![Punainen paloauto kaukaa kuvattuna pelastusaseman sisällä.](https://stplattaprod.blob.core.windows.net/etusivu64e62prod/styles/1.5_863w_576h/azure/kontulan_pelastusasema.jpg?h=4521fff0&itok=q68qpgXA)
Mellunkylän alueella vuosikymmeniä vaikuttanut ja Kontulassakin pitkään asunut Larri Helminen on vaikuttunut uudesta pelastusasemasta. Asemaa on todella toivottu alueelle.
— Päätös Kontulan pelastusasemasta yllätti hieman täällä alueella, koska meillä on Mellunkylän pelastusasema, joka on suuri ja palvelee tarvittaessa myös Vantaan puolella. On kuitenkin hyvä, että meillä on oma asema Kontulassa, joka palvelee myös naapurikyliä, sanoo Helminen.
Suomen ensimmäiset palokunnat olivat vuonna 1838 perustettu Turun VPK ja 1861 perustettu Helsingin vakinainen palokunta. Helsingissä on 12 pelastusasemaa ja 14 sopimuspalokuntaa, jotka toimivat pelastuslaitoksen alaisuudessa, osallistuvat kutsuttaessa operatiiviseen pelastustoimintaan ja järjestävät monipuolista toimintaa, kuten alkusammutuskoulutusta asuintaloille, järjestöille ja kansalaisille.
Kontulan pelastusasemalla tulee työskentelemään noin 10 henkilöä neljässä vuorossa. Aseman toimintaan liittyy yhteensä noin 60 henkilöä. Pelastusasema toimi ennen siirtymistään uusiin tiloihin väliaikaisella pelastusasemalla Sirrikujalla. Nyt uusi asema löytyy Lirokujalta. Pelastusaseman toiminta alkoi toukokuussa 2021.
Helminen kiittelee erityisesti aseman uutta sijaintia.
— Kehä ykkönen on vilkasliikkeinen väylä, jossa tapahtuu paljon liikenneonnettomuuksia. Nykyisestä pelastusaseman sijainnista on etua tällaisissa tapauksissa.
Uusi Kontulan pelastusasema on Helsingin kaupungille iso asia, jonka eteen on tehty pitkään töitä.
— Helsingin näkökulmasta pelastustoimen toimintavalmiuden kehittäminen on merkittävä asia, sillä turvallisuus on myös yksi kaupungin toimintaa ohjaavista arvoista. Puhumme kaupungille merkittävästä kymmenen vuoden projektista, jossa rakennetaan neljä uutta pelastusasemaa ja kahdesta kolmeen kevytasemaa. Nyt avattu Kontulan asema on projektin toinen uusi pelastusasema, sanoo kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula.
Kiinnostavaa, millaisia liikuntatempauksia uudessa sisäliikuntasalissa järjestetään
Kontulan pelastusasemalla on sijoitettu yksi pelastusyksikkö sekä yksi ambulanssi. Asemalle on sijoitettu kärki- ja ensihoitoyksikkö. Kärkiyksikkö on normaalia paloautoa pienempi yksikkö, joka toimii kahden pelastaja-ensihoitajan voimin.
Uudelle asemalle on rakennettu puhdas paloasema -tilaratkaisu, kuten kaikille uusille asemille. Esimerkiksi tulipaloissa käytetyt vaatteet menevät suoraan ns. likaiselle puolelle pesuun, eikä terveydelle haitallisia ainesosia kulkeudu puhtaalle puolelle.
— Ihmisten auttaminen ja pelastaminen tulevat helpottumaan ja nopeutumaan. Pelastusasema on alueelle hyvin tervetullut. Toivottavasti tehtäviä ei tule kuitenkaan liikaa.
Kolmikerroksiseen rakennukseen avataan myöhemmin julkiseen käyttöön sisäliikuntahalli. Samanlainen liikuntahalli on käytössä myös Haagan pelastusasemalla. Erityisesti sisäliikuntahalli kiinnostaa alueen asukkaita. Helminen kertoo, että esimerkiksi alueen koulujen käytössä olevat salit ovat usein varattuja ja siksi liikuntatilalle on tarvetta. Sisäliikuntahallin varausjärjestelyistä kerrotaan myöhemmin.
— Olin vuosia sitten FC Konnun johtokunnassa mukana ja jo silloin oli vaikeaa saada käyttöön harrastustiloja. Nyt tilanne on kuitenkin parantunut, esimerkiksi Myllypuron kehittymisen myötä. Kiinnostavaa on nyt nähdä, millaisia liikuntatempauksia erityisesti vanhemmat ihmiset kehittävät uusiin sisäliikuntatiloihin.