Enligt stadsstrategin ska Helsingfors stad aktivt utveckla utbildningen på andra stadiet. Helsingfors stads servicehelhet för gymnasie- och yrkesutbildningen och den fria bildningen och den svenska servicehelheten har som mål att under 2024 skapa strukturer för att öka möjligheterna till korsstudier för studerande på andra stadiet.
Våren 2024 inledde Helsingfors stads gymnasieutbildning, yrkesinstitutet Stadin AO, Helsingfors finska arbetarinstitut och Helsingfors arbis planeringen av en modell för korsstudier. Korsstudier testades under våren och sommaren genom minitest, och nu under hösten testas ett riktigt pilotprojekt.
Fler möjligheter för studerande på yrkesutbildningar och gymnasier
Korsstudier innebär att studerande vid Helsingfors stads gymnasier och Stadin AO kan delta i studier och kurser som inte ingår i den egna läroanstaltens studieutbud. Syftet är att göra det möjligt för studerande på andra stadiet att dra nytta av de inlärningsmöjligheter som korsstudierna innebär som en del av sina egna studier.
– Att kunna påverka innehållet i sina studier ökar studerandenas välbefinnande och hjälper dem att nå sin fulla potential. Syftet med korsstudier är också att göra det lättare för studerandena att övergå till fortsatta studier och att öka arbetslivsfärdigheterna. I framtiden arbetar vi för att stärka vårt samarbete med högskolor och utveckla fenomenbaserade studiehelheter i samarbete med gymnasieutbildningen, Stadin AO och den fria bildningen. Målet är att satsa på övergripande fenomen i studieutbudet, som framsynthet, framtidstro, hållbar utveckling och företagsamhet, säger Tarja Aro-Kuuskoski, chef för den finskspråkiga gymnasieutbildningen inom Helsingfors stad.
Ett mångsidigare studieutbud skapar nya möjligheter att utveckla sina färdigheter
Gymnasiestuderande har redan kunnat gå kurser inom områden som sjöfart, placeringar och välbefinnande, och kurser som stöder arbetslivsfärdigheter i form av korsstudier. Studerandena på Stadin AO har å sin sida kunnat genomföra mer än 400 studieavsnitt i olika ämnen genom Helsingin verkkolukio och Konepajan aikuislukio. För studerande på Stadin AO läggs särskild vikt vid ett brett utbud av språkkurser och studiehelheter för att förbereda dem för fortsatta studier.
Dessutom har nya projekt för gemensamt genomförande förberetts för studerandena på gymnasierna och Stadin AO för att pilottesta kompanjonlärarskap. Till exempel är kursen Vuosi Yrittäjänä Intro ett bra exempel på samarbete och gemensam pedagogisk utveckling. Studieavsnittet i företagsamhet, som är baserat på organisationen Ung företagsamhet och ekonomi NYT:s materialpaket, genomförs av lärare från Konepajan lukio och Stadin AO:s team för företagsamhetsfostran.
– Vi anser att det är viktigt att Helsingfors stad satsar på att utveckla tillgången till utbildning och mångsidiga inlärningsmöjligheter, särskilt nu när läroplikten har förlängts. Staden vill bättre än tidigare tillgodose behoven för studerandena på stadens läroanstalter och stödja studerandena när det gäller engagemang för studierna. Att möjliggöra korsstudier för studerande på andra stadiet ökar jämställdheten och breddar framtidsutsikterna, säger Harri Korhonen, direktör för den finskspråkiga gymnasie- och yrkesutbildningen och den fria bildningen inom Helsingfors stad.
– Korsstudier är också ett utmärkt sätt att göra studieutbudet mångsidigare och öka tillgängligheten till utbildning på ett kostnadseffektivt sätt, säger Harri Korhonen.
Tarja Aro-Kuuskoski betonar gymnasiernas, Stadin AO:s och Helsingfors finska arbetarinstituts engagemang i utvecklingen av korsstudierna. Ett stort antal experter från fostrans- och utbildningssektorn och läroanstalterna har deltagit i utvecklingsarbetet och bidragit väsentligt till att skapa modellen för korsstudierna.
– Jag är särskilt stolt över att studerande från både gymnasierna och Stadin AO har varit involverade i planeringen av studieutbudet för korsstudierna från allra första början. Modellen har lyckats tack vare den entusiastiska och kunniga personalen på gymnasierna, Stadin AO, Helsingfors finska arbetarinstitut och Helsingfors arbis, säger Aro-Kuuskoski.