Matdonatorer i försöken är Sodexo, Soupster Family, Palmia, Espoo Catering och Vantaan Tilapalvelut Vantti. Terminalerna för svinnmat, Stadin safka i Helsingfors och Yhteinen pöytä i Vanda, hämtar mat som blivit över och transporterar den vidare till de mathjälpsaktörer som deltar i försöken. I Esbo hämtar mathjälpsaktörerna maten själva. I försöken har man testat att donera både nedkyld och varm mat.
Mathjälpsaktörerna serverar maten till sina klienter i form av måltider som ska avnjutas på plats eller som är förpackade att ta med. Responsen från de organisationer som tar emot matsvinn inom försöken har varit positiv. Även vid skolorna och läroanstalterna som medverkar i försöken har man varit glad över att överbliven mat inte går till spillo.
– Mathjälpsaktörerna har tyckt att maten är god och mångsidig, och köksmedarbetarna har varit nöjda då maten de lagar går till ett gott ändamål, säger Janika Wikstén, koordinator som ansvarar för försöken vid Yhteinen pöytä.
Det primära målet är att inget matsvinn alls ska uppstå
Syftet med försöken är att utveckla en verksamhetsmodell för att donera överbliven mat, och modellen gör det även enklare för nya måltidstjänster och restauranger att gå med. Försöken är en del av Food waste ecosystem, ett projekt för att minska och utnyttja matsvinnet, i Helsingfors och Vanda, där målet är att minska och utnyttja matsvinnet inom restaurangtjänster och att utveckla ekosystemet för matsvinnet i huvudstadsregionen. Esbo är inte en officiell projektpartner, men är nära involverad i samarbetet.
Inom projektet delar man god praxis och målet är också att lansera försök relaterade till rent svinnreducerande åtgärder i samarbete med restaurangtjänster. Det är osannolikt att nollsvinn uppnås någonstans, men tillsammans med olika aktörer utvecklas nya alternativ för att mat inte ska gå till spillo. Att sälja matsvinn till personalen eller utomstående, donera det till mathjälp eller vidareförädla sidoströmmar är bättre alternativ med tanke på hållbar utveckling än att kasta mat i bioavfallet. Exempel på användning av sidoströmmar är att använda fruktskal till dryckesingredienser. Förutom sidoströmmar från livsmedelsbearbetning kan livsmedelsråvaror också användas i till exempel byggprodukter, kompositindustri och till och med produkter som påminner om läder.
– I samarbete med företag och andra aktörer söker vi efter djärva, helt nya lösningar även genom tänk utanför boxen, till exempel för transport av matsvinn från restaurangtjänster och utnyttjande av sidoströmmar från livsmedelssektorn till produkter med högre förädlingsgrad. Det är viktigt att sammanföra aktörerna i ekosystemet för matsvinn så att de kan nätverka och skapa idéer om samarbetsmöjligheter, säger Mari Itkonen, ledare för projektet, vid Vanda stads livskraftstjänster.
Food waste ecosystem, ett projekt för att minska och utnyttja matsvinnet, samordnas av Vanda stad som utför projektet tillsammans med Helsingfors stad, Naturresursinstitutet och Laurea yrkeshögskola. Projektet pågår under perioden 1.4.2023–31.3.2026 och finansieras med hjälp av stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Den finansierande myndigheten är Nylands förbund. Projektet är en del av HEVi-programmet.