Työpajakokeilu auttaa tulevaisuuden suunnitelmien löytämisessä

Työpaja on hieno mahdollisuus etsiä oman elämän suuntaa, saada uusia ystäviä ja vaikka rakentaa arkirutiinit paikoilleen. Noora Tillivirralla on hyvät kokemukset työkokeilusta WooDoo-werstaalla, joka on yksi Stadin AO:n nuorten työpajoista.
Työpajakokeilun suorittanut Noora Tillivirta.
Noora Tillivirta sai työpajalta uusia kokemuksia ja ystäviä. Kuva: Jussi Helttunen

Noora Tillivirta aloitti kesän jälkeen opinnot Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa. Opintoja edelsi kuuden kuukauden työpajakokeilu Stadin AO:n WooDoo-werstaan työpajan työkokeilussa.

Nuorten työpajoja on eri puolilla Helsinkiä, ja niiden toimintaan osallistuvat työskentelevät pajoissa arkipäivisin kuusi tuntia. Työpaja-ajalta saa työmarkkinatukea.

Tillivirta kertoo, että WooDoon puolivuotinen oli hänelle tärkeä mutta samalla älyttömän mukava kokemus. Hän oli jo aiemmin suoraan peruskoulun jälkeen aloittanut kampaamoalan opinnot mutta jättänyt ne tuolloin kesken. Hän kokeili muitakin opintoja, mutta pidemmälle ne eivät kantaneet.

Tillivirta sai etsivän nuorisotyön kautta vinkin WooDoosta. Hän on aina pitänyt käsillä tekemisestä, ja työpajassa oli tarjolla keramiikkatöitä.

– Tutustuin nopeasti muihin nuoriin, ja opettajamme Tero oli aivan älyttömän mukava. Meininki oli rentoa ja luovaa, töitä pääsi tekemään omien toiveiden mukaan.

Hän teki työpajassa muun muassa lautaisia, ruukkuja, kulhoja ja teekannun, joista osan hän lunasti omaan keittiöönsä. Ryhmä teki yhdessä kellon.

– Kukaan ei missään vaiheessa huohottanut niskaan, jokainen teki töitä omassa tahdissaan. Opettaja oli lähellä, ja häneltä sai tarvitessaan apua.

Työpajassa valmistettuja keramiikkatöitä.
WooDoo-werstaalla on mahdollista valmistaa erilaisia keramiikkatöitä. Kuva: Jussi Helttunen

Elämälle sopivaa suuntaa etsimässä 

Tillivirralle oli selvää, että työpaja on väliaikainen mutta että tuon ajan voi hengähtää rauhassa ja pohtia, mitä elämässään haluaa tehdä.

Hän huomasi oppineensa tuntemaan itseään ja ymmärsi, että hiusala voisi sittenkin sopia hänelle. Aiemmin heti peruskoulun jälkeen tulevaisuuden suunnitteleminen oli pikemminkin haahuilua.

– Keramiikkapaja sopi minulle ajatusten selvittämiseen hyvin senkin takia, että olin aiemmin harrastanut keramiikkaa. Sain aikaa ja energiaa ajatella, mitä teen jatkossa. Taiteen tekeminen on minulle meditatiivista ja rentouttavaa. Työpajatoiminnasta tuli hyvä mieli.

Puolen vuoden jälkeen tuli olo, että ei kai vielä, tätähän voisi jatkaa. 

– On hienoa, että voin käydä edelleen moikkaamassa ja juttelemassa pajan ihmisten kanssa.

Arkirytmistä kiinni

Tillivirta kertoo, että paja auttoi häntä todella paljon myös normaalista arkirytmistä kiinnisaamisessa. Arkirytmistä on ollut hyötyä uusissa opinnoissa Meritalon toimipaikassa.

Vaikka uusien opintojen aloittaminen etukäteen jännitti, hän huomasi jo muutaman päivän kuluttua juttelevansa vapautuneesti muiden opiskelijoiden kanssa.

Tillivirran tarkoitus on valmistua kampaaja-parturiksi kolmen vuoden kuluttua. Unelmatyöpaikka olisi teatteri.

Työpajaa hän suosittelee kaikille nuorille, joilla tulevaisuuden kuviot ovat epäselvät eikä omaa paikkaa opinnoissa tai työelämässä ole löytynyt.

Kaiken muun hyvän lisäksi hänelle itselleen jäi WooDoo-werstaan ajoilta kaksi hyvää ystävää.

Teksti: Kirsi Riipinen

Sinua voisi kiinnostaa