De nordiska restaurangernas Michelinstjärnor offentliggjordes – En ny Michelinstjärna och en Green Star-stjärna till Helsingfors

De nordiska ländernas nya Michelinstjärnor delades ut till restauranger måndagen den 27 maj. På galan MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries som arrangerades i Helsingfors fick restaurangen The ROOM by Kozeen Shiwan sin första Michelinstjärna och restaurangen Ravintola Nokka en Green Star-stjärna för sitt miljöansvarsarbete. Sammanlagt finns det nu sex restauranger med Michelinstjärnor och fyra restauranger med en Green Star i Helsingfors.
De nordiska ländernas nya Michelinstjärnor, Green Star-stjärnor och Special Awards-utmärkelser delades ut i Helsingfors 27 maj. Bild: MICHELIN Guide
De nordiska ländernas nya Michelinstjärnor, Green Star-stjärnor och Special Awards-utmärkelser delades ut i Helsingfors 27 maj. Bild: MICHELIN Guide

De stjärnor som delades ut på galan MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries är det mest eftertraktade och prestigefyllda erkännandet inom restaurangbranschen. Evenemanget, som arrangerades på Savoyteatern i Helsingfors och i Helsingfors stadshus, samlade över 120 köksmästare och restaurangägare från de nordiska länderna och över 60 representanter för internationella och nationella medier.

De finländska restaurangerna fick två nya stjärnor på galan, av vilka den ena gick till restaurangen The ROOM by Kozeen Shiwan i Helsingfors. Restaurangen fick sin stjärna bara fem månader efter att den hade öppnats. Den andra av de stjärnor som delades ut till Finland tilldelades restaurangen Tapio i Ruka.

Dessutom tilldelades restaurangen Ravintola Nokka i Helsingfors en Green Star-stjärna som är en utmärkelse för miljöansvar.

På galan belönades också proffs inom branschen med Special Awards-utmärkelser samt offentliggjordes nya Bib Gourmand-restauranger. Bib Gourmand-utmärkelsen, som beviljas för restaurangens bra pris-kvalitetsförhållande, tilldelades restaurangerna Plein och 305 i Helsingfors. Bland de nya restaurangerna i guiden MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 finns Bardot och Le Ankka från Helsingfors.

Sammanlagt finns det 85 stjärnrestauranger och 36 MICHELIN Green Star-restauranger i guiden The MICHELIN Guide Nordic Countries 2024. Det finns nio stjärnrestauranger i Finland av vilka sex i Helsingfors: Restaurangen Palace med två stjärnor och restaurangerna Finnjävel Salonki, Demo, Grön, Olo och The ROOM by Kozeen Shiwan med en stjärna. Green Star-restaurangerna i Helsingfors omfattar utöver Ravintola Nokka, Grön, Nolla och Natura.

Smakerna från Helsingfors och hållbarhet syntes i serveringarna

Galan, som arrangeras för första gången i Helsingfors, är ett utmärkt tillfälle för värdstaden att presentera den lokala matkulturen. Helsingfors restaurangutbud väcker intresse runt om i världen, och Michelin-galan ökar Helsingfors synlighet och välkändhet som matstad.

I stadshuset serverades de inbjudna gästerna en avsmakningsmeny med 12 rätter som presenterade finländska smaker. De flesta av menyns ingredienser kom från Helsingforsregionen. För första gången i MICHELIN Guide-ceremonins historia serverades gästerna inte kött i enlighet med serveringsriktlinjerna för evenemang som Helsingfors stad arrangerar.

Gästerna på Michelin-galan serverades matportioner som för det mesta var lagade på lokala råvaror. Bild: Jukka Eggert
Gästerna på Michelin-galan serverades matportioner som för det mesta var lagade på lokala råvaror. Bild: Jukka Eggert

Gästerna kunde följa Helsingfors kockars arbete i ett öppet showkök som hade monterats för evenemanget i Helsingfors stadshus entréhall. Vanligtvis består MICHELIN Guides showkök av proffs från olika länder och olika regioner, men den här gången var det endast Helsingforsrestaurangerna Palace och Nolla som fick arbeta och visa upp sina kunskaper i stadshuset.

Galan MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries arrangerades i samarbete med MICHELIN Guide Nordic Countries, Visit Finland och Helsingfors stad. Helsingfors stad samarbetspartner i evenemanget var Fazer, Kespro, Valio Aimo och The Helsinki Distilling Company som hade sina egna presentations- och provsmakningsstånd i stadshuset.

I stadshuset bidrog också studerandena på andra stadiet inom restaurang- och säkerhetsbranschen från yrkesskolorna Stadin AO och Omnia till att festen framgångsrikt gick av stapeln.

Feststämning i Esplanadsparken och på läktaren på Senatstorget

När gästerna flyttade sig från galan på Savoyteatern till stadshuset, guidades de genom en upplevelsestig som hade skapats utifrån idéerna från studerandena vid yrkeshögskolan Haaga-Helia. Studerandena vid yrkesskolan Stadin AO samt de anställda i Helsingfors stads enhet för turism och destinationstjänster guidade gästerna förbi fyra olika stationer och presenterade receptet på lycka i Helsingfors. För musiken längs vägen stod studerandena vid Sibelius-Akademin.

En stor skara proffs inom restaurangbranschen och vänner samlades på Senatstorget för att följa direktsändningen av Michelin-galan.  Bild: Emilia Lindgren
En stor skara proffs inom restaurangbranschen och vänner samlades på Senatstorget för att följa direktsändningen av Michelin-galan. Bild: Emilia Lindgren

På den läktare som hade byggts bredvid sommarterrassen för Torgkvarteren på Senatstorget följde man med spänning direktsändningen av Michelin-galan. På plats var såväl proffs inom restaurangbranschen och vänner som stadsbor som njöt av sommarkvällen som fick höra som första om Finlands och de nordiska ländernas nya stjärnor.

Smakernas Helsingfors gör matevenemang tillgängliga för alla

Förutom Michelin-galan fylls Helsingfors även av andra matevenemang i sommar. Matveckorna Smakernas Helsingfors samlar ihop hundratals mat- och dryckesupplevelser runt om i Helsingfors. På programmet står matfestivaler, bruncher, specialmenyer, verkstäder och guidade rundturer. Matveckorna Smakernas Helsingfors pågår tills den 16 juni.

Programhelheten Smakernas Helsingfors, som arrangeras i samarbete med aktörerna inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen, pågår till slutet av 2024. Över 600 evenemang har anmälts för hela året.

Det läckra programmet för matveckorna och hela året finns på evenemangswebbplatsen för Smakernas Helsingfors.
 

Evenemangen Smakernas Helsingfors känner du igen på mat- och dryckesklistermärken. Bild: Mika Ruusunen
Evenemangen Smakernas Helsingfors känner du igen på mat- och dryckesklistermärken. Bild: Mika Ruusunen

Samarbetspartnerna för evenemanget MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries var MICHELIN Guide Nordic Countries, Helsingfors stad och Visit Finland. Helsingfors stads samarbetspartner i evenemanget var Fazer, Kespro, Valio Aimo och The Helsinki Distilling Company.