Kaffesump från läroanstalterna i Helsingfors återvinns som en del av ett matsvinnsprojekt

Sodexo inleder ett nytt slags försök i huvudstadsregionen där kaffesump och stekfett från fem läroanstalter återvinns till mylla och biobränsle. Försöket bidrar till Helsingfors mål att minska matsvinnet.
Vegetabilisk olja som används som stekfett kan vidareförädlas till biobränsle vars CO2-utsläpp är lägre jämfört med de fossila bränslena. Bild: VG Port Recycling
Vegetabilisk olja som används som stekfett kan vidareförädlas till biobränsle vars CO2-utsläpp är lägre jämfört med de fossila bränslena. Bild: VG Port Recycling

Helsingfors har som mål att senast år 2030 halvera mängden matsvinn, utgående från mängden matsvinn 2021. Projektet Food waste ecosystem, som inleddes i april 2023, stöder det här arbetet i huvudstadsregionen bland annat genom verkstäder och försök med fokus på att minska och utnyttja matsvinnet.

I slutet av avfallshierarkin granskas nu även förädlingsmöjligheter för och kommersiellt utnyttjande av oätligt livsmedelsavfall.

Ett nytt slags samarbete som exempel

Sodexo är en av Finlands största restauranginnehavare och har aktivt deltagit i projektet från och med början. I förfaringssätten hos Sodexo ingår redan att förebygga matsvinn samt att sälja och donera matsvinn. Nu vill Sodexo även återvinna oätligt livsmedelsavfall.

– Vi deltog i projektets verkstad om livsmedelsavfall i maj och tog upp där att vi är intresserade av separat sortering av kaffesump. Vi hittade sen snabbt en lämplig partner, som hade ett färdigt koncept, och med den kan vi återvinna även stekfett, säger Ann-Marjaana Holmberg, kundrelationschef för Sodexo, glatt.

Försökspartnern, familjeföretaget VG-Port som är verksamt i Nådendal levererar insamlingskärl, sörjer för tömningen av dem, återvinningen av produkten samt bytet av tvättade, rena och hela tömningskärl utan en separat avgift.

– Vår samarbetspartner VG-EcoFuel vidareförädlar återvunna vegetabiliska oljor till biobränsle som har ett ISCC-certifikat och vars CO2-utsläpp har beräknats vara upp till 98 % lägre jämfört med de fossila bränslena. Av kaffesumpen tillverkas näringsrik mylla som kan ersätta så mycket som 30 % av torvmängden, berättar Anniina Urponen, servicechef för VG-Port.

Försöket som börjar i fem Sodexo-verksamhetsställen i Helsingfors, Esbo och Vanda fortsätter tills vidare. Om det visar sig att försöket fungerar, kan försöket utökas senare. Målet med försöket är att uppmuntra även andra restauranger att återvinna oätligt livsmedelsavfall.

Food waste ecosystem, ett projekt för att minska och utnyttja matsvinnet, samordnas av Vanda stad som genomför projektet tillsammans med Helsingfors stad, Naturresursinstitutet och yrkeshögskolan Laurea. Projektet pågår under perioden 1.4.2023–31.3.2026 och finansieras med hjälp av stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Den finansierande myndigheten är Nylands förbund. Projektet är en del av HEVi-programmet.