Suojaa siipikarja ja lemmikkilinnut lintuinfluenssalta

Suomessa on todettu useita lokkien joukkokuolemia lintuinfluenssan vuoksi. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa, mutta myös Helsingissä siipikarjan ja lemmikkilintujen ulkonapitoa rajoitetaan.
 Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen
Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja lemmikkilinnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin. Siipikarjan pitäjiä kehotetaan seuraamaan tarkasti Ruokaviraston tiedotusta lintuinfluenssatilanteesta.

Helsingissä ei ole suuria siipikarjan pitopaikkoja 

Helsingin alueen siipikarjan pitopaikat ovat pieniä harraste- ja kotitarvekanaloita, joista suurimmassa osassa on lintuja vain kesäisin. Helsingissä ei ole suuria siipikarjan pitopaikkoja, kuten broileri- tai kalkkunakasvattamoita tai suuria munintakanaloja.

Linnut on pidettävä joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue pitää suojata riittävän tiheällä verkolla. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten lintujen kontaktit, koska luonnonvaraiset linnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa.

Tauti leviää ulosteen ja eritteiden kautta 

Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä. 

Linnut levittävät tautia ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä. 

Tartuntariski ihmisille tai lemmikkieläimille on hyvin pieni 

Nyt leviävä H5N1-tyypin lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen elintarvikkeiden, kananmunien ja siipikarjanlihan välityksellä, kunhan huolehtii asianmukaisesta ruoan valmistuksesta ja kuumennuksesta.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että lintuinfluenssaviruksen tarttuminen kissoihin ja koiriin sekä muihin lemmikkinisäkkäisiin on harvinaista. Kissojen ja koirien vapaata, valvomatonta ulkoiluttamista on hyvä välttää, jotta ne eivät pääse kontaktiin kuolleiden luonnonvaraisten lintujen kanssa.

Ilmoita lintujen joukkokuolemista ympäristöpalveluiden eläinlääkärille 

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista Helsingissä on ilmoitettava Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärille, joka on tavoitettavissa virka-aikaan.

Ilmoituksen voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen kymp.elainsuojelu@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai palautelomakkeen kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen voi tehdä pelastuslaitokselle tai päivystävälle läänineläinlääkärille.  

Lintujen joukkokuolemaksi katsotaan viisi tai useampia joutsenia tai vesilintuja tai 10 muuta lintua. Kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä pitää välttää. Yksittäisistä kuolleista linnuista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille.