Tartunnanjäljityksessä ruuhkaa – ohjeita tartunnan saaneille

Tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa. Emme ehdi soittaa kaikille tartunnan saaneille eristyksen aikana. Lähetämme tekstiviestin. Eristysohjeita on verkkosivuilla.
Tartunnanjäljittäjiä työssään

Tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa. Emme ehdi soittamaan kaikille tartunnan saaneille 10 vuorokauden mittaisen eristyksen aikana. Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen muihin ihmisiin. Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä kotona tai asunnossasi.

Lue tarkemmat eristysohjeet verkkosivuiltamme ja toimi ohjeiden mukaan. 

Lähetämme tartunnan saaneelle tekstiviestin

Lähetämme tartunnan saaneille tekstiviestillä linkin verkkolomakkeeseen, jonka avaaminen ja täyttäminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista. Saat lomakkeella toimintaohjeet. Sen avulla voit lähettää tietoja muun muassa mahdollisesti altistamistasi. Palautathan täyttämäsi verkkolomakkeen. 

Jos et jostain syystä saa tekstiviestiä, toimi kuitenkin verkkosivuilta löytyvien eristysohjeiden mukaisesti. 

Suosittelemme kertomaan lähikontakteillesi heidän mahdollisesta altistumisestaan, mutta siihen ei ole velvoitetta.

Eristys kestää vähintään 10 päivää

Eristyksen kesto on vähintään 10 päivää oireiden alkamisesta ja oireettomalla näytteenottopäivästä lukien. Ennen eristyksen päättymistä pitää olla kaksi oireetonta päivää, eli kuumeen pitää olla poissa ja muiden oireiden selvästi vähenemässä.

Jos nämä ehdot täyttyvät, sinun ei tarvitse olla yhteydessä epidemiologiseen toimintaan, vaan voit jatkaa elämääsi normaalisti eristyksen jälkeen. Olemme sinuun myöhemmin yhteydessä eristyspäätöksestä.

Jos sinulla on kuumetta tai muita selviä oireita vielä yhdeksäntenä eristyspäivänä, ota yhteyttä Helsingin epidemiologiseen toimintaan eristyksen jatkamiseksi, p. 09 310 51222 (arkisin klo 9–15.30). Voit myös jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse tartuntataudit@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Kerro sähköpostissa, että asiasi koskee eristystä. Älä kuitenkaan lähetä yksilöiviä terveystietojasi sähköpostilla.

Miten toimia jos tulee vakavia oireita?

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (auki joka päivä klo 8 - 18). Muina aikoina soita Päivystysapuun, p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Uutista on päivitetty 19.12.2021 Aikaisemmin tekstissä luki, että eristyksen kesto on yleensä 10 päivää. Eristyksen kesto on kuitenkin vähintään 10 päivää. 

Uutista päivitetty 28.12.2021  Lisätty lause: Jos et jostain syystä saa tekstiviestiä, toimi kuitenkin verkkosivuilta löytyvien eristysohjeiden mukaisesti. 

Uutista päivitetty 19.4.2022: Epidemiologisen toiminnan puhelinaika muutettu niin, että soittoaika on vain arkisin klo

9–15.30.