Sibeliuksenpuistosta kaadetaan huonokuntoisia puita

Sibeliuksenpuistosta joudutaan kaatamaan turvallisuussyistä 17 huonokuntoista puuta. Puut ovat osin ympäristölleen vaarallisia.
Sibeliuksenpuisto maaliskuussa 2021.

Sibeliuksenpuistosta joudutaan kaatamaan turvallisuussyistä 17 huonokuntoista puuta. Puistosta kaadetaan yhdeksän koivua, kuusi vuorijalavaa, yksi vaahtera ja yksi mänty. Puut ovat lahoja tai kuivumassa pystyyn ja osin ympäristölleen vaarallisia.

Taka-Töölön Sibeliuksenpuiston puille tehtiin puistosuunnittelun taustatiedoksi kattava kuntoarvio syksyllä 2019. Nyt kaadettavat puut todettiin kuntoarvioinnissa niin huonokuntoisiksi, että ne on turvallisuuden vuoksi poistettava jo ennen puiston peruskorjausta.

Kaadettavista puista suurin osa (12 kpl) kasvaa Mechelininkadun länsipuolella, mutta myös kadun itäpuolelta kaadetaan viisi puuta. Puut tullaan kaatamaan kevättalvella maan ollessa jäässä, jotta raskaat koneet eivät riko herkkiä puistoalueita. Työt päättyvät hyvissä ajoin ennen lintujen pesimäaikaa.

Kaadettavat puut ovat lahottajasienten heikentämiä. Jalavia on lahottanut jalavanpakuri ja koivujen kuntoa heikentää arina- sekä pakurikääpä. Mäntyä on heikentänyt männynkääpä ja vaahteraa vaahterankääpä.

Osa Sibeliuksen- ja Topeliuksenpuistoista on liito-oravan ydinaluetta ja mahdollinen läpikulkualue. Ydinalueelta poistettavaksi aiotut puut tarkastettiin paikan päällä liito-orava-asiantuntijan kanssa. Yhdessä koivuista havaittiin todennäköisimmin oksankatkeamisen aiheuttama kolon alku, mutta runko päätettiin jättää varmuuden vuoksi pökkelönä paikalleen.

Sibeliuksenpuiston peruskorjaus alkaa vuonna 2022

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Sibeliuksenpuiston peruskorjauksen puistosuunnitelman 11.2.2020. Toteutuspiirustuksia laaditaan parhaillaan.

Näillä näkymin peruskorjaus alkaa vuonna 2022. Kunnostustyöt tehdään osa-alueittain muutaman vuoden aikana.