Tällainen oli Helsingin kaupungin vuosi 2022

Helsingin kaupungin vuosikertomus kuvaa muun muassa vuoden 2022 koronapandemian, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon ja Ukrainan sodan vaikutuksia kaupungin toimintaan.
Helsingin kaupungin vuosikertomus 2022 toimitetaan kaupunginkansliassa yhteistyössä toimialojen kanssa. Kuva: Camilla Bloom.
Helsingin kaupungin vuosikertomus 2022 toimitetaan kaupunginkansliassa yhteistyössä toimialojen kanssa. Kuva: Camilla Bloom.

Helsingin kaupungin vuoden 2022 kansien väliin kokoavassa vuosikertomuksessa kerrotaan muun muassa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti ja muutti toimintaympäristöä monella tavoin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala palvelee vuosittain yli 200 000 helsinkiläistä yli 600 toimipaikassa lähes 15 000 työntekijän osaamisella. Ukrainan pakolaisia saapui myös Helsinkiin, ja heille ja heidän lapsilleen järjestettiin koulutus- ja muut palvelut. 

Vuosikertomuksessa käydään läpi myös sitä, että kaupunkiympäristön toimialalla kaavoitettiin yli 700 000 kerrosneliömetriä, josta täydennysrakentamisen osuus oli reilusti yli puolet. Helsingin alueella alkoi runsaan 5 000 asunnon rakentaminen.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla tärkein tavoite oli saada kaupunkilaiset palaamaan kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden pariin koronapandemian jälkeen. Kirjastojen, museoiden, nuorisotilojen sekä liikunta- ja kulttuuripalveluiden käyttäjämäärissä tilastoitiin yhteensä yli 22 miljoonaa käyntikertaa, mikä oli iso onnistuminen.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa kertomuskausi 2022 oli kolmas koronapandemian leimaama vuosi. Lisäksi koko vuosi valmistauduttiin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanoon.

Vuosikertomuksessa on myös pormestarin ja kansliapäällikön katsaukset sekä keskeiset tiedot kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätöksistä.