Regionförvaltningsverket ålade staden att återställa rännilen i Kronbergsstranden

Regionförvaltningsverket ålade Helsingfors stad att återställa rännilen i Kronbergsstranden genom sitt beslut av den 10 juli. I samma beslut avslog Regionförvaltningsverket kraven från frivilliga organisationer på att avbryta arbeten, eftersom staden redan hade avbrutit arbetena i slutet av hösten 2023. Regionförvaltningsverkets beslut har inte ännu vunnit laga kraft.
Den skyddade rännilen är belägen på området för den planerade Stansviks strandgata och badstranden. Bild: Harri Saarinen
Den skyddade rännilen är belägen på området för den planerade Stansviks strandgata och badstranden. Bild: Harri Saarinen

Helsingfors stad avbröt gatuarbetena och det förberedande byggandet i södra delen av Kronbergsstranden i början av november 2023 då man upptäckte att det finns en rännil i naturtillstånd på byggplatsen. Frivilliga organisationer lämnade in en ansökan om avbrytande av byggentreprenaden hos NTM-centralen och Regionförvaltningsverket på hösten och appellerade om naturvärden. NTM-centralen avslog organisationernas ansökan i november. 

De frivilliga organisationerna överklagade NTM-centralens beslut, men Helsingfors förvaltningsdomstol avslog besvären den 5 juli. Beslutet har inte ännu vunnit laga kraft.  

Staden har redan vidtagit åtgärder för att återställa rännilen och förbinder sig till att återställa den senast 31.5.2025 i enlighet med Regionförvaltningsverkets beslut. 

Staden gör en regional kartläggning om rännilar 

I vattenlagen definieras en rännil som en bädd som är mindre än en bäck, vars avrinningsområde är mindre än tio kvadratkilometer stort. Enligt lagen får deras naturtillstånd inte äventyras. Helsingfors stad kartlägger för närvarande olika alternativ för att fortsätta byggandet av Kronberget så att staden kan trygga bevarandet av rännilen i Kronberget.

Dessutom har staden gjort en regional kartläggning om rännilar i Kronbergsstranden och på Degerö. Kartläggningen är ännu inte färdig, men man har hittills hittat över tio rännilar på området. 

Skolan Kruunuvuorenrannan koulus lokalbehov bedöms i höst 

Avrinningsområdet för rännilen är beläget för det mesta på området för servicekvarteret i Kronbergsstranden. I servicekvarteret har planerats områdets grundskola, daghem, ungdomsgård och idrottshall och det var avsikten att byggandet skulle inledas på våren. 

Till följd av de frivilliga organisationernas besvär har byggandet av servicekvarteret fördröjts, vilket i synnerhet har oroat föräldrarna till skoleleverna i Kronbergsstranden. Man får uppdaterad information om befolkningstillväxten och det ökande barnantalet på området när den nyaste befolkningsprognosen blir klar. Utgående från befolkningsprognosen kan man i höst bedöma lokalbehoven för skolan och småbarnspedagogiken samt för paviljonglösningen i Kronbergsstranden för kommande år.