
Du kan besvara Säg din åsikt-enkäterna 1–30.4.2025. Frågorna kartlägger i vilka frågor äldre- och funktionsrättsråden i Helsingfors enligt invånarnas åsikt borde påverka. Stadsborna kan också svara på vilka föreningar de vill ha med i råden för att representera dem.
Svara på äldrerådets säg din åsikt-enkät(Länk leder till extern tjänst)
(KerroKantasi).
Svara på funktionsrättsrådet säg din åsikt-enkät(Länk leder till extern tjänst)
(KerroKantasi).
Ett diskussionsmöte för föreningar om Helsingfors funktionsrättsråds verksamhet och sammansättning ordnas torsdagen den 24 april 2025 klockan 17–19 på stadshusets Evenemangstorg. Anmälningar via Forms-blankett(Länk leder till extern tjänst) senast den 14 april.
Ett diskussionsmöte om Helsingfors äldreråd ordnas fredagen den 25 april 2025 klockan 13–15 på stadshusets Evenemangstorg. Anmälningar via Forms-blankett(Länk leder till extern tjänst) senast den 14 april.
En ny tvåårig mandatperiod börjar efter sommaren
Efter kommunalvalet, hösten 2025, inleds en ny tvåårig mandatperiod för påverkansorganen i Helsingfors. Beredningen av tillsättningsbeslut för Helsingfors äldre- och funktionsrättsråds nya mandatperiod 2025–2027 inleds med en insamling av synpunkter från stadsbor och föreningar. Stadsstyrelsen ska besluta om rådens uppgifter och utse föreningar och representanter för fullmäktigegrupperna.
Påverkansorgan enligt kommunal- och välfärdsområdeslagen främjar samarbetet i Helsingfors. Äldrerådet främjar möjligheterna att delta och påverka för den äldre befolkningen och funktionsrättsrådet för stadsbor med funktionsnedsättningar eller kroniska sjukdomar.
– I Helsingfors har vi redan i åratal haft ett intensivt samarbete för att den äldre befolkningens röst ska höras i staden. Utvecklingen av samarbetet är särskilt aktuell i april, berättar Marja Säikkä, sakkunnig inom delaktighet för äldre.
Båda råden påverkar i frågor som har betydelse för äldre personer samt personer med funktionsnedsättningar eller kroniska sjukdomar i fråga om deras välbefinnande, hälsa, delaktighet, livsmiljö, boende, rörlighet, förmåga att klara av dagliga sysslor och behov av tjänster.
– I funktionsrättsrådet stöder vi samhällsdebatten och främjar former för samarbete mellan aktörer. I det här arbetet använder vi oss av stadsbornas utvecklingsidéer, säger Tiina Lappalainen, sakkunnig inom delaktighet för helsingforsare med funktionsnedsättningar.