Rakentaminen oli myönteistä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Asuntoja ja toimitiloja valmistui enemmän kuin viime vuonna.
Rakentaminen on ollut myönteistä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
Rakentaminen on ollut myönteistä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Vuosi 2023 on käynnistynyt myönteisesti rakentamisessa valmistuneiden asuntojen ja 
valmistuneen toimitilarakentamisen kerrosalan osalta. Ensimmäinen neljännes on ollut positiivinen myös myönnettyjen rakennuslupien osalta. Rakentamisen aloitukset ovat jääneet edeltäviä vuosia alhaisemmalle tasolle. 

Rakenteilla olevan kerrosalan määrä on pysytellyt vuodenvaihteen tason alapuolella niin asuin- kuin muussakin rakentamisessa runsaan valmistumisen seurauksena. Rakenteilla oleva kerrosala oli hieman reilun miljoonan kerrosneliömetrin tuntumassa ensimmäisen neljänneksen lopussa. Rakenteilla olevasta kerrosalasta lähes 66 prosenttia on asuntorakentamista.

Asuntoja valmistui paljon verrattuna aiempiin vuosiin

Tammi-maaliskuun aikana on valmistunut lähes 2 200 asuntoa. Valmistuneiden asuntojen määrä on selvästi kahta edellistä vuotta enemmän, jolloin vastaavana ajanjaksona on valmistunut noin 1 000 asuntoa. Rakenteilla olevan asuinkerrosalan määrä on laskenut vuodenvaihteen tasosta ollen ensimmäisen neljänneksen lopussa noin 708 000 kerrosneliömetrin tuntumassa. Rakenteilla on lähes 9 400 asuntoa.
 
Asuntoja on rakennusluvitettu lähes 1 900, mikä on joitakin satoja asuntoja enemmän verrattuna kahteen edeltävään vuoteen. Asuntorakentamisen aloituksia oli ensimmäisellä neljänneksellä lähes 1 400 asunnon verran. Aloitusten määrä jää viime vuoden tasosta, mutta noudattelee lähestulkoon vuoden 2021 vastaavan ajankohdan tasoa. 

Toimitilaa valmistui myös enemmän kuin aiemmin

Muun kuin asuinrakentamisen uutta kerrosalaa valmistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 117 000 kerrosneliömetriä. Tämä ylittää selvästi kahden edeltävän vuoden vastaavan ajanjakson lukemat, jotka ovat vaihdelleet noin 30 000 ja lähes 60 000 kerrosneliömetrin välillä. 

Rakennusluvitetun kerrosalan osalta ylitettiin merkittävästi viime vuoden tilanne. Rakennuslupia oli myönnetty lähes 198 000 kerrosneliömetrin rakentamiseksi, josta yli puolet muodostaa Laakson sairaala-alueelle myönnetty lupa. 

Toimitilarakentamisen aloituksissa on nähtävissä asuntorakentamisen tavoin vähenemistä. Aloitettujen toimitilojen kerrosala jää alkuvuoden osalta viime vuoden matalaa lukemaa pienemmäksi.

Ensimmäisen neljänneksen lopussa toimitilarakentamisen aloituksia oli noin 35 000 kerrosneliömetriä. Toimitilarakentamisen rakenteilla oleva kerrosala on asuinkerrosalan tapaan laskenut vuodenvaihteen tasosta: kerrosalaa oli rakenteilla ensimmäisen neljänneksen lopussa noin 370 000 kerrosneliömetriä.