa Kalasatamassa on liikunta- ja kuntosali.

Kaksikko on myös perustanut tanssikerhon, joka mahdollistaa tanssin harrastamisen heti työpäivän jälkeen. Myös muut kaupunkiympäristön henkilöstökerhot tarjoavat monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. 

– Liikunnan ja kulttuurin harrastaminen vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin ja palautumiseen, kertoo Pusa.  

”Keskustelkaa ja pohtikaa”

Molemmat työyhteisöt ovat sitä mieltä, että mahdollisiin ongelmiin kannattaa puuttua heti ja käsitellä, jotta ne eivät ehdi kasvaa isommiksi ongelmiksi.

Keskustelu on tärkeää työyhteisössä.

– Keskustelkaa ja pohtikaa. Jos on sellaisia asioita, jotka eivät toimi, niin niitä pitää miettiä yhdessä, kertoo Taru Gröhn.

Blanco Sequeiros ja Pusa painottavat toisista huolehtimista.

– Nauru, taukojumpat ja avoimuus ovat tärkeitä, ja se, että uskaltaa puhua. Ja ettei jätetä ketään yksin, sanoo Blanco Sequeiros.

 – Kannattaa nauraa paljon! Ja huolehtia toisista, kertoo Pusa.