Startti uralle Helsinki Trainee -ohjelmasta

Helsinki Trainee -ohjelma on avannut ovet Helsingin kaupungin monipuolisiin tehtäviin jo vuodesta 2020 alkaen yli 50 opintojensa loppuvaiheessa olevalle tai vastavalmistuneelle. Ohjelman yhtenä tavoitteena on tarjota uransa alkuvaiheessa oleville ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kaupunkiorganisaatioon ja verkostoitua.
Kreeta Koskijoki ja Sonja Takalo tietokoneen ääressä.
Kreeta Koskijoella (vas.) ja Sonja Takalolla kävi tuuri, ja he pääsivät uusiin tehtäviin trainee-ohjelman jälkeen. Kuva: Lyyra Virtanen

Helsinki Trainee -ohjelma kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Ohjelman alkuaikoina traineet työskentelivät henkilöstöasioiden parissa kaupunginkansliassa. Sanan kiirittyä kaupungin sisällä myös muut osastot ja toimialat ovat lähteneet mukaan. Parhaillaan on haussa 12 trainee-paikkaa HR-tehtävissä, oikeuspalveluissa, viestinnässä, palveluverkkosuunnittelussa ja maahanmuuttoasioissa. Tehtävät sijoittuvat kaupunginkanslian eri osastoille, kasvatuksen ja koulutuksen sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialoille.

Vaikka jatkotyömahdollisuuksia ei kaikille voida luvata, keskimäärin 50–60 % trainee-ohjelmaan osallistuneista on jatkanut kaupungilla erilaisissa tehtävissä.

Trainee-jakson aikana pääsi syventämään osaamista ja kokeilemaan uutta

Sonja Takalo ja Kreeta Koskijoki aloittivat kaupungilla helmikuussa 2024 Helsinki Trainee -ohjelmassa työnantajakuvan ja viestinnän tehtävissä. Puolen vuoden ohjelman päätteeksi molemmat jatkoivat kaupungilla: Sonja kaupunginkanslian henkilöstöosastolla, Stadin HR:ssä, erityissuunnittelijana ja Kreeta viestinnän asiantuntijana työllisyyspalveluissa.

Sonja ja Kreeta pääsivät tapaamaan muita traineita sekä tutustumaan eri toimialoille osana ohjelmaa. Lisäksi he pääsivät kehittämään osaamistaan omien alojensa tehtävissä.

– Trainee-jakso oli kasvun ja oppimisen aikaa, minkä myös tiimini minulle soi. Sain sopivasti vastuuta esimerkiksi sometyöstä ja perustin tiimini tuella Helsinki Trainee -alumniverkoston. Lisäksi osallistuin useisiin tiimi- ja osastorajojen yli ulottuviin kehitystöihin. Työaikaa jäi rutkasti myös ohjelman ytimessä olevalle uuden oppimiselle ja osallistuinkin esimerkiksi erilaisiin koulutuksiin, kertoo Sonja.

– Viestinnän traineena työskentely oli antoisaa, monipuolista ja hauskaa. Työskentelin Kanslian viestintäosastolla, samanaikaisesti kahdessa eri tiimissä: sisällöntuotannossa ja sisäisessä viestinnässä. Pääsin tuottamaan sisältöä sekä intraan että ulkoisiin kanaviin – aina Instagramista Helsinki-lehteen, Kreeta sanoo.

Kreeta ja Sonja kahvikuppien kanssa pöydässä.
Kreeta ja Sonja ovat viihtyneet uusissa tehtävissään työllisyyspalveluissa ja Stadin HR:ssä. Kuva: Lyyra Virtanen

Trainee-jakson jälkeen uusiin tehtäviin

Trainee-jakson päätyttyä elokuussa Sonjalla ja Kreetalla kävi molemmilla tuuri, ja he pääsivät jatkamaan töitä kaupungilla, uusissa tehtävissä.

– Siirtymä erityissuunnittelijaksi oli varsin luonteva, koska jäin samaan tiimiin ja aiheet olivat jo tuttuja. Koin myös olevani valmis ottamaan lisää vastuuta suuremmista kokonaisuuksista, Sonja toteaa.

Uudessa tehtävässään Sonjan vastuulla on koordinoida Helsinki Trainee -ohjelmaa, uusien traineiden rekrytointiprosessia ja syksyn opiskelija- ja uramessuille osallistumista.

– Olen erityisen innoissani nähdessäni trainee-ohjelman toisesta vinkkelistä ja pystyn entisenä traineena samaistumaan nykyisiin sekä tekemään ohjelmasta kokemuksellani entistä paremman, hän iloitsee.

Kreeta on päässyt hyödyntämään kerryttämäänsä osaamista enemmän kuin olisi arvannut.

– Asiantuntijatyön aloittaminen on ollut mukavaa, koska minut on otettu projektiin mukaan niin lämpimästi. Siirryin Kanslian viestintäosastolta työllisyyspalveluihin tekemään tulevalle liikelaitokselle omaa intraa ja verkkosivuja, Kreeta sanoo.

– Trainee-jaksoni aikana oppimasta on siis ollut yllättävän paljon hyötyä, sillä työskentelen nyt samojen asioiden parissa. On kätevää, että osaan käyttää järjestelmiä sekä tunnen jo valmiiksi ihmisiä, joiden kanssa teemme yhteistyötä viestintäosaston puolella, hän kertoo.

Työssä tärkeää ovat työyhteisö ja mielenkiintoiset etenemismahdollisuudet

Sonja ja Kreeta halusivat jatkaa töitä kaupungilla, sillä mahdollisuuksia on niin monenlaisia.

– Halusin vastavalmistuneena valtiotieteiden maisterina jatkaa kaupungilla useasta syystä. Kun olin saanut jalan oven väliin urani alussa Suomen suurimalla työantajalla, koin Helsingin luontevaksi ja mieluisaksi väyläksi syventää osaamistani. Pidän ihmislähtöisestä työstä HR:n ja viestinnän rajapinnassa, jossa voin ruohonjuuritasolla auttaa muita ja tavata ihmisiä. Kaupungilla on paljon mielenkiintoisia tehtäviä ja urapolkuja, vaikka jatkoa ei traineille voida luvata varmasti, Sonja kuvailee.

– Kaupungilla työskentely on äärimmäisen mielenkiintoista, ja olen oppinut kaupunkiorganisaatiosta jatkuvasti lisää esimerkiksi tekemieni asiantuntijoiden haastattelujen kautta. Nykyisessä työssäni pääsen olemaan mukana uuden liikelaitoksen rakentamisessa, mikä on todella ainutlaatuista, Kreeta toteaa.

Haluan työskennellä yhteisössä, jossa moninaisuutta arvostetaan ja jokainen kohdataan omana itsenään.

Sonja Takalo

Kannustavalla työyhteisöllä ja palautteen saamisella on suuri merkitys. Sonjan mukaan työyhteisö kannustaa jokaista kehittymään urallaan erilaisilla koulutuksilla ja mahdollisilla työkierroilla sekä pitämään huolta hyvinvoinnista tarjoamalla monipuoliset työsuhde-edut.

–  Innostuin palaamaan vuosien tauon jälkeen uinnin pariin kesällä, kun osallistuin henkilöstökerhon kautta järjestetylle uintikurssille ja sain Stadikalle edullisen jäsenyyden, Sonja kertoo.

– Työkavereiden kanssa tärkeää on hyvä huumori ja yhteishenki, mistä olen uudessa tehtävässäni nauttinut. Pidän siitä, että työssäni saan jatkuvasti oppia uutta, ratkaista ongelmia sekä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Minulle sopii se, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Saan myös jatkuvasti positiivista palautetta, mikä on tuonut minulle ammatillista itsevarmuutta, Kreeta iloitsee.

– Minulle on myös tärkeää, että työnantajani on vastuullinen ja edistää yhdenvertaisuutta. Yksikköni tämän hetken yksi suurimmista tehtävistä on kaupungin monikielisyyden lisääminen. Tämän ohella osallistuin Helsinki Priden järjestämiseen, ja Helsinki olikin yksi Priden pääyhteistyökumppaneista. Haluan työskennellä yhteisössä, jossa moninaisuutta arvostetaan ja jokainen kohdataan omana itsenään, Sonja toteaa.