MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaalassa jaetut tähdet ovat ravintola-alan himotuin ja arvostetuin tunnustus. Helsinkiläisessä Savoy-teatterissa ja Helsingin kaupungintalolla järjestettyyn tilaisuuteen kerääntyi yli 120 keittiömestaria ja ravintoloitsijaa Pohjoismaista sekä yli 60 kansainvälisen ja kotimaisen median edustajaa.
Suomalaiset ravintolat saivat gaalassa kaksi uutta tähteä, joista toinen tuli helsinkiläiselle The ROOM by Kozeen Shiwan -ravintolalle. Ravintola sai tähtensä vain viisi kuukautta avaamisensa jälkeen. Toinen Suomeen tulleista tähdistä meni Rukalla sijaitsevalle Tapio-ravintolalle.
Lisäksi helsinkiläinen Ravintola Nokka sai ympäristövastuullisuutta osoittavan Green Star -tähden.
Gaalassa palkittiin myös Special Awards -tunnustuksilla alan osaajia sekä julkistettiin uudet Bib Gourmand -ravintolat. Ravintolan hyvästä hinta-laatusuhteesta myönnettävän Bib Gourmand -tunnustuksen sai Helsingissä ravintolat Plein ja 305. Uusina ravintoloina MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 -oppaaseen pääsivät myös helsinkiläiset Bardot ja Le Ankka.
Kaikkiaan The MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 -oppaassa on 85 tähtiravintolaa sekä 36 MICHELIN Green Star -ravintolaa. Suomessa tähtiravintoloita on yhdeksän, joista kuusi on Helsingissä: Kahdella tähdellä palkittu Ravintola Palace sekä yhden tähden ravintolat Finnjävel Salonki, Demo, Grön, Olo ja The ROOM by Kozeen Shiwan. Green Star -ravintoloita Helsingissä on Ravintola Nokkan lisäksi Grön, Nolla ja Natura.
Helsinkiläiset maut ja kestävyys esillä tarjoiluissa
Ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestetty gaala on isäntäkaupungille erinomainen mahdollisuus esitellä paikallista ruokakulttuuria. Helsingin ravintolatarjonta kiinnostaa maailmalla, ja Michelin-gaala vahvistaa Helsingin näkyvyyttä ja tunnettuutta ruokakaupunkina.
Kaupungintalolla kutsuvieraille olikin tarjolla 12 ruokalajin suomalaisia makuja esittelevä maistiaismenu, jonka raaka-aineet olivat suurilta osin Helsingin alueelta. Ensimmäistä kertaa MICHELIN Guide -seremonian historiassa vieraille ei tarjottu lihaa, Helsingin kaupungin järjestämien tilaisuuksien tarjoilulinjausten mukaisesti.
Vieraat saivat seurata helsinkiläiskokkien työskentelyä avoimessa show kitchen -keittiössä, joka oli rakennettu tilaisuutta varten Helsingin kaupungintalon aulaan. Tavallisesti MICHELIN Guide kokoaa show kitchenin eri maiden ja eri alueiden ammattilaisista, mutta tällä kertaa kaupungintalolle pääsi työskentelemään ja näyttämään taitojaan vain helsinkiläisravintolat Palace ja Nolla.
MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries –gaala toteutettiin yhteistyössä MICHELIN Guide Nordic Countriesin, Visit Finlandin ja Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin kaupungin kumppaneina tilaisuudessa olivat Fazer, Kespro, Valio Aimo ja The Helsinki Distilling Company, joilla oli omat esittely- ja maistelupisteet kaupungintalolla.
Kaupungintalolla juhlan onnistumista oli tukemassa myös toisen asteen ravintola- ja turva-alan opiskelijoita Stadin AO:sta ja Omniasta.
Juhlahumua Esplanadin puistossa ja Senaatintorin kisakatsomossa
Kutsuvieraiden siirtyessä Savoy-teatterin gaalasta kaupungintalolle, heidän kulkuaan väritti Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ideoiden pohjalta luotu elämyspolku. Neljän eri pisteen kautta Stadin AO:n opiskelijat sekä Helsingin kaupungin matkailu ja kohdepalvelut -yksikön väki johdattivat vieraat läpi Esplanadin puiston samalla esitellen helsinkiläisen onnellisuuden reseptiä. Musiikista matkan varrella vastasivat Sibelius-Akatemian opiskelijat.
Senaatintorille Torikortteleiden kesäterassin yhteyteen rakennetussa kisakatsomossa jännitettiin Michelin-gaalan live-lähetyksen äärellä. Paikalla oli niin ravintola-alan ammattilaisia ja ystäviä kuin kesäillasta nauttivia kaupunkilaisia kuulemassa ensimmäisinä Suomen ja muiden Pohjoismaiden uusista tähdistä.
Syötävä Helsinki tuo ruokatapahtumat jokaisen ulottuville
Michelin-gaalan lisäksi Helsinki täyttyy tänä kesänä muistakin ruokatapahtumista. Syötävä Helsinki -ruokaviikot kokoavat yhteen sata ruoka- ja juomaelämystä eri puolilta Helsinkiä. Luvassa on niin ruokafestivaaleja, brunsseja, erikoismenuita kuin työpajoja ja opastettuja kierroksia. Syötävä Helsinki -ruokaviikot jatkuvat 16. kesäkuuta saakka.
Yhdessä ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoiden kanssa toteutettu Syötävä Helsinki -kokonaisuus jatkuu vuoden 2024 loppuun. Koko vuodelle tapahtumia on ilmoitettu yli 600.
Ruokaviikkojen ja koko vuoden herkullinen ohjelma löytyy Syötävä Helsinki -tapahtumasivustolta.
MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -julkistamistilaisuuden kumppanit olivat MICHELIN Guide Nordic Countries, Helsingin kaupunki ja Visit Finland. Helsingin kaupungin kumppaneina tilaisuudessa olivat Fazer, Kespro, Valio Aimo ja The Helsinki Distilling Company.