Rakennusvalvonnan palvelussa väliaikaisia muutoksia – lue asiakasohje

Rakennusvalvonta tarjoaa toistaiseksi useita etäpalveluja, jotta rakentaminen sujuisi mahdollisimman hyvin koronatilanteesta huolimatta.

Rakennusvalvonta tarjoaa toistaiseksi useita etäpalveluja, jotta rakentaminen sujuisi mahdollisimman hyvin koronatilanteesta huolimatta. Asiakkaita
pyydetään perehtymään alla oleviin ohjeisiin, koska palvelujen muutokset voivat
vaikuttaa sekä sovittuihin että sovittaviin tapaamisiin ja katselmuksiin sekä
naapurien kuulemisiin.

Jos olet voinut altistua koronavirukselle tai jos sinulla on flunssaan viittaavia oireita, siirrä kaikki tapaamiset rakennusvalvonnan kanssa joko myöhempään ajankohtaan tai etäkokouksiksi.

Ennakkoneuvottelu,
erityissuunnitelmien esittely ja suuret kokoukset etänä

Rakennusvalvonnan
ennakkoneuvottelut pidetään etänä. Tapaamiset pidetään Teamsin, Skypen tai puhelimen ja sähköpostin avulla. Varaa ennakkoneuvotteluaika normaalisti lupasihteerien kautta. Sihteerit pyytävät osallistujien sähköpostiosoitteet etäkokouslinkin lähettämistä varten. Ilmoita käytettävä neuvottelusovellus (Teams tai Skype) samalla. Lupakäsittelijä lähettää kokouskutsun, jossa on sovitun sovelluksen kokouslinkki.

Erityissuunnitelmien
esittely hoidetaan myös etänä. Suunnitelmat ja selvitykset toimitetaan Lupapisteeseen. Lähetä alueen tarkastusinsinöörille sähköpostiviesti yhteisestä läpikäynnistä sopimiseksi.

Myös kaikki isommat
kokoukset pidetään etänä ja niistä sovitaan erikseen.

Naapurit kannattaa kuulla itse

Nopeuttaakseen lupahakemuksen käsittelyä luvanhakijan kannattaa hoitaa kuuleminen itse ja liittää naapurien allekirjoittamat lomakkeet Lupapisteeseen. Kuultavat naapurit löydät Lupapisteestä lausunnot -välilehdeltä.  Jos kuultavana naapurina on Helsingin kaupunki, rakennusvalvonta kuulee kaupungin. 

Voit vaihtoehtoisesti toimittaa rakennusvalvontaan naapureiden sähköpostiosoitteet, jolloin rakennusvalvonta suorittaa kuulemisen sähköisesti.

Koska kaikissa lupa-asioissa naapureiden kuuleminen ei ole tarpeen, varmista kuulemistarve joko Lupapisteen keskusteluosiossa tai suoraan lupakäsittelijältä puhelimitse tai sähköpostilla.

Naapureiden huomautukset ja viranhaltijapäätöksiä koskevat oikaisunhaut voi toimittaa sähköpostilla joko luvan käsittelijälle tai osoitteeseen rakennusvalvonta@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Viranhaltijamme tekevät päätöksiä mm. rakennusluvista toistaiseksi tiistaisin.

Katselmuksiin muutoksia – etäkokouksia
suositaan

Katselmuksista pidetään toistaiseksi vain välttämättömät, kuten aloituskokoukset ja loppukatselmukset, joissa rakennus tai tila hyväksytään otattavaksi käyttöön. Lopullisten loppukatselmusten ajankohtaa pyritään siirtämään, jotta
paikallakäynti onnistuisi.

Katselmukset toimitetaan pääsääntöisesti etäkatselmuksina ilman paikallakäyntiä. Katselmuksien tukena käytetään Lupapisteeseen tallennettavaa aineistoa, kuten tarkastusasiakirjan yhteenvetoja ja valokuvia.

Aloituskokouksia ei toistaiseksi pidetä rakennusvalvonnan tiloissa.

Katselmuksien osallistujamäärä tulee rajoittaa vain aivan välttämättömiin henkilöihin.

Neuvoa voit kysyä Lupapisteessä

Jos tarvitset rakennusvalvonnan neuvoja esimerkiksi luvanvaraisuudesta, niin lue ensin ohjeet

sähköisen neuvontapyynnön tekemisestä
. Neuvontapyyntö tehdään osoitteessa www.lupapiste.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Käytössäsi on myös rakennusvalvonnan

ohjeet.

Rakennusvalvonnan arkiston asiakas-
ja tietopalvelu

Rakennuspiirustuksia voit ostaa ja tarkastella verkossa Arska-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai Lupapisteen Kaupassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Ennen kuin tulet arkiston palvelupisteeseen, tarkista palvelun saatavuus puhelimitse. Arkiston puhelinpalvelu palvelee ma–to kello 9–13 numerossa 09 310 26301. Puhelinpalveluun voit soittaa kiireellisissä asioissa. Kiireettömiä tiedusteluita voit lähettää sähköpostiin arkisto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Väliaikaiset palvelujärjestelyt ovat käytössä toistaiseksi. Tiedotamme palvelun muutoksista kaupungin verkkosivuilla ja rakennusvalvonnan uutiskirjeessä.

Rakennusvalvonnan yhteystiedot kartalla