Smart Junction -hankkeessa kehitetään Jätkäsaaren alueen liikenteenhallintaa

Smart Junction -hankkeessa kuuteen liikennevaloristeykseen Jätkäsaaresta Länsiväylälle on asennettu tutkia, kameroita ja muita laitteistoja, joilla kerätään tietoa liikenteestä.
Esimerkkikuva kerättävästä liikennedatasta Jätkäsaarenlaiturilta. Kuvassa autoja kadulla.
Esimerkkikuva kerättävästä liikennedatasta Jätkäsaarenlaiturilta

Näistä saatavan datan avulla on tehty liikenneympäristön virtuaalinen malli, eli niin sanottu digitaalinen kaksonen.

Virtuaalisen mallin avulla voidaan esimerkiksi simuloida liikenteen määriä ja nopeuksia ja samalla saadaan parempaa tietoa vallitsevasta liikennetilanteesta. Näin voidaan kehittää paremmin toimivia liikenteenohjaamisen tapoja ja huomioida entistä paremmin erityisesti jalankulkijat ja pyöräilijät. Dataa voidaan käyttää myös taustamateriaalina liikenteen kehittymisessä ja sitä voidaan hyödyntää päätöksenteossa.

Kamerat sijoiteltu osoittamaan kadulle

Osana Smart Junction -hankkeen datan keruuta hyödynnetään kameroita, jotka kuvaavat alueen liikennettä datan tuottamiseksi. Kamerat on sijoiteltu ja suunnattu niin, etteivät ne osoita piha-alueille ja tunnistettavissa olevia henkilöitä päätyy kuviin mahdollisimman vähän. Kameroiden sijoittelussa pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin yksityisyyden suoja.

Kuvamateriaalia ei automaattisesti tallenneta myöhempää varten, vaan sitä tulkitaan koneellisesti reaaliajassa. Erityistapauksissa kuvamateriaalia voidaan rajoitetusti tallentaa ja luovuttaa esimerkiksi liikennetutkimuksia varten.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala on liikennekameroihin liittyvän henkilötietojen käsittelyn osalta rekisterinpitäjänä.

Syksyn 2023 aikana risteyksiin asennetaan myös kameroista kertovat kyltit, joissa kerrotaan tiedonkeruusta.

Lisätietoja kamerakuvan käsittelystä (rekisteriseloste)

Smart Junction on Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston ja Conveqs Oy:n yhteinen hanke, jonka tavoitteena on mm. kehittää Jätkäsaaren alueen liikenteen hallintaa ja parantaa liikenteen sujuvuutta. Hanke alkoi vuonna 2019 ja sen on tarkoitus jatkua ainakin vuoteen 2026 asti.