Du hinner ännu delta i Smakernas Helsingfors-veckorna

Smakernas Helsingfors-veckorna, som lyfter fram helsingforsiska smaker, restaurangaktörer samt evenemang på temat mat och dryck, pågår fram till den 16 juni. Ännu hinner du gå på upptäcktsfärd i de helsingforsiska smakernas värld på matfestivaler, restauranger eller stadens stämningsfulla torg.
Smakernas Helsingfors-veckorna pågår fram till den 16 juni. Massor av evenemang kring mat och dryck utlovas även under resten av året. Bild: Shoot Haley
Smakernas Helsingfors-veckorna pågår fram till den 16 juni. Massor av evenemang kring mat och dryck utlovas även under resten av året. Bild: Shoot Haley

Smakernas Helsingfors-veckornas urval av hundra evenemang introducerar Helsingfors mångsidiga och säregna utbud av mat och dryck. Den här veckan hinner du exempelvis ännu gå på rabarberfestival i Hertonäs, åka på pizzakryssning i Helsingfors skärgård eller göra en rundtur med mattema på Sveaborg. Eller hur låter det med belgisk fest, indonesiska smaker eller en tidsresa genom restaurang Svenska Klubbens historia?

Vad skulle väl Helsingforsdagen den 12 juni vara utan rabarberpajen vid borgmästarens morgonkaffe på stadshuset? Helsingfors festdag kröns av picknickar och middagar på olika hål i staden, såsom en konstmiddag nära Cirkelhuset i Hagnäs och en gemensam middag i Nedre Malms park.

- Smakernas Helsingfors uppmuntrar till kulinariska resor i hemstaden! Vi har fantastiska mikrobryggerier, rosterier, restauranger och kaféer. Nu är en perfekt tid att njuta av våra sommarterrasser, öar och kryssningar, säger Sanna Forsström, chef för enheten för varumärke och evenemang i Helsingfors.

- Smakernas Helsingfors lyfter fram de helsingforsiska mataktörernas yrkeskunskap och stärker Helsingfors attraktivitet som mål för matturism – och ger samtidigt oss alla en fantastisk möjlighet att lära känna det mångsidiga utbudet av mat i vår stad.

Smakernas Helsingfors-evenemangen pågår under hela året

De matveckor som pågår just nu ingår i Smakernas Helsingfors-evenemangsåret. Massor av evenemang kring mat och dryck utlovas även under resten av året.

Exempelvis Torgkvarterens sommarterrass vid Senatstorget erbjuder somriga godsaker fram till den 25 augusti, och Sandvikens torgterrass är öppen till den 31 augusti.

Den 13–17 augusti serverar helsingforsiska restauranger små smakbitar under Helsingfors pintxofestival, som ordnas för första gången.

Senare under hösten utlovas den traditionella strömmingsmarknaden den 6–12 oktober samt Vin och Mat-mässan, Lautasella-mässan med fokus på specialdieter samt en lakrits- och salmiakfestival den 24–27 oktober. I oktober uppmärksammas också Helsinki Coffee Week.

Läs mer om hela årets evenemang i evenemangskalendern på webbplatsen för Smakernas Helsingfors.