Pasila uudistuu vauhdilla, ja muutaman vuoden päästä ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön eli Hoasin rakennuttamaan Huippu-kortteliin. Ratapihakortteliin valmistuu opiskelijoille 359 asuntoa. Myös muut kuin asukkaat ovat tervetulleita käyttämään talon palveluita.
Huipusta löytyy yksiöitä ja yhteisöllisyyttä
Kolmesta tornitalosta ja kolmesta 5-6-kerroksisesta talosta koostuva Huippu edustaa uudenlaista opiskelija-asumista. Suurin osa asunnoista on 22–24 neliön yksiöitä, joita toivotaan eniten asuntohakemuksissa.
Huippuun valmistuu myös yleistä tilaa sekä asukkaiden että ulkopuolisten käyttöön. Etäopiskelun ja yksin asumisen yleistyessä opiskelijoita halutaan kannustaa viettämään aikaa yhdessä, esimerkiksi yhteisessä lukusalissa.
“Opiskelijakotien lisäksi Huipussa on varaus ravintolalle ja kioskille. Yhteistiloja on tiedossa runsaasti, kuten kuntosali sekä monitoimitila, jossa voi pitää vaikka bänditreenit tai elokuvaillan ” , kertoo Hoasin hankepäällikkö Anneli Keränen.
Asukkaat pääsevät nauttimaan niin saunatiloista kuin uudenlaisesta pesulakonseptista. Perinteisten laitospesukoneiden sijaan opiskelijat voivat pyöräyttää pyykkinsä kotoa tutuissa pesutorneissa, joita Huippuun tulee parisenkymmentä kappaletta. Pesuloiden yhteydessä on myös kerhotilat, jossa on mahdollista viettää aikaa muiden seurassa pyykkejä odotellessa. Nuorten asukkaiden tarpeisiin on pyritty vastaamaan monenlaisin käytännön ratkaisuin.
Poikkeuksellisen iso projekti, joka vaatii pilkkomista
Huipun rakentaminen ei vielä ole päässyt vauhtiin, sillä suureen projektiin ei ole löytynyt sopivaa urakoitsijaa. Seuraavaksi luvassa on Keräsen mukaan hankkeen pilkkominen pienempiin osiin. Kerrospinta-alaa on Huipussa 16 000 neliömetriä, mikä on huomattavasti enemmän kuin Hoasin hankkeissa yleensä.
Ensimmäisissä vaiheissa rakentuu talo, josta löytyy tulevaisuudessa myös Hoasin pääkonttori. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Huippuun varovaisesti arvioiden vuonna 2024.
Erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien keskellä sijaitsevassa Huipussa on panostettu varsinkin pyöräpaikkoihin. Niitä tulee Huipun omaan pysäköintilaitokseen lähes 400 kappaletta.
Alueen asemakaavan vaatimusten mukaisesti Huippuun rakennetaan ekologisia viherkattoja. Kattoja on hyödynnetty monin tavoin: asukkailla on mahdollisuus harrastaa pienviljelyä kattopihoilla ja urheilla ulkokuntoilutilassa.
Hoasin ja Helsingin kaupungin yhteistyö toimii
Helsingin kaupungin ja Hoasin yhteistyö saa kiitosta molemmilta osapuolilta. Keski-Pasilan rakentamisessa projekti-insinöörinä toimiva Petri Hoppula kuvaa Hoasia merkittäväksi toimijaksi etenkin uusilla asuntoalueilla, joissa Hoas on usein ensimmäisten joukossa toteuttamassa hankkeita. Hänen mukaansa Hoasin joustavuus ja vahva konsepti tekevät heistä hyvän kumppanin monenlaisiin olosuhteisiin, myös Keski-Pasilan kaltaiseen tiiviiseen, kantakaupunkimaiseen ympäristöön.
“Alueella on paljon liikennettä, ja myös Huipun molemmilla puolilla on vilkkaita väyliä kuten Veturitie, Pasilankatu ja lähituntumassa myös rata-alue. Tällainen tuottaa haasteita mille tahansa asuntotuotannolle, mutta Hoas on ollut todella innovoiva ja tehnyt tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa jo hankkeen idea- ja viitesuunnittelutasolta lähtien.”
“Ratapihakorttelien asemakaava edellyttää Veturitien varren tonteille muutakin toimintaa kuin pelkkiä asuntoja, joten Hoasin hybridikortteli on erittäin tervetullut juuri tänne”, vuodesta 2013 saakka Keski-Pasilan rakentamisessa mukana ollut Hoppula toteaa.
Hoasin Anneli Keränen kehuu kommunikaatiota, joka sujuu kaupungin kanssa mutkattomasti. Hän kertoo, että Helsingin puolelta tietoa saa jo alkumetreiltä lähtien, jolloin kohteita on helppo suunnitella heti alusta asti kaupunkikuvan mukaisiksi. Nykyään tontteja tarjotaan keskeisiltä paikoilta, mikä on luonnollisesti opiskelijoiden mieleen. Keränen kertoo, että suosituimpia alueita ovat ne, joista on hyvät liikenneyhteydet julkisilla kulkuvälineillä.
HOAS Huipun havainnekuvat ovat Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy:n käsialaa
Yksiöiden suosio otetaan huomioon hankkeissa
Lähes kolme vuotta Hoasilla työskennellyt Keränen tietää, mikä on tämän hetken trendi opiskelijoiden asumisessa: kompaktien yksiöiden ja monipuolisten yhteistilojen yhdistelmä. Keränen oli mukana tekemässä historiaa kun Hoasin viimeiset uudet soluasunnot valmistuivat tänä vuonna Mäkelänrinteeseen Urhea-kotien kampukselle.
Uusiin kohteisiin ei enää rakenneta soluasuntoja, ja kun vanhempia taloja saneerataan, muuttuvat entiset soluasunnot usein yksiöiksi tai perheasunnoiksi. Keränen uskoo, että vastaamalla yksiöiden kysyntään, pidentyvät myös asukkaiden keskimääräiset asumisajat. Tällä hetkellä asukas viihtyy opiskelijakodissaan keskimäärin 1,2 vuotta.
“Hoasilla on meneillään runsaasti vanhan asuntokannan peruskorjauksia, joissa asunnot kunnostetaan uudenveroisiksi. Tänä vuonna on käynnistymässä kuusi hanketta, ja jatkuvasti tulee uusia projekteja samalla kun vanhoja valmistuu”, Keränen sanoo.
Asukkaat mukana vaikuttamassa
Niin uusissa rakennuskohteissa kuin vanhan asuntokannan modernisoinnissa huomiota kiinnitetään erityisesti viihtyvyyteen. Se tarkoittaa esimerkiksi asukasystävällisiä sisustusratkaisuja, kuten astianpesukoneita sekä induktioliesiä. Keränen kertoo, että laatuvaatimukset materiaaleille ovat korkeat, sillä tarkoitus on, että nämä asunnot ovat toimivia myös 25 vuoden päästä.
Opiskelija-asukkaista koostuvat asukastoimikunnat on otettu mukaan suunnitteluun. Pasilassa opiskelijoiden osallistuminen tulee näkymään myös ohikulkijoille. Huipun pohjoispäädyn muraaliseinään tulee opiskelijoiden ideoimaa ja toteuttamaa taidetta. Inspiraatiota haetaan usein kohteen nimestä tai sijainnista.
Hoasin asukastoiminnan yhteyshenkilöiden kanssa on käyty vuoropuhelua myös siitä, millaisia tiloja Huippuun rakennetaan ja ketkä niitä voivat käyttää. Esimerkiksi workshoptilaa voivat hyödyntää muidenkin Hoas-kohteiden asukkaat. Pian Keski-Pasilassa on nähtävillä, millaista on 2020-luvun opiskelija-asuminen.
Uutta Helsinkiä -sivusto: Pasila(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)