Karttjänsten ulkoliikunta.fi fick långt över 1,4 miljoner besök 2022

Karttjänsten ulkoliikunta.fi är en öppen informationskanal som anger skicket på utomhusidrottsanläggningar i Helsingfors, Esbo, Vanda och Kyrkslätt. Den guidar kommuninvånarna att hitta aktuell information om stadens utemotionstjänster. För tillfället täcker tjänsten de skidspår och skridskobanor som underhålls av städerna, och på sommaren inkluderar tjänsten också badstränder.
Hiihtäjä pysähtyneenä sillalle ilta-auringossa
Bild: Maarit Hohteri

Helsingin kaupunki toteuttaa palvelua yhteistyössä Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen kanssa. Vuoden 2022 aikana ulkoliikunta.fi -kartalla oli käyntejä noin 1 420 000. Tietoja haettiin yhtä lailla talvilajeista kuin uimarannoista. 

Tjänsten utvecklas utifrån kundrespons 
 

Respons kommer både direkt på karttjänsten och indirekt på frilufts- och utemotionstjänster. År 2022 utvecklades kartans funktionalitet och sökningens tillförlitlighet. Till exempel kan du söka efter skidspår på kartan för klassisk skidåkning, fristil eller hundskidåkning. Färgerna på kartans spårrutter har ändrats för att göra det lättare för färgblinda att använda karttjänsten. Den röda färgen på rutterna har ersatts med svart.

Den automatiska ändringen av statusen för utomhusidrottsanläggningarna hjälper kartan att hålla sig uppdaterad även när informationen inte uppdateras dagligen. Statusen för spåren blir hyfsad (gul) när statusen inte har uppdaterats på sju dagar och okänd (grå) när tio dagar har gått sedan föregående uppdatering. Statusen för skridskobanorna blir grå när den senaste uppdateringen har gjorts tio dagar tidigare och statusen för badstränderna inom fem dagar efter den senaste uppdateringen av observationerna av blågrönalger. 

År 2023 kommer kartan att vidareutvecklas. I tjänsten ska ingå till exempel vinterbadplatser och tjänster som stöder friluftsliv, till exempel matlagningsplatser. Information om befintliga tjänster kommer att kompletteras och specificeras med information om till exempel kafétjänster, toaletter och omklädningsrum. Under 2023 är avsikten också att ta reda på hur olika typer av rutter, svårighetsgrader på skidspår, belysning och skidriktning kan visas på kartan.  

Karttjänsten hittar du påulkoliikunta.fi/sv/(Länk leder till extern tjänst), och där kan du ge respons på tjänsten och skicka utvecklingsförslag.