SRV ja Helsingin kaupunki neuvottelevat Bunkkeri-hankkeen esisopimuksen purkamisesta

SRV ja Helsingin kaupunki ovat yhteisestä sopimuksesta käynnistäneet prosessin Jätkäsaaren Bunkkeri-hankkeen kiinteistökaupan esisopimuksen purkamisesta.
Bunkkeri-rakennus sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Kuva: Antti Pulkkinen
Bunkkeri-rakennus sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Kuva: Antti Pulkkinen

Nopeasti heikentyneessä markkinatilanteessa, jossa rahoituskorkojen voimakas nousu ja inflaatio ovat vaikuttaneet merkittäväsi sijoittajien tuottovaatimuksiin, hankkeelle ei ole useista neuvotteluista huolimatta löytynyt sijoittajakumppania. Bunkkeriin on ollut tarkoitus rakentua asuntoja, uimahalli sekä kaupungin liikuntatiloja.

Esisopimus on voimassa vuoden 2024 loppuun saakka, mutta SRV ja Helsingin kaupunki ovat käyneet avointa keskustelua muuttuneesta markkinatilanteesta ja todenneet, että kaupungin liikuntatilojen ja uimahallin mahdollisimman ripeän toteutumisen näkökulmasta yhteinen tahtotila on, että kiinteistökaupan esisopimuksen ennenaikaista purkamista valmistellaan. 

SRV valittiin Helsingin kaupungin toteutuskilpailun perusteella vuonna 2015 Bunkkeri-hankkeen kehittäjäksi ja yhtiö on siitä saakka ollut suunnittelemassa ja kehittämässä Jätkäsaaren Bunkkeria kaupunkilaisten käyttöön yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Hanke viivästyi useita vuosia erilaisten valitusprosessien vuoksi, kunnes Bunkkeria koskeva myyntipäätös tuli lainvoimaiseksi vasta kaksi vuotta sitten lokakuussa 2021. Prosessin aikana SRV on teettänyt erilaisia tutkimuksia ja suunnitelmia rakennuksen kestäväksi ja käyttäjäystävälliseksi toteuttamiseksi. Helsingin kaupunki lähtee viipymättä kartoittamaan liikuntatiloille ja uimahallille uutta ratkaisua ja SRV luovuttaa kaupungille projektin voimassa olevan rakennusluvan suunnitteluaineiston ja vuoden 2022 aikana tehdyt suunnitelmat. 

Nopeasti heikentyneen markkinatilanteen seuraukset Bunkkeri-hankkeelle ovat valitettavia kaikille osapuolille.  Helsingin kaupungin ja SRV Rakennus Oy:n välinen kiinteistökaupan esisopimus on voimassa vuoden 2024 loppuun asti, mutta on tärkeää, että kaupunki pääsee viipymättä kartoittamaan liikuntatilojen toteuttamista koulujen käyttöön.