Alla elever i årskurs 9 söker till utbildning på andra stadiet. Alternativen är att studera inom gymnasieutbildningen, yrkesutbildningen eller Hux, det vill säga utbildning som handleder för examensutbildning. Helsingfors stads gymnasier och yrkesinstituten har ett brett utbud av utbildningar efter grundskolan.
Eleverna får handledning för den gemensamma ansökan av sin skolas elevhandledare och lärare.
– Att välja en utbildning efter grundskolan är ofta det första stora beslutet i en ung människas liv. Det kan säkert kännas nervöst och ge funderingar. Jag uppmuntrar ändå alla unga att lyssna på sig själva och följa sina drömmar – inget val är fel, utan varje steg för er framåt, konstaterar Laura Flemming, som är elevhandledare vid den finska grundskolan Kannelmäen peruskoulu och som där arbetar med niondeklassare.
Den gemensamma ansökan sker under tiden 18.2–18.3.2025. Man kan ansöka till utbildningar via webbplatsen studieinfo.fi.
Arbetslivsorienterade studier
Stadin ammattiopisto (Stadin AO) är Finlands största yrkesläroanstalt. I den gemensamma ansökan kan man välja mellan inemot 30 yrkesinriktade grundexamina. Studierna vid Stadin AO är individuella och flexibla.
Vid Stadin AO studerar man på ett arbetslivsorienterat sätt. Redan under studietiden får man mycket arbetserfarenhet och man kan även avlägga en examen i form av läroavtalsutbildning.
Svenskspråkig yrkesutbildning i Helsingfors ordnas av Yrkesinstitutet Prakticum. Förutom 12 olika yrkesinriktade grundexamen kan man också ta studentexamen, profilera sig som idrottare, studera och jobba utomlands samt välja att efter en grundexamen fortsätta direkt till en yrkeshögskola.
Mångsidigt utbud av studier i gymnasierna
Helsingfors stad har 15 gymnasier, varav tre är svenskspråkiga. Stadens alla gymnasier har en särskild utbildningsuppgift eller en egen profilering. Den särskilda uppgiften kan till exempel vara musik, idrott eller naturvetenskaper, medan profileringen kan vara till exempel internationalisering och kulturkunskaper eller musik och teknologi.
Studerande vid stadens gymnasier kan även avlägga studier via det gemensamma utbudet. I webbgymnasiet är det möjligt att studera på distans, på webben eller varför inte på sommaren.
Korsstudier möjliggör ännu mer individuella lärstigar
Studerande vid gymnasier och Stadin AO kan även avlägga studier från andra än den egna läroinrättningens utbud. Gymnasiestuderande erbjuds studier vid Stadin AO samt kurser vid Helsingfors arbis och Helsingin työväenopisto. Studerande vid Stadin AO kan välja intressanta gymnasiestudier.
– Korsstudier möjliggör ännu mer individuella lärstigar än tidigare för de studerande. Det leder i sin tur till en bredare utveckling av den egna kompetensen, säger Nina Malaska, chef för den svenska gymnasieutbildningen.
I Helsingfors verkar dessutom flera yrkesläroanstalter och gymnasier som drivs privat eller av en stiftelse, samt statliga gymnasier och specialskolors gymnasier.
Hux-utbildningen introducerar studerande i yrkes- eller gymnasiestudier
I utbildning som handleder för examensutbildning (Hux) kan den studerande bekanta sig med yrkes- eller gymnasiestudier. I samband med utbildningen kan man även stärka de färdigheter som behövs för studier på andra stadiet eller höja vitsord i avgångsbetyget från grundskolan.
Studierna tar högst ett år, men den studerande kan söka till utbildning på andra stadiet tidigare beroende på sina prestationer.
Dessutom är det möjligt att i Helsingfors studera efter grundskolan i utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv, det vill säga TELMA. TELMA är avsedd för unga som behöver särskilt stöd och som på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning inte har möjlighet att övergå till examensinriktad utbildning. TELMA-utbildning ordnas av privata läroinrättningar.