Helsinkiläisten oppilaitosten kahvinporoja kierrätetään osana hävikkiruokahanketta

Sodexo aloittaa tänään uudenlaisen kokeilun pääkaupunkiseudulla, jossa viidessä oppilaitoksessa syntyneet kahvinporot ja paistorasvat kierrätetään mullaksi ja biopolttoaineeksi. Kokeilu tukee Helsingin tavoitteita vähentää ruokahävikin määrää.
Paistorasvana käytetty kasviöljy voidaan jatkojalostaa biopolttoaineeksi, jonka CO2-päästöt ovat pienemmät fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Kuva: VG Port Recycling
Paistorasvana käytetty kasviöljy voidaan jatkojalostaa biopolttoaineeksi, jonka CO2-päästöt ovat pienemmät fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Kuva: VG Port Recycling

Helsingin tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Huhtikuussa 2023 alkanut Food waste ecosystem -hanke tukee tätä työtä pääkaupunkiseudulla muun muassa ruokahävikin vähentämiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyvien työpajojen ja kokeilujen kautta. 
Jätehierarkian loppupäästä tarkasteluun nousevat nyt myös syömäkelvottoman elintarvikejätteen jalostusmahdollisuudet ja kaupallinen hyödyntäminen.

Uudenlainen yhteistyö esimerkkinä

Sodexo on yksi Suomen suurimmista ravintoloitsijoista ja ollut aktiivisesti mukana hankkeessa alusta asti. Hävikin synnyn ehkäisy sekä hävikkiruoan myynti ja lahjoittaminen ovat jo toimintatapoja. Nyt Sodexolla halutaan myös syömäkelvoton elintarvikejäte kiertoon.

- Osallistuimme hankkeen elintarvikejätetyöpajaan viime toukokuussa ja toimme siellä esiin, että meitä kiinnostaisi kahvinporojen lajittelu erikseen. Sopiva kumppani, jolla on valmis konsepti tähän, löytyikin sitten nopeasti ja sen kautta saamme myös paistorasvat kiertoon, iloitsee Sodexon asiakkuuspäällikkö Ann-Marjaana Holmberg.

Kokeilun kumppani, Naantalissa toimiva perheyritys VG-Port toimittaa keräysastiat, huolehtii niiden tyhjennyksestä, tuotteen kierrätyksestä sekä pestyjen, puhtaiden ja ehjien tyhjennysastioiden vaihtamisesta veloituksetta.

- Yhteistyökumppanimme VG-EcoFuel jatkojalostaa kierrätettyjä kasviöljyjä biopolttoaineeksi, joka on ISCC-sertifioitu, ja jonka CO2-päästöjen on laskettu olevan jopa 98 % pienemmät fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Kahvinporoista puolestaan tehdään ravinteikasta multaa ja saadaan korvattua turpeen määrää jopa 30%, kertoo VG-Portin palvelupäällikkö Anniina Urponen.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla viidessä Sodexon toimipaikassa alkava kokeilu jatkuu toistaiseksi. Kokeilua voidaan myöhemmin laajentaa, jos se osoittautuu toimivaksi ratkaisuksi. Kokeilun tavoitteena on innostaa myös muita ravintoloita kierrättämään syömäkelvoton elintarvikejäte.

Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.

Sinua voisi kiinnostaa