Telakkarannan kehittäminen etenee: Kaikki asuinkohteet ovat nyt valmistuneet

Kaupunki tekee Telakkarannan alueella ympäristön viimeistelytöitä, ja edessä on vielä rantamuurin kunnostus sekä kuivatelakka-altaan valmistuminen, mutta suuret talonrakennusprojektit ovat nyt valmistuneet.
Yleiskuva Telakkarannan alueelta syksyltä 2023. Kuva: Harri Saarinen
Yleiskuva Telakkarannan alueelta syksyltä 2023. Kuva: Harri Saarinen

Skanska on ollut mukana Telakkarannan kehittämisessä vuodesta 2006 lähtien. Alueen suunnittelu alkoi kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla vuonna 2010, ja sen voittajatyön pohjalta laadittiin alueen kokonaissuunnitelma. Alueella on useita historiallisia suojeltuja kiinteistöjä, joista osa on otettu käyttöön aluekehityshankkeen myötä. 

Rakentaminen käynnistyi vuonna 2017, ja ensimmäisenä valmistuivat Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) tilat vuoden 2019 lopulla. ECHA:n tiloissa yhdistyvät uudisrakentaminen ja suojeltujen rakennusten saneerausosat. Arkkitehti Sune Maconin suunnittelema, entinen konepajahalli on muutettu konferenssikeskukseksi. Vuonna 1916 valmistuneen rakennuksen uudistus suunniteltiin yhteistyössä Helsingin Kaupunginmuseon kanssa. 

Alueen vanhimpiin rakennuksiin kuuluva Theodor Höijerin suunnittelema puutyöpaja valmistui jo vuonna 1898. Tämä punatiilinen puutyöpaja on osa 8-kerroksisen toimistorakennuksen nykyistä kokonaisuutta. Kahden rakennuksen väliin rakennettiin kulkuyhteyssilta, ja molemmilla rakennuksilla on LEED-ympäristöluokitus.

Asuntoja neljässä rakennuksessa 

Skanska on rakentanut alueelle neljä asunto-osakeyhtiötä, joista viimeinen, As. Oy Helsingin Knot, valmistui marraskuussa 2023. Telakkarantaan on noussut yhteensä 227 uutta asuntoa, joissa korostuvat poikkeuksellinen sijainti, korkea huonekorkeus ja lattiaan asti ulottuvat ikkunat. 

Uusissa asuntokohteissa on panostettu arkkitehtuurisiin yksityiskohtiin ja yhteisiin tiloihin. Asukkaat voivat nauttia jooga- ja kuntoilutiloista,  ja saunatiloissa on tarjolla myös höyrysauna. 

Telakkaranta yhdistää uudet rakennukset saumattomasti teollisuushistoriaan ja vanhoihin rakennuksiin. Tiilijulkisivut sulautuvat luontevasti ympäristöönsä. Asuntojen lisäksi alueella on liiketiloja, jotka ovat osittain ravintolakäytössä. Uusi parkkihalli on sekä asukkaiden että kaupallisen liikenteen käytössä. 

Saha ja Messinkivalimo saavat uudet käyttäjät  

Messinkivalimoa on peruskorjattu, ja syksyllä sen alakertaan avattiin ravintola. Rakennuksen yläkerta on toimistokäytössä. Saharakennuksen tuleva käyttö on vielä avoinna, ja sen mahdollisuuksia ravintolakäyttöön selvitetään.  

Telakkarannan vanha palkkakonttori on suojeltu ja odottaa suunnittelua. Viereisen, Munkkisaarenkadulla sijaitsevan, vanhan muuntamorakennuksen vaihtoehtoja selvitetään. 

Kurkista korkeuksista Telakkarannan maisemiin

Telakkarantaan valmistui marraskuussa uutta asuntorakentamista. Tällainen on näkymä asuintalojen ylimmästä kerroksesta.