Boende för barnfamiljer med olika inkomstnivå i Helsingfors differentieras när barnen blir äldre – utflyttning är vanligast bland medelinkomsttagare

Barn i Helsingfors flyttar oftast under den tidiga barndomen. Barnfamiljernas benägenhet att flytta, vart de flyttar och de stadsdelar där de bor under barndomsåren har dock ett tydligt samband med familjens inkomstnivå. Högre inkomster breddar familjernas valmöjligheter på bostadsmarknaden, och familjer med högre inkomster är mer benägna att flytta till områden som föredras av invånare med högre inkomster.
Lapsiperhe kävelee talvisessa puistossa.
Totalt flyttar en tredjedel av de barn som bodde i Helsingfors under sitt födelseår bort från Helsingfors innan de fyllt femton år. Bild: Virpi Velin

Den period då barn i Helsingfors flyttar allra mest infaller under deras första levnadsår. Flyttning både inom Helsingfors och bort från Helsingfors minskar tydligt när barnen uppnår skolåldern och blir mer stabil under skolåren. Totalt flyttar en tredjedel av de barn som bodde i Helsingfors under sitt födelseår bort från Helsingfors innan de fyllt femton år, och endast få av dem återvänder till Helsingfors under sin barndom. 

Barnfamiljer med lägre inkomster flyttar oftare inom Helsingfors 

Ju lägre inkomst barnens familjer har, desto oftare flyttar de inom Helsingfors, och barn från familjer med lägre inkomst flyttar flera gånger än andra barn under sin barndom. Under skolåren flyttar också barn från låginkomstfamiljer bort från Helsingfors oftare än andra, medan barn från familjer med medelinkomst tenderar att flytta bort under den tidiga barndomen. 

Förutom inkomstnivån förklaras skillnaderna i benägenheten att flytta både inom och bort från Helsingfors även av andra faktorer, såsom typ och storlek på barnens familj, typ av innehav, storlek på familjens bostad och inkomstnivån i barnens bostadsområde. 

De resultat som beskrivs ovan framgår av fyra forskningsartiklar som undersöker flyttning under barndomen och boendeområden för barn födda 2003–2007 som bodde i Helsingfors under sitt födelseår, särskilt ur synvinkeln för barnfamiljernas och boendeområdenas inkomstnivå. I dessa granskningar följs barnens boendekarriär årligen från födseln till slutet av det femtonde levnadsåret med hjälp av Statistikcentralens uppgifter på individnivå. 

Med stigande ålder blir boende för barnfamiljer med lägsta och högsta inkomster mer koncentrerat till separata områden 

Redan under sitt födelseår bor barn i Helsingforsfamiljer med olika inkomstnivåer i stadsdelar med märkbart olika inkomstnivåer. Ju lägre inkomsterna är i de familjer barnen fötts i, desto mindre sannolikt kommer de att bo i områden med högre inkomster under sin barndom. Ju lägre inkomsterna är i det område där de fötts, desto mer sällan kommer de att bo i höginkomstområden. 

Till följd av dessa trender koncentreras barn från familjer med de lägsta och högsta inkomsterna med åldern allt mer till separata områden. Detta kan bidra till att förstärka inkomstsegregeringen mellan olika områden. 

–  Att förebygga och bromsa segregeringen mellan områden är viktigt av flera skäl. Det är också särskilt viktigt ur barnens synvinkel, eftersom barndomens boendemiljö kan påverka barnens liv på många sätt, både omedelbart och på längre sikt, berättar Laura Ansala, specialforskare vid Helsingfors stad. 

Flyttningar under barndomen.
Flyttningar under barndomen för barn födda i Helsingfors. Bild: Helsingfors stad

Du kanske är intresserad av