Rakentaminen Pasilassa jatkui vilkkaana vuonna 2023

Pasilan kaupunginosa kasvaa sekä Postipuiston alueella että Pasilan aseman läheisyydessä Ratapihakorttelissa.
Rakentaminen jatkuu Postipuiston uudella asuinalueella. Kuva: Harri Saarinen
Rakentaminen jatkuu Postipuiston uudella asuinalueella. Kuva: Harri Saarinen

Pasilan Postipuistoon valmistui viime vuoden aikana kaksi uutta asuinkorttelia. Kustinpolulla sijaitsee kaksi asuinrakennusta, joissa on 53 kotia vapaarahoitteiseen asumiseen. Leimasinkadulle valmistui Hitas-kohde, joka tarjoaa 81 asuntoa, joista 42 on tilavia perheasuntoja. Näiden rakennuttajana toimi Bonava Oy, ja suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto JKMM.

Myös Postipuiston pohjoisosaan saatiin uusi asuntokohde, kun Helsingin kaupungin asuntotuotanto ATT rakennutti lamellitalon Metsäläntien ja Postiljooninkadun kulmaan. Kohteeseen valmistui 177 kaupungin vuokra-asuntoa. Talon yhdeksänteen kerrokseen on rakennettu talosauna. Pääsuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto JKMM ja kohteen toteutti Lujatalo Oy.

Tulossa asumista eri tarpeisiin

Keski-Pasilassa Tulistimenkadulla aloitettiin viime vuonna neljän asuinkerrostalon rakentaminen. Tähän kortteliin suunnitellaan monenlaista asumista, mukaan lukien vapaarahoitteista vuokratuotantoa, ARA-tuetun vuokratuotannon sekä vapaarahoitteisen omistustuotannon asuntoja. Yhteensä kortteliin tulee 204 asuntoa, ja rakennustyöt alkoivat vuodenvaihteessa 2023–24. Koko kortteli on tarkoitus saada valmiiksi kesään 2025 mennessä.

Korttelissa rakennuttajina toimivat JM-Suomi Oy, A-Kruunu ja Avara. Arkkitehtitoimisto Hannunkari & Mäkipaja vastasi suunnittelusta, ja kohteita urakoivat JM-Suomi Oy, Tencon ja Jatke. 

Havainnekuva Pasilan uudesta peruskoulusta ja päiväkodista. Kuva: Mer Arkkitehdit & Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli
Havainnekuva Pasilan uudesta peruskoulusta ja päiväkodista. Kuva: Mer Arkkitehdit & Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli

Uuden peruskoulun ja päiväkodin rakentaminen alkoi

Pasilan uusi peruskoulu ja päiväkoti tulee tarjoamaan tilat 1 000 oppilaalle ja varhaiskasvatuspaikan 200 lapselle. Koulupiha sijoittuu kaksikerroksisen podium-osan kansitasolle, ja rakennuksen eri kerroksissa sijaitsevat muun muassa pääaula, ravintola, kädentaitojen tilat, musiikkitilat, monitoimisali, päiväkoti, opetustilat, hallintotilat ja yleisen oppimisen korttelit.

Rakentaminen on käynnistynyt keväällä 2023, ja rakennuksen on tavoitteena valmistua vuodenvaihteessa 2024–25. Rakennuttajana toimii Helsingin kaupunki, suunnittelijoita ovat Mer Arkkitehdit sekä Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli. Kohteen urakoitsijana toimii Jatke Oy. 

Havainnekuva HOAS Huippu -hankkeesta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy
Havainnekuva HOAS Huippu -hankkeesta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Modernia asumista opiskelijoille

Pasilan aseman pohjoisen alikulun ja Veturitien pysäkkien läheisyydessä on aloitettu HOAS Huippu -hanke. Kyseessä on hybridirakennus, jossa on toimitiloja HOASin käyttöön sekä opiskelija-asuntoja. Kortteliin on suunniteltu 359 opiskelija-asuntoa, aulatiloja, liiketiloja, toimistotilaa ja erilaisia yhteistiloja, kuten lukusali, monikäyttösali, kerhotilat, saunat, pesutuvat ja varastot.

Rakentaminen käynnistyi syyskuussa 2023, ja kokonaisuuden odotetaan valmistuvan syksyllä 2027. HOAS toimii kohteen rakennuttajana, Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy vastasi suunnittelusta ja urakoitsijana on Hartela Oy.