Ravitsemispalvelujen ruokahävikin vähentäminen on yhteinen asia

Helsingin, Espoon ja Vantaan ateriapalveluissa tehdään paljon töitä ruokahävikin vähentämiseksi. Erityisesti ruokailijamääriä koskevassa tiedonkulussa ja linjastohävikin lahjoittamisessa on kuitenkin vielä parantamisen varaa.
Pääkaupunkiseudun ateriapalvelut pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä.  Kuva: Veera Laanti
Pääkaupunkiseudun ateriapalvelut pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä. Kuva: Veera Laanti

Helsingin kaupunki on selvittänyt ja analysoinut pääkaupunkiseudun ravitsemispalvelujen nykyisiä toimintatapoja osana EU-rahoitteista Food Waste Ecosystem -hanketta. Haastatteluissa haluttiin tunnistaa ruokahävikin syntymekanismeja, vähentämistoimenpiteitä ja -keinoja sekä kartoittaa nykyisiä hyviä käytäntöjä, haasteita ja mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämisessä ja hävikkiruoan hyödyntämisessä.

Ravitsemispalvelujen alkukartoitushaastattelut elo-lokakuussa 2023 kattoivat kaikki Helsingin, Vantaan ja Espoon omat ateriapalvelut (Palvelukeskus Helsinki, Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy ja Espoo Catering Oy) sekä puolet kilpailutetuista palveluntuottajista (Palmia, Compass Group ja Sodexo). Haastatteluihin osallistui yhteensä 21 henkilöä.

– Minut yllätti, kuinka kovia tavoitteita ravitsemispalveluilla on ruokahävikin vähentämiseksi ja kuinka paljon asian eteen jo tehdään, selvityksestä vastannut Helsingin osahankkeen projektipäällikkö Heta Hyvärinen kertoo.

Lisäksi haluttiin tietää, miten ateriapalvelujen tilaajat näkevät roolinsa ruokahävikin vähentämisessä. Tätä kartoitettiin haastattelemalla Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan edustajat, Vantaan hankintojen sekä kasvatuksen ja oppimisen toimialan edustajat sekä Espoon ruokapalveluiden edustaja. Heta Hyvärisen mukaan yhteistyö on jo tiivistynyt toimijoiden välillä kevään aikana, kun erilaisia toimijoita on kutsuttu hankkeen yhteisiin työpajoihin jakamaan ajatuksiaan ja verkostoitumaan keskenään yli kuntarajojen.

– Erityisen hienoa oli, kun pääsimme jakamaan ruokahävikin vähentämisen hyviä käytäntöjä ravitsemispalvelujen kesken helmikuussa ja käynnistämään hankkeen ensimmäisen kokeilun oppilaitosten linjastohävikin hyödyntämisestä maaliskuussa, Hyvärinen summaa hankkeen kevään kuulumisia.

Ruokaviraston ohje helpottaa hävikkiruoan lahjoittamista

Food Waste Ecosystem -hanke keskittyy erityisesti ruokahävikin minimointiin, mutta hankkeessa luodaan myös uudenlaisten kokeilujen kautta toimintamalli hävikkiruoan lahjoittamiseen ruoka-apuun sekä tarkastellaan ruokahävikkitoimijoiden roolia osana ruokahävikin ekosysteemiä.

Osana hanketta viestitään toimijoille elintarvikejätteeseen ja ruokahävikkiin liittyvästä lainsäädännöstä ja ohjeistuksesta. Hankkeessa mukana oleva Luonnonvarakeskus on laatinut oppaan, joka auttaa uuden jätelain ja -asetuksen kirjanpito- ja tiedonantovelvoitteen täyttämisessä. Ruokavirasto puolestaan on julkaissut päivitetyn ohjeen ruoka-apua välittäville ja jakaville toimijoille. Ohje käsittelee ruoka-aputoiminnan elintarviketurvallisuutta ja siihen liittyviä tulkintoja.

– Haastattelujen perusteella ravitsemispalveluilla on kiinnostusta myös hävikkiruoan lahjoittamiseen, mutta siinä nähtiin vielä viime syksynä valtava määrä haasteita. Kun Ruokaviraston päivitetty ohje julkaistiin tammikuussa, saimme vastauksia moniin kysymyksiin ja lahjoittaminen helpottui, kun voimme ohjeistaa toimijoita ohjeen mukaisestiHyvärinen iloitsee.  

Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.