Tätä on odotettu – pormestarin itsenäisyysjuhlia vietetään kahden vuoden tauon jälkeen

Perinteinen pormestarin itsenäisyysjuhla järjestetään nyt kahden vuoden tauon jälkeen. Juhlapaikkana toimii Messukeskus. Torstaina vietettiin kaksi juhlaa, joista kumpaankin osallistui noin 3 300 kuudesluokkalaista opettajineen. Perjantaina juhlivat puolestaan viidesluokkalaiset.
Lapsia tanssimassa.
Kuva: Kimmo Brandt

Nauru, puheensorina ja poreileva odotus täyttivät Helsingin Messukeskuksen torstaiaamuna, kun yli 3 000 Helsingin kuudesluokkalaista opettajineen saapui pormestarin itsenäisyysjuhlaan. 

Edellinen juhla järjestettiin ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Pormestari Juhana Vartiainen halusi kutsua tänä vuonna juhlimaan ne lapset, joilta suuret juhlat ovat jääneet väliin. 

– Olen ylpeä ja iloinen päästyäni ensimmäistä kertaa isännöimään tätä tärkeää juhlaa. Jo vuodesta 1997 asti järjestetty pormestarin itsenäisyysjuhla on tilaisuutena merkittävä sukupolvikokemus helsinkiläisille peruskoululaisille. On hienoa, että myös lapset, joiden juhlat kahtena edellisenä vuonna jouduttiin koronatilanteen vuoksi perumaan, saavat nyt juhlia maamme itsenäisyyttä yhdessä”, Vartiainen sanoo.

Kutosluokkalaiset Matilda, Melina ja Ella.
Matilda, Melina ja Ella olivat jännittäneet juhlia varhaisesta aamusta saakka. Kuva: Kimmo Brandt

Herätys puoli seitsemältä

Samaa mieltä ovat myös Botby grundskolanin kuudesluokkalaiset Melina, Matilda ja Ella

– Oli tosi kiva yllätys, että juhlat järjestettiin meillekin, Matilda sanoo. – Olen odottanut näitä juhlia koko alakoulun, Ella jatkaa.

Herätyskello oli soinut tyttöjen kodeissa jo puoli seitsemältä. 

– Ei ollut vaikea herätä. Jännitti niin paljon!, Matilda sanoo. – Laitettiin tukkaa ja itsemme valmiiksi juhliin, Melina kertoo.

Yhteistansseina juhlissa tanssitaan valssi, kikapoo, kulkuset, jiffy mixer, rokki, letkis ja happy. 

– Happy ja kikapoo ovat parhaat, Ella summaa kolmikon mietteet.

Koululaiset olivat ehtineet treenata tanssikoreografioita jopa parin vuoden ajan koronapandemian siirtäessä juhlat eteenpäin. Nyt opittuja taitoja päästiin vihdoin käyttämään. Messukeskuksen lattian suorastaan keinahteli, kun kutoset tanssivat letkajenkkaa ympäri juhlatilaa. 

Hassan Maikal.
Itähelsinkiläinen rap-artisti Hassan Maikal on itsekin osallistunut pormestarin itsenäisyysjuhliin 10-vuotiaana. Kuva: Kimmo Brandt

"Ihana nähdä itsensä näköisiä nuoria yleisössä"

Yksi pormestarin itsenäisyysjuhlien suosituimmista ohjelmanumeroista on yllätysartistin esiintyminen. Jännitystä pidetään yllä perinteisesti aina keikan alkuun saakka. Viimein lavalle astuu rap-artisti Hassan Maikal. Yleisö lähtee mukaan tanssimaan.

Keikan jälkeen myös artistilla on hyvä fiilis. 

– Oli ihana nähdä itsensä näköisiä nuoria yleisössä. Kun mä olin nuori, ei meillä ollut kauheasti sellaisia esiintyjiä. Yleisön energia välittyi lavalle tosi hyvin. 

Maikal on itsekin ollut pormestarin itsenäisyysjuhlissa 10-vuotiaana.

– Meidän juhlissamme Finlandia-talossa esiintyi Technicolour. Katsoin jo silloin lavalle, että vitsi olisipa siistiä esiintyä tuolla lavalla.

Juhlien nykyistä, väljää pukeutumisetikettiä artisti kiittelee.

– On hyvä, että pukeutumisetiketti on laajentunut. Monelle perheelle uudet juhlavaatteet voivat olla iso hankinta.

Seksikäs Suklaa ja Dosdela yleisön edessä.
Perjantain yllätyskeikan vetivät Seksikäs-Suklaa ja Dosdela. Kuva: Kimmo Brandt

Perjantain yllätysartistit Seksikäs-Suklaa ja Dosdela kiittelivät keikan jälkeen viitosluokkalaisista koostunutta yleisöään.

– Vähän jännitti, että miten lapset lähtevät messiin, mutta he olivat tosi innokkaasti mukana. Se oli siistiä, Seksikäs-Suklaa kertoo.

– Energia oli huikea, sen tunsi lavalle saakka, Dosdela täydentää.

– Junnuille saisi olla enemmänkin ikärajattomia keikkoja, jotta hekin pääsisivät nauttimaan livemusiikista. Lapset tarvitsevat enemmän hyvää tekemistä, Seksikäs-Suklaa sanoo.

Dosdelalla on myös omia muistoja pormestarin itsenäisyysjuhlasta. 

– Finlandia-talossa juhlittiin ja esiintymässä oli Pikku G. Se keikka on jäänyt elävästi mieleeni. Toivottavasti meidänkin keikka painuu näiden nuorten mieleen.

Juhlapöydän herkkuja.
Juhlavieraille tarjottiin Koskenlaskija-piirasta, kasviksia, pumpernikkeleitä ja sitruunamacaronseja. Kuva: Kimmo Brandt

Inspiraatio itsenäisyydestä ja satumaailmasta

Juhlapöydän teemana on tänä vuonna ”Makujen ihmemaa”.

– Symppasin suomalaista itsenäisyyttä ja luin myös vähän Liisa ihmemaassa -tarinaa sekä Taikuri Ozia, koska siellä puhutaan ystävyydestä ja toisesta välittämisestä, kertoo juhlien pääkokki Markku Luola.

Alkumaljana juhlavieraille tarjottiin raparperi-mansikkamehua. Lisäksi tarjolla oli Koskenlaskija-piirasta, kasviksia, pumpernikkeleitä ja sitruunamacaronseja.

Leipuri-kondiittoreiksi opiskelevat Stadin AO:n elintarvikealan opiskelijat valmistivat tarjoilut opettajiensa kanssa.

Nasima Razmyar ja Juhana Vartiainen.
Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar ja pormestari Juhana Vartiainen tanssivat ensimmäisen valssin. Kuva: Kimmo Brandt

Juhlat jatkuvat perjantaina
 

Perjantaina 9. joulukuuta järjestetään viidesluokkalaisten juhlat: ensimmäinen kello 10 alkaen ja toinen kello 14. Huoltajat ja muut juhlista kiinnostuneet voivat seurata tansseja suorina lähetyksinä Helsinki-kanavalta. Juhlalähetykset julkaistaan kanavalla jälkikäteen myös tallenteina. 

Pormestarin itsenäisyysjuhla järjestetään Messukeskuksessa Finlandia-talon remontin takia tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2023 juhlimaan kutsutaan neljäs- ja viidesluokkalaiset. Seuraavana vuonna palataan perinteiseen neljäsluokkalaisten vuotuiseen juhlaan.

Helsingin kaupunki on järjestänyt Finlandia-talossa itsenäisyysjuhlat helsinkiläisille neljäsluokkalaisille vuodesta 1997 lähtien.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuvat: Kimmo Brandt

Uutinen on julkaistu 8.12. ja sitä on täydennetty 9.12.