Startup-kampuksen Maria 01:n viime vuotta leimaa vauhdikas kasvu

Helsinkiläisessä startup-kampuksessa Maria 01:ssä toimivat startup-yritykset keräsivät 348 miljoonan euron rahoituksen vuonna 2020. vuonna.
Näkymä Marian vanhaan sariraalarakennuksen uudelta kattoterassilta.

Pohjoismaiden johtavassa startup-kampuksessa Maria 01:ssä toimivat startup-yritykset keräsivät 348 miljoonan euron rahoituksen viime vuonna. Summa kasvoi 102 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Naisten perustamien yritysten määrä kasvoi, kansainvälistyminen kiihtyi ja uusia työpaikkoja luotiin ennätysmäärä. Nämä asiat nousevat esille Maria 01:n tänään julkaisemassa vuoden 2020 vaikuttavuustutkimuksessa.

Kotimaiset startupit haukkasivat kokonaissummasta 49 prosenttia ja ulkomailla pääkonttoriansa pitävät jäsenet 38 prosenttia. 13 prosenttia kokonaissummasta kohdistui Maria 01:n entisiin startup-jäseniin. Kokonaisuudessaan Maria 01:n startupit kävivät läpi 32 rahoituskierrosta vuonna 2020. Vuoteen 2019 verrattuna rahoituskierrosten määrä nousi 28 prosenttia.

Viime vuosi oli monelle startupille epävarmuuden vuosi. Haasteita toi nopeasti muuttunut toimintaympäristö ja kasvun tyrehtyminen. Tästä huolimatta jäsenemme ovat pärjänneet keskimäärin loistavasti. Tästä kertovat myös kasvuluvut sekä rahoituskierrosten, että rekrytointien suhteen, kertoo Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola Startup-jäsenemme näyttivät kykynsä mukautua muuttuvaan ympäristöön, innovoida uutta ja löytää sitä kautta kasvun mahdollisuuksia vaikeinakin aikoina.

Maria 01:n startupit loivat ennätysmäärän uusia työpaikkoja

Maria 01:n kaltaisilla startup-kampuksilla on merkittävä rooli ja vastuu startup-kentän kasvussa ja ohjaamisessa. Tätä vastuuta tukee myös vaikuttavuusraportin tarkempi analyysi kampuksen startup-jäsenten nettovaikutuksista. Analyysi on tehty yhdessä The Upright Projectin kanssa.

Tukemalla startup-yrityksiä kasvamaan Maria 01 auttaa lisäämään niiden nettovaikutuksia. Ilman mittaamista näiden nettovaikutusten ohjaaminen ja muuttaminen järjestelmällisesti on kuitenkin mahdotonta, kertoo varatoimitusjohtaja Toni Laitila The Upright Projectissa.

Nettovaikutusanalyysin mukaan Maria 01:n startup-jäsenten merkittävin vaikutus yhteiskuntaan on niiden luomien työpaikkojen määrä suhteessa liikevaihtoon. Maria 01:n startup-jäsenet maksavat suhteellisesti enemmän veroja ja luovat enemmän työpaikkoja verrattuna Nasdaq Helsinkiin listautuneisiin yhtiöihin.

Viime vuoden positiivinen kasvu vaikutti myös entistä aktiivisempaan rekrytointiin. Koronaviruspandemiasta huolimatta Maria 01:n startup-jäsenet loivat 240 uutta työpaikkaa – 80 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Analyysimme mukaan Maria 01:n startup-yritysten merkittävin vaikutus yhteiskuntaan on niiden luomien työpaikkojen määrä suhteessa liikevaihtoon, Laitila jatkaa.

Samassa vertailussa huomattiin myös Maria 01:n jäsenistön aiheuttavan vähemmän ympäristökuormitusta, esimerkiksi ympäristöpäästöjä, kuin Nasdaq Helsinkiin listautuneet yritykset.

Nykymaailmassa startupin menestyksessä ei ole kyse enää pelkästään kasvuluvuista, vaan siitä, miten startupit vaikuttavat koko yhteiskuntaan. Tulevaisuuden menestyjäyritykset toimivat vastuullisesti sekä ympäristöä, työntekijöitänsä, sijoittajiansa että laajempaa yhteiskuntaa kohtaan, selittää Simola.

Maria 01 matkalla Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi

Muiden startup-kampusten ja yhteistyötilojen sulkiessa pandemian takia ovensa, Maria 01 jatkoi vakaasti kasvuaan voittoa tavoittelemattoman liiketoimintamallin ja vahvan yhteisöhenkensä ansiosta. Kampus saikin viime vuonna 18 prosenttia enemmän jäsenhakemuksia kuin vuonna 2019.

Maria 01 jatkaa myös monimuotoisuuden ja inkluusion edistämistä kampuksella. Kampuksen 175 startup-jäsenestä 27 on naisten johtamia tai perustamia. Tämän lisäksi kampuksella työskentelee osaajia yli 40  kansalaisuudesta. Osasyynä Maria 01:n merkittävän kansainväliseen yhteisöön on itse kampuksen startup-jäsenten kansainvälisyys – 23:lla startupilla on päätoimisto Suomen ulkopuolella.

Visiomme on kasvaa Euroopan suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi startup-kampukseksi vuoteen 2026 mennessä. Tämän vuoden vaikuttavuustutkimuksemme numerot kertovat startupien kasvavasta merkityksestä sekä talouteen että laajemmin yhteiskuntaan, Simola päättää.

Maria 01

Kampissa sijaitsevan entisen Marian sairaalan tiloihin rakennettu Maria 01 on voittoa tavoittelematon startup-keskittymä, jonka tiloissa toimii tällä hetkellä yli 120 startupia ja kasvuyritystä, 12 venture capital -rahastoa sekä useita startup-ekosysteemin toimijoita, kuten FiBAN ja osaamiskiihdyttämö The Shortcut.

Kampuksella työskentelee reilut 1 300 henkilöä.  Se on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin startup-keskittymä. Maria 01:n monipuolinen verkosto, otolliset innovaatio-olosuhteet sekä keskeinen sijainti auttavat startup-yrityksiä kasvamaan.

Kampuksen taustalla ovat Slush-tapahtuman omistava Startup-säätiö (33%), Helsingin Uusyrityskeskus (33%) sekä Helsingin kaupunki (34%). 

Lisää aiheesta
Vuoden 2020 vaikuttavuustutkimus

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Maria 01(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Hannele Lahtinen