Utredning: Östra centrums identitet byggs upp av mångfalden bland människor och lokalt företagande

Områdena kring Stoa, Puhos och Botby gårds metrostation ska förnyas. Som en del av planeringen har forskare träffat och intervjuat invånare och personer som rör sig i området. De intervjuade stadsborna ville att området skulle förnyas, men förnyelsen väckte även motstridiga känslor. I synnerhet Puhosområdets ställning som ett centrum och en mötesplats för olika kulturer är enligt de intervjuade viktig att bevara.
Helsingforsborna har deltagit i planeringen av Östra centrums område i mångsidiga evenemang. Bild: Jukka Lehtonen
Helsingforsborna har deltagit i planeringen av Östra centrums område i mångsidiga evenemang. Bild: Jukka Lehtonen

I utredningen för planeringen av områdena kring Stoa, Puhos och Botby gård konstaterades att centrum av östra Helsingfors är ett unikt område som skiljer sig ur mängden, och vars utveckling har stöd i lokalsamhället. Å andra sidan fanns också en oro över att utvecklingen skulle hota den genuina mångkulturen i området och de lokala företagarnas ställning.

Invånarna och besökarna i området lyfte fram att det behövs en noggrann balans för att samordna bevarandet av det gamla med byggandet av nytt. De ville inte att områdets karaktär skulle förändras för mycket, så att det även framöver finns företagslokaler för lokala företagare i området. De intervjuade vill att centrum i östra Helsingfors i framtiden ska erbjuda centralt boende för alla plånböcker.

De som intervjuades hade ganska positiva upplevelser av säkerheten i området. De upplevde området som tryggare än vad ryktet säger, även om belysningen borde förbättras. Området är lättillgängligt både med bil och med kollektivtrafik, men förhållandena för gång och cykling borde enligt svaren förbättras. Man borde leta efter lösningar på motortrafikledernas buller-, hinder- och säkerhetseffekter i planeringen.

Man utredde stadsbornas synpunkter genom att intervjua dem i de miljöer där de bor och vistas

Materialet samlades in i oktober 2023 av forskare från kommunikations- och konsultbyrån Miltton Oy. Undersökningen beställdes av Puotinharjun Puhos Oy och Itis Siti-konsortiet, och representanter för Helsingfors stad deltog i planeringen av den. För intervjuerna sökte man upp en mångsidig grupp personer i olika åldrar och med olika bakgrunder. Undersökningen gjordes som en etnografisk undersökning, det vill säga i den studerade gruppens egen boende- och verksamhetsmiljö. Målet var att se och höra områdets människor samt förstå vilka faktorer som lockar dem att bo i och besöka området, samt vad som ger området dess prägel och får det att skilja sig ur mängden.

Vid sidan av den etnografiska undersökningen har stadsbornas synpunkter utretts även på andra sätt som underlag för planeringen. Respons på preliminära planer för områdena kring Stoa, Puhos och Botby gårds metrostation samlades in med en Säg din åsikt-webbenkät våren 2023 och vid evenemanget Idän kyläjuhla på Stoa.

De som gav respons ville att områdets mångkulturella identitet ska bevaras, men också att serviceutbudet ska göras mångsidigare. Utvecklingen mot en större medelklassprägel oroade respondenterna, men å andra sidan önskade de också att området skulle städas upp.Även säkerheten och områdets tillgänglighet med bil väckte oro, till skillnad från i den etnografiska utredningen.

Bostäder för tusentals – byggandet planeras börja i slutet av detta decennium

Områdena kring Stoa, Puhos och Botby gårds metrostation utvecklas till ett mer urbant och attraktivt centrum för östra Helsingfors. I området planeras bostäder för tusentals nya invånare nära god service. Trivsamma promenadstråk och öppna platser erbjuder möjlighet till vistelse och möten.

Helsingfors stad utvecklar området tillsammans med två arbetsgrupper utifrån de vinnande förslagen i idétävlingen för östra Helsingfors centrum och planeringsprinciperna. Målet är att planerna ska presenteras för stadsmiljönämnden under detta år. Byggandet i området planeras börja i slutet av 2020-talet.