Työpaikan menetykset lisäävät helsinkiläisten muuton todennäköisyyttä Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle – tosin valtaosa työpaikkansa menettävistä jää asumaan Helsingin työssäkäyntialueelle ja nimenomaan Helsinkiin. Työllisyyden ja työtulojen taso ja kehitys ovat heikompia Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavilla, mutta asuinpaikan valinnan taustalla on myös erilaisia asumiseen ja perhesiteisiin liittyviä tekijöitä. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsinkiläisten muuttopäätökset, työllisyys ja työtulot työpaikan menetyksen jälkeen.
Tutkimuksessa tarkastellut työpaikan menetykset tapahtuivat vuosina 2001–2014 joukkoirtisanomisen tai toimipaikan sulkemisen seurauksena. Vaikka tutkimustulokset kuvaavatkin koronaepidemiaa edeltänyttä aikaa, voivat ne taustoittaa myös arvioita siitä, millaisia alueellisia ja taloudellisia seurauksia koronakriisistä aiheutuneilla helsinkiläisten työpaikan menetyksillä voi mahdollisesti olla.
Työpaikan menetyksen havaittiin kasvattavan helsinkiläisten todennäköisyyttä muuttaa Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle. Toisaalta työpaikan menetys hieman pienentää helsinkiläisten todennäköisyyttä muuttaa toiseen kuntaan Helsingin työssäkäyntialueen sisällä. Vaikka työpaikan menetyksellä on merkitystä helsinkiläisten muuttopäätösten kannalta, tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että muuton taustalla olisi ainoastaan työhön liittyviä syitä. Erilaisten asumiseen ja perhesiteisiin liittyvien tekijöiden havaittiinkin tutkimuksessa olevan tärkeitä työpaikkansa menettävien muuttopäätösten kannalta.
Muuttopäätös yhteydessä työllisyyteen ja työtuloihin
Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavilla työpaikkansa menettäneillä työllisyyden ja työtulojen välitön pudotus työpaikan menetyksen jälkeen on selvästi suurempi, kuin taustaominaisuuksiltaan samankaltaisilla Helsinkiin tai sen työssäkäynti-alueelle asumaan jäävillä. Työllisyys- ja työtuloerot heidän välillään ovat selviä useita vuosia tämän jälkeenkin. Helsinkiin jäävien ja muualle Helsingin työssäkäyntialueella muuttavien työpaikkansa menettäneiden väliset erot työllisyydessä ja työtuloissa ovat vain lyhytkestoisia. Työllisyys- ja työtulomenetykset ovat kuitenkin heilläkin huomattavia ja varsin pitkäaikaisia.
Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavien ja Helsingin työssäkäyntialueelle jäävien välillä havaittuja työllisyys- ja työtuloeroja voivat selittää lukuisat tekijät. Nämä voivat liittyä muun muassa muihin muuton yhteydessä tapahtuviin muutoksiin tai alueiden välisiin eroihin niiden työmarkkinatilanteessa, työpaikkarakenteessa tai palkkatasossa. Erojen taustalla voi mahdollisesti olla myös jokin havaitsematon tekijä, jonka suhteen Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavat poikkeavat Helsingin työssäkäyntialueelle jäävistä.
Ansala: Helsinkiläisten muuttopäätökset, työllisyys ja työtulot työpaikan menetyksen jälkeen, tutkimuskatsauksia 2021:1
Tiivistelmä