Ulkoliikunta.fi -karttapalvelussa reilusti yli 1,4 miljoonaa käyntikertaa vuonna 2022

Ulkoliikunta.fi -karttapalvelu on avoin tiedotuskanava Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen kaupunkien ulkoliikuntapaikkojen kunnosta. Se opastaa kuntalaisia löytämään ajantasaisen tiedon kaupungin ylläpitämistä ulkoliikuntapalveluista. Tällä hetkellä palvelu kattaa kaupunkien ylläpitämät hiihtoladut ja luistelupaikat, ja kesällä palvelusta löytyvät lisäksi uimarannat.
Hiihtäjä pysähtyneenä sillalle ilta-auringossa
Kuva: Maarit Hohteri

Helsingin kaupunki toteuttaa palvelua yhteistyössä Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen kanssa. Vuoden 2022 aikana ulkoliikunta.fi -kartalla oli käyntejä noin 1 420 000. Tietoja haettiin yhtä lailla talvilajeista kuin uimarannoista. 

Palvelua kehitetään asiakaspalautteiden perusteella 
 

Palautetta tulee sekä suoraan karttapalvelusta että välillisesti ulkoilun ja ulkoliikunnan palveluista. Vuonna 2022 on kehitetty mm. kartan toimivuutta ja haun luotettavuutta. Esimerkiksi latuja voi hakea kartalle sen mukaan onko latu perinteiselle hiihdolle, vapaalle tyylille vai koiralatu.  Lisäksi latureittien väreihin on tehty muutos, jotta värisokeiden olisi helpompi käyttää karttapalvelua. Punainen väri reiteillä on korvattu mustalla.

Automaattinen ulkoliikuntapaikan statuksen värinmuutos auttaa karttaa pysymään ajankohtaisena silloinkin, kun tietoja ei päivitetä päivittäin. Latujen tila muuttuu tyydyttäväksi (keltainen) kun tilaa ei ole 7 päivään päivitetty, tuntemattomaksi (harmaa) kun on kulunut 10 päivää edellisestä päivityksestä. Luistelukenttien status muuttuu harmaaksi, kun viimeisin päivitys on tehty 10 päivää aiemmin ja uimarantojen tila viiden päivän kuluessa siitä, kun sinilevähavaintoja on edellisen kerran päivitetty. 

Vuonna 2023 karttaa kehitetään edelleen. Palveluun lisätään mm. talviuintipaikat, sekä ulkoilua tukevia palveluita, kuten ruuanlaittopaikkoja. Nykyisten palveluiden tietoja täydennetään ja tarkennetaan mm. kahvilapalveluja sekä WC- ja pukutiloja koskevilla tiedoilla. Vuoden 2023 aikana on tarkoitus myös selvittää, miten kartalle voitaisiin toteuttaa erityyppiset ulkoilureitit, latujen vaikeustasot, valaistus ja hiihtosuunnat.  

Karttapalvelu on osoitteessa ulkoliikunta.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja siellä voi jättää palvelusta palautetta ja kehitysehdotuksia.