År 2022 bodde 42 procent av de som arbetar i Helsingfors utanför Helsingfors. Å andra sidan arbetade 24 procent av de förvärvsarbetande som bor i Helsingfors någon annanstans än i Helsingfors. Förvärvsarbete över Helsingfors kommungränser blev vanligare i och med coronapandemin, men förekomsten varierar något beroende på kön, ålder, arbetsgivarsektor och yrkesgrupp.
Dessa observationer återspeglas i en forskningsartikel som publicerats av Helsingfors stad, där man undersöker förvärvsarbete över Helsingfors kommungränser och migrationen för dem som förvärvsarbetade under åren 2010–2022. Artikeln granskar även yrkesgruppen sjukskötare separat. De utgör ett exempel på yrkesgrupper vars arbete huvudsakligen sker i arbetsplatsens lokaler och där möjligheterna till distansarbete är begränsade, och å andra sidan på yrkesgrupper som lider av en betydande arbetskraftsbrist.
Många stannar kvar i Helsingfors för att arbeta, även om de flyttar någon annanstans
För många förvärvsarbetande verkar flytten till Helsingfors framför allt vara relaterad till arbetsplatsens läge i Helsingfors. Nästan två tredjedelar av de förvärvsarbetande som flyttade till Helsingfors arbetade redan i Helsingfors före flytten, eller började arbeta i Helsingfors i och med flytten. Å andra sidan verkar många förvärvsarbetande Helsingforsbor flytta bort från Helsingfors av andra skäl än arbetsplatsen: nästan hälften av de förvärvsarbetande som flyttade bort från Helsingfors har fortfarande en arbetsplats i Helsingfors efter flytten.
Sjukskötarnas sysselsättning är mer lokal än det genomsnittliga
Det finns stora skillnader mellan yrkesgrupperna när det gäller hur vanligt det är att arbeta i Helsingfors men bo på annat håll, eller bo i Helsingfors men arbeta på annat håll. Detta påverkas å ena sidan av arbetsplatsernas läge och å andra sidan av yrkets karaktär. Andelen förvärvsarbetande i Helsingfors som bor på annat håll var hög, till exempel bland byggnads-, reparations- och tillverkningsarbetare (55 procent) och chefer (49 procent).
Å andra sidan var andelen förvärvsarbetande i Helsingfors som bor på annat håll särskilt låg bland service- och försäljningspersonal, 32 procent. Eftersom arbetsuppgifterna för service- och försäljningspersonal ofta är knutna till arbetsplatsens lokaler, kan arbetsresans längd vara en väsentlig faktor vid valet av boendeort och arbetsplats för många människor i dessa yrken.
Av de sjukskötare som granskades separat i forskningsartikeln bodde knappt 40 procent av dem som arbetar i Helsingfors utanför Helsingfors år 2022. Däremot arbetade knappt 10 procent av de sjukskötare som bodde i Helsingfors utanför Helsingfors. I detta avseende verkar deras arbete vara mer lokalt än genomsnittet för dem som arbetar i Helsingfors.
Betydelsen av att ha en arbetsplats i Helsingfors återspeglas även i sjukskötarnas migration: ungefär tre av fyra sjukskötare som flyttade till Helsingfors arbetade också i Helsingfors efter flytten, och drygt tre av fem sjukskötare som flyttade bort från Helsingfors hade fortfarande en arbetsplats i Helsingfors efter flytten.
Att arbeta i Helsingfors verkar attraktivt för många
På basis av granskningarna verkar arbete i Helsingfors vara attraktivt för många, både människor som bor i och utanför Helsingfors. Många bor på annat håll men arbetar i Helsingfors, en del flyttar bort från Helsingfors men arbetar fortfarande i Helsingfors, medan andra verkar flytta till Helsingfors just för att arbeta.
– Ur synvinkeln för tillgång på arbetskraft verkar Helsingfors position alltså stark, och Helsingforsregionens stora sysselsättningsområde verkar vara gynnsamt för de arbetsplatser som ligger i Helsingfors. Trots detta finns det en betydande brist på arbetskraft inom vissa branscher i Helsingfors, berättar Laura Ansala, specialforskare vid Helsingfors stad.
Betydelsen av arbetsresan och relaterade kostnader beror på yrkets karaktär
Enligt det som observerades i undersökningarna verkar bakgrunden till de förvärvsarbetandes val av läge för bostadsorten och arbetsplatsen dock vara en komplex beslutsprocess på individnivå. De förvärvsarbetande väger bland annat den lön de får för sitt arbete mot boendekostnaderna i olika områden och kostnaderna för pendling.
Pendlingskostnaderna har särskilt stor betydelse i yrken där möjligheterna till distansarbete är begränsade, och den totala inkomsten är sannolikt en nyckelfaktor i beslutsprocessen, särskilt för dem som arbetar inom lågavlönade yrken. För att säkerställa tillgången på arbetskraft särskilt inom sådana yrken, är det viktigt att se till att det också finns prisvärda boendealternativ inom ett rimligt avstånd från arbetsplatserna i Helsingfors, och att pendlingskostnaderna – både vad gäller pengar och tid – förblir måttliga.