Kohti yhteishakua – Helsingissä runsaasti toisen asteen koulutusvaihtoehtoja

9.-luokkalaiset miettivät parhaillaan, mitä opiskella peruskoulun jälkeen. Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin AO tarjoavat nuorelle monenlaisia koulutusmahdollisuuksia.
Medialukion opiskelijoita lukion tiloissa.
Ysiluokkalaiset hakeutuvat opiskelemaan toisen asteen koulutukseen yhteishaussa. Kuva: Laura Oja

Jokainen 9.-luokkalainen hakeutuu opiskelemaan toisen asteen koulutukseen: lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai tutkintokoulutukseen valmentavaan eli TUVA-koulutukseen. Helsingin kaupungin lukioissa ja Stadin AO:ssa on tarjolla monipuolista koulutusta peruskoulun jälkeen.

Oppilaat saavat yhteishakuun ohjausta oman koulunsa opinto-ohjaajilta ja opettajilta.  

– Jatko-opintopaikan valitseminen on usein nuoren elämässä ensimmäinen iso oma päätös. Sen tekeminen varmasti jännittää ja mietityttää. Kannustan kuitenkin nuoria kuuntelemaan itseään ja seuraamaan unelmiaan – ei ole olemassa vääriä valintoja, vaan jokainen askel vie eteenpäin, toteaa ysiluokkalaisten kanssa työskentelevä opinto-ohjaaja Laura Flemming Kannelmäen peruskoulusta.

Yhteishaku on käynnissä 18.2.–18.3.2025. Koulutuksiin haetaan opintopolku.fi-sivuston kautta.

Stadin AO:ssa työelämälähtöistä opiskelua 

Stadin ammattiopisto eli Stadin AO on Suomen suurin ammatillinen oppilaitos. Yhteishaussa tarjolla on lähes 30 ammatillista perustutkintoa. Opiskelu on yksilöllistä ja joustavaa.

Stadin AO:ssa opiskellaan työelämälähtöisesti. Työkokemusta kertyy paljon jo opintojen aikana, ja tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Tarjolla on lisäksi yrittäjyysopintoja sekä kilpailu- ja kansainvälistä toimintaa.

Ammatillisen perustutkinnon rinnalla voi suorittaa omien uratavoitteiden mukaisesti myös lukioaineiden yksittäisiä opintojaksoja tai ylioppilastutkinnon.

Ruotsinkielistä ammatillista koulutusta Helsingissä järjestää Yrkesinstitutet Prakticum.

Lukioissa laaja opintotarjonta 

Helsingin kaupungilla on 15 lukiota, joista kolme on ruotsinkielisiä. Kaikilla kaupungin lukioilla on erityistehtävä tai lukiokohtainen painotus. Erityistehtävä voi olla esimerkiksi musiikki, urheilu tai luonnontieteet. Opintoja voi painottaa esimerkiksi kansainvälisyyteen ja kulttuurien tuntemukseen tai musiikkiin ja teknologiaan.

Kaupungin lukioiden opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös yhteisen tarjonnan kautta. Verkkolukiossa on mahdollista opiskella etänä, verkossa tai vaikka kesällä.

Ristiinopiskelulla yksilöllisiä opintopolkuja 

Lukioiden ja Stadin AO:n opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös muun kuin oman oppilaitoksensa valikoimasta. Lukiolaisille on tarjolla Stadin AO:n opintoja sekä Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen kursseja. Stadin AO:n opiskelijat voivat valita kiinnostavia lukio-opintoja.

– Ristiinopiskelulla opiskelijalla on mahdollista tehdä opintopolustaan yksilöllisempi, ja omaa osaamista voi kehittää laajemmin, toteaa lukiokoulutuksen päällikkö Tarja Aro-Kuuskoski.

Helsingissä toimii myös useita yksityisiä tai säätiön ylläpitämiä ammatillisia oppilaitoksia ja lukioita sekä valtion ja erikoiskoulujen lukioita.

TUVAssa tutustutaan toisen asteen opintoihin 

Tutkintokoulutukseen valmentavassa eli TUVA-koulutuksessa opiskelija voi tutustua ammatillisiin tai lukio-opintoihin. Koulutuksessa on mahdollista myös vahvistaa toisen asteen opiskelussa tarvittavia taitoja tai korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja.

Opinnot kestävät enintään vuoden, mutta opiskelija voi omien suoritustensa perusteella hakeutua toisen asteen koulutukseen jo aiemmin.

Lisäksi Helsingissä on mahdollista opiskella peruskoulun jälkeen työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa eli TELMA-koulutuksessa. TELMA on tarkoitettu erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle, jolla ei sairauden tai vamman vuoksi ole mahdollisuutta siirtyä tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Koulutusta järjestää yksityiset oppilaitokset.