Puunpolton päästöt heikentävät usein ilmanlaatua tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla lämmityskauden aikana osoittavat HSY:n mittaukset. Polttotavat vaikuttavat merkittävästi päästöihin.
Lähes puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Pääkaupunkiseudulla poltetaantavallisimmin puuta joko varaavassa takassa tai saunan kiukaassa. Tulisijan käyttö aiheuttaa aina savua eli päästöjä ilmaan. Puunpoltosta syntyy erityisesti pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä. Nämä ovat haitallisia ihmisen terveydelle ja ne vähentävät myös asuinympäristön viihtyisyyttä.
Huonossa puunpoltossa PAH- ja hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Omalla tulisijan käyttötavalla voi siis saada päästöt pienemmäksi.
Polta kuivaa puuta ja täytä pesä korkeintaan puolilleen
Kaikki mikä palaa, ei sovi poltettavaksi tulisijassa. Roskien kuten maitotölkkien ja muovipakkausten poltto tuottaa paljon savua ja terveydelle haitallisia yhdisteitä. Se myös vahingoittaa tulisijaa. Sen vuoksi kannattaa polttaa vain kuivaa puuta eikä muuta. Tölkit, pahvi ja paperi kuuluvat kierrätykseen. Poltettavaksi eivät kelpaa myöskään maalattu, kyllästetty tai muita haitallisia aineita sisältävä puu tai lastulevy.
- Yleisimmät virheet puunpoltossa ovat märkien ja liian suurien klapien poltto sekä tulipesän liiallinen täyttö. Kun näihin asioihin kiinnittää huomiota, puunpolton päästöt vähenevät huomattavasti, opastaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.
- Myös tulisijatyyppi ja ikä vaikuttavat päästöihin. Pääsääntöisesti uudemmat tulisijat ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhemmat, Väkevä sanoo.
Näin poltat puuta mahdollisimman vähäpäästöisesti
Kannattaa tarkistaa aina oman tulisijan käyttöohjeesta, miten tulisijaa käytetään oikein. Vinkit tulisijan sytyttämiseen:
- Polta vain kuivaa puuta. Älä polta koskaan roskia.
- Varmista ennen sytyttämistä, että vetoa on riittävästi.
- Täytä tulisija korkeintaan puolilleen. Lado isommat klapit alle ja pienemmät päälle.
- Sytytä puut päältä tai yläosasta. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut ja puupohjaiset sytytyspalat.
- Lisää uudet puut vasta silloin, kun liekki hiipuu.
- Säädä vetoa polton aikana. Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa.
- Seuraa savupiipusta tulevan savun väriä. Tavoittele väritöntä savua muuttamalla puunpolttotapojasi.
- Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta.
- Tarvittaessa hanki uusi vähäpäästöinen tulisija vanhan tilalle.
- Katso lisää vinkkejä osoitteesta poltapuhtaasti.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Lisää aiheesta
HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kuva: HSY