”Saatan lukea monta tuntia putkeen” – Itäkeskuksen peruskoulu vietti lukulauantaita julkkisten kera

Itäkeskuksen peruskoulussa tiedetään, että lukeminen on supervoima. Mukana lukemassa sekä kirjoista keskustelemassa oli oppilaiden idoleita musiikin ja urheilun saralta sekä samasta koulusta ponnistanut apulaispormestari.

Julkaistu , päivitetty
Shawn Huff, Mervi Haverinen, Jutta-Riina Karhunen.

Etteivätkö lapset ja nuoret muka halua lukea! Väite ei pidä paikkaansa ainakaan Itäkeskuksen peruskoulussa, joka vietti jo kolmatta kertaa lukulauantaita.

Kakkosluokkalaiset Arian, Oliya, Asma ja Lilian tietävät esimerkiksi, että lukemalla pääsee maailmassa eteenpäin.

– Ja jos ei ole mitään kivaa tekemistä, aina voi lukea, Arian kertoo.

Nelikko vinkkaa, että aloittaa voi vaikkapa Neropatin päiväkirja -sarjasta. He suosittelevat myös seikkailukirjoja ja kauhutarinoita.

Kakkosluokkalaiset Arian, Oliya, Lilian ja Asma.
Arian, Oliya, Lilian ja Asma tietävät monta hyvää syytä ottaa kirja käteen.

Julkkikset lukuintoa lisäämässä

Rehtori Jutta-Riina Karhunen kertoo, että jo perinteeksi tullut tammikuinen lukulauantai sai alkunsa kaupungin strategiakärjistä ja tavoitteesta tehdä Helsingistä lukemisen pääkaupunki. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten lukutaitoa, ja hyvää työtä sen eteen tehdään monissa Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

– Pohdimme koulussa yhdessä, miten voisimme aloittaa uuden kalenterivuoden lukemisen äärellä. Halusimme varmistaa, etteivät strategian tavoitteet jää vain kauniiksi lauseiksi.

Kouluun perustettiin kahdeksan opettajan Luen-tiimi, joka suunnitteli lukustrategian. Se kertoo, miten koulussa testataan milläkin vuosiluokalla muun muassa lukemisen sujuvuutta ja oikeakielisyyttä.

Koulussa on oma kirjasto eli lukuluola, jossa järjestetään lukuvälitunteja ja rentoudutaan ilman älypuhelimia. Lukulauantaina luolassa pääsi kuuntelemaan, kun apulaispormestari Anni Sinnemäki luki kahta suosikkiaan, Ronja, ryövärintytär ja Suuri märkä salaisuus -teoksia.

Anni Sinnemäki sylissään kirjoja.
Itäkeskuksen peruskoulussa aikoinaan opiskellut Anni Sinnemäki valitsi mukaansa Astrid Lindgreniä ja Niko Hallikaista.

Paikalla lauantaikoulupäivänä oli myös entinen ammattilaiskoripalloilija Shawn Huff. Hän kertoi oppilaille, että lukeminen on supervoima, josta saa valtavasti hyötyjä.

Lukeminen esimerkiksi auttaa kehittämään pitkäjänteisyyttä ja ajattelukykyä. Kirjat ovat loistava vastapaino älypuhelimille. Huffin oma tuore suosikki on David Epsteinin Range-kirja, joka käsittelee moniosaamista. 

Kuutosluokkalaiset Olivia ja Emos.
Kuutosluokkalaiset Olivia ja Emos ehdottavat, että kirjojen lukemisen voi aloittaa myös sarjakuvista.

Tapa rentoutua

Kuutosluokkalaiset Nashwan, Emos, Olivia ja Emilia tietävät, että lukeminen on paitsi hyvää ajanvietettä, myös hyvä tapa rentoutua.

– Lukeminen ruokkii mielikuvitusta, muistuttaa Emos.

Olivia puolestaan kertoo, että puhelimen näpräämisen saa aisoihin, kun ottaa kirjan käteen ja alkaa lukea.

– Kun kirja imaisee mukaansa, saatan lukea monta tuntia putkeen.

Nelikon kirjavinkkeihin kuuluvat Karsein viikko ikinä -kirjasarja ja erityisesti sen ensimmäinen osa, Maanantai. Tutustua kannattaa myös Nolo elämäni - ja Explorer Academy -sarjoihin sekä Isä Camillo -kirjoihin.

Lukeminen auttaa parantamaan keskittymiskykyä.

Bella
Jaana Lehdonvirta lukee lapsille.
Jaana Lehdonvirta luki lukulauantaina satuja SPR:n läksyhelpissä.

Myös kahdeksasluokkalaisilla Enkillä, Bellalla ja Katlalla on hyviä perusteluja siihen, miksi kannattaa harrastaa lukemista. Kirjoissa on hahmoja ja kohtaloita, joihin voi samaistua. Sanavarasto rikastuu samalla kuin itsestään.

– Lukeminen auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja taitoja pään sisällä, Bella miettii.

Hän lukee iltasatuja pikkuveljelleen ja yrittää motivoida tätä lukemaan.

Hyödyttää kaikissa aineissa

Rehtori Karhunen kertoo, ettei koulussa ole ollut vaikeuksia nostaa lukemista keskeiseen asemaan.

– Meillä on älyttömän ammattitaitoinen henkilöstö, josta olen ylpeä ja kiitollinen. Kaikki ovat ottaneet lukutaidon korostamisen hyvin vastaan.

Rehtorin mukaan osalla koulun oppilaista on haasteita oppimisessa, eikä joka kodissa välttämättä ole vahvaa lukemisen kulttuuria. Hän korostaa, että koulu voi tehdä ja sen pitää tehdä kaikkensa oppilaiden lukutaidon vahvistamiseksi. Hyvä lukutaito hyödyttää kaikkia oppilaita kaikissa aineissa.

Lilian kirjastoautossa.
Lilian löysi suosikkikirjojaan kirjastoautosta, joka parkkeerasi lukulauantain ajaksi koulun pihalle.

Avoimet ovet myös huoltajille

Lukulauantaista on tullut koulussa tosi suosittu. Avoimien ovien päivänä myös huoltajat saivat tutustua kouluun ja päivän ohjelmaan. Siihen kuuluivat myös hetket HJK:n pelaajien ja lukuvalmentajien kanssa, jotka kertoivat lukemisesta ja antoivat kirjavinkkejä.

Kirjallisuuden avulla pääsee syventymään maailmaan, joka ei muuten aukeaisi mitenkään.

Paleface

SPR:n läksyhelpissä siirryttiin satujen maailmaan. Oppilaat olivat hiirenhiljaa, kun Keinutien ala-asteen opettaja Johanna Lehtinen luki Tomi Kontion kirjaa Koira nimeltään kissa ja viimeinen naali. Lehtisestä tuli koulumaailman julkkis sen jälkeen, kun presidenttipari kutsui hänet itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin. Kutsun syynä oli tietenkin lukutaitotyö.

Kuutosluokkalainen Nashwan.
Kuutosluokkalainen Nashwan tietää, että lukeminen on tehokas keino parantaa myös kielitaitoa.

Karri Miettinen eli Paleface kertoi oppilaille, etteivät hänen sanoituksensa olisi syntyneet ilman lukemista. Hänellä oli mukanaan koulun salissa korkea pino kirjoja, joukossa muun muassa Yrjö Kokon satu Pessi ja Illusia sekä J. R. R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta.

– Kirjallisuuden avulla pääsee syventymään maailmaan, joka ei muuten aukeaisi mitenkään.

Hän sai oppilaiden spontaanit aplodit aloitettuaan kirjoista puhumisen räpillään.

Karri Miettinen eli Paleface kirjapinon äärellä.
Palefacella oli lukulauantaina kookas kirjapino mukanaan.

Teksti ja kuvat:
Kirsi Riipinen