Selvitys: Itäkeskuksen alueen identiteetti rakentuu ihmisten moninaisuudesta ja paikallisyrittäjyydestä

Stoan, Puhoksen ja Puotilan metroaseman alueille suunnitellaan uudistuksia. Osana suunnittelua tutkijat kohtasivat ja haastattelivat asukkaita ja alueella asioivia. Haastatellut kaupunkilaiset toivoivat alueen uudistuvan, mutta uudistukset herättivät myös ristiriitaisia tunteita. Erityisesti Puhoksen alueen asema erilaisten kulttuurien keskuksena ja kohtaamispaikkana on haastatelluista tärkeää säilyttää.
Kaupunkilaiset ovat osallistuneet Itäkeskuksen alueen suunnitteluun myös monipuolisissa tapahtumissa. Kuva: Jukka Lehtonen
Kaupunkilaiset ovat osallistuneet Itäkeskuksen alueen suunnitteluun myös monipuolisissa tapahtumissa. Kuva: Jukka Lehtonen

Stoan, Puhoksen ja Puotilan alueen suunnitteluun liittyvässä selvityksessä todettiin, että Itä-Helsingin keskusta on omalaatuinen ja erottuva alue, jonka kehittämistä paikallisyhteisö tukee. Toisaalta kehityksen pelättiin myös uhkaavan alueen aitoa monikulttuurisuutta ja paikallisten yrittäjien asemaa. 

Alueella asioivat ja asuvat toivat esiin, että vanhan säilyttämisen ja uuden rakentamisen yhteensovittaminen vaatii tarkkaa tasapainottelua. Alueen luonteen ei toivottu muuttuvan liikaa, jotta vastaisuudessakin alueelta löytyy yritystiloja paikallisille yrittäjille. Haastateltavat haluavat, että Itä-Helsingin keskusta tarjoaa tulevaisuudessa keskusta-asumista kaikenkokoisille kukkaroille.

Haastateltujen kokemukset alueen turvallisuudesta olivat melko myönteisiä. Alue on kokemusten mukaan mainettaan turvallisempi, vaikka valaistus kaipaa parantamista. Alue on helposti saavutettavissa sekä autolla että julkisella liikenteellä, mutta jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita tulisi vastausten perusteella parantaa. Moottoriajoneuvoliikenteen väylien melu-, este- ja turvallisuusvaikutuksiin tulee etsiä suunnittelussa ratkaisuja.

Kaupunkilaisten näkemyksiä selvitettiin haastattelemalla heitä omassa asuin- ja asiointiympäristössään

Aineisto kerättiin lokakuussa 2023 viestintä- ja konsulttitoimisto Miltton Oy:n tutkijoiden toimesta. Tutkimuksen tilaajia olivat Puotinharjun Puhos Oy ja Itis Siti -konsortio, ja Helsingin kaupungin edustajat osallistuivat sen suunnitteluun. Haastatteluihin etsittiin monipuolinen joukko eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä. Tutkimus toteutettiin etnografisena tutkimuksena, eli se toteutettiin tutkittavan joukon omassa asuin- ja toimintaympäristössä. Tavoitteena oli nähdä ja kuulla alueen ihmisiä ja ymmärtää, mitkä tekijät houkuttelevat asumaan ja asioimaan alueella, ja mikä tekee siitä omaleimaisen ja erottuvan.

Etnografisen tutkimuksen lisäksi kaupunkilaisten näkemyksiä on selvitetty suunnittelun pohjaksi myös muilla tavoilla. Stoan, Puhoksen ja Puotilan metroaseman ympäristön alustavista suunnitelmista kerättiin palautetta keväällä 2023 Kerro kantasi -verkkokyselyllä ja Idän kyläjuhlissa Stoassa.

Palautteessa toivottiin alueen monikulttuurisen identiteetin säilyvän, mutta palvelutarjonnan toivottiin myös monipuolistuvan. Keskiluokkaistumiskehitys toisaalta huoletti vastaajia, mutta toisaalta alueen toivottiin siistiytyvän. Myös turvallisuus ja alueen saavutettavuus autolla herättivät huolia, toisin kuin etnografisella otteella tehdyssä selvityksessä.

Asuntoja tuhansille – rakentamisen suunnitellaan alkavan vuosikymmenen lopulla

Stoan, Puhoksen ja Puotilan metroaseman ympäristöstä kehitetään nykyistä kaupunkimaisempi ja vetovoimainen Itä-Helsingin keskusta. Alueelle suunnitellaan asuntoja tuhansille uusille asukkaille hyvien palvelujen äärelle. Viihtyisät kävelyreitit ja aukiot tarjoavat mahdollisuuksia oleskeluun ja kohtaamiseen. 

Helsingin kaupunki kehittää aluetta kahden työryhmän kanssa Itä-Helsingin keskusta -ideakilpailun voittajaehdotusten sekä suunnitteluperiaatteiden pohjalta. Tavoitteena on, että suunnitelmat esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle kuluvan vuoden aikana. Alueen rakentamisen on suunniteltu alkavan 2020-luvun lopulla.