Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo avautui kolme vuotta kestäneen perusparannusremontin jälkeen 4. tammikuuta 2025. Uudistettu Finlandia-talo aukeaa ensimmäistä kertaa historiassaan kongressi- ja tapahtumavieraiden lisäksi myös kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteiseksi, jokapäiväiseksi ajanviettopaikaksi ja elämyskohteeksi.
– Tarinassamme alkaa kokonaan uusi aikakausi. Historiamme on ollut kiistattoman hieno ja menestyksekäs, mutta modernit ajat edellyttävät uusia ajattelutapoja ja toimintamalleja. Perusparannusvuosien aikana olemme tehneet rohkeaa ja määrätietoista innovointi- ja konseptointityötä tarjontamme eteen, jotta voisimme palvella sekä asiakkaitamme että Helsingin keskusta-aluetta entistäkin paremmin. Finlandia-talo on kokonaan uudenlainen, elämyksellisyyteen nojaava tapahtumakeskus, jossa kaikki pääsevät kokemaan jotain uutta ja jonka ovet ovat auki kaikille, kertoo Finlandia-talo Oy:n toimitusjohtaja Johanna Tolonen.
Palvelut ja elämykset tekevät uuden Finlandian
Monipuoliset tapahtuma- ja kongressipalvelut ovat edelleen Finlandia-talon toiminnan ydin. Finlandia-sali, Piazza ja muut tapahtumatilat on kunnostettu huonekaluineen entiseen loistoonsa. Läpi vuoden salit täyttyvät myös erilaisista yleisötapahtumista moninaisissa genreissä aina baletista ja musikaaleista iskelmä-, rock- ja hevimetallikonsertteihin, unohtamatta avausviikonlopun Strauss-konsertteja.
Tapahtumatilat ovat saaneet kaverikseen lanseeraustilaisuuksia ja pop up -näyttelyitä palvelevan showroomin. Showroomin avaa Ornamon kuratoitu myyntinäyttely Teosmyynti 2025, joka on auki 6.1.–22.2.2025.
Uudistetussa Finlandia-talossa pääsee nauttimaan Finlandia Bistro à la carte -ravintolan antimista, mittavasta Helsingin kaupungin taidemuseon taidekokoelmasta ja kesällä avautuvasta näyttelystä. Töölönlahden maisemia voi ihailla ensimmäistä kertaa yleisölle avautuvalta terassilta uuden viinikahvilan yhteydessä. Finlandia-taloon avautuu myös majoitustilat.
– Meillä on tarjolla palveluita ja kokemuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja ne on suunniteltu nimenomaan luomaan tapahtuma- ja kokousvieraan käynnistä elämyksellisen ja kokonaisvaltaisen, kertoo Tolonen.
Esillä laaja kokoelma uutta ja vanhempaa taidetta
Finlandia-taloon on asetettu esille noin 70 taideteosta Helsingin kaupungin taidekokoelmasta. Teoksia on keskisuuren taidenäyttelyn verran ja ne levittäytyvät yli 20 000 neliömetriä kattavan rakennuksen eri puolille arkkitehtuuria ja historiaa kunnioittaen. Vanhemman taiteen lisäksi mukana on teoksia talon toimintavuosien ajalta sekä uusinta nykytaidetta.
Finlandia-taloon on ripustettu takaisin muutamia jo klassikoiksi muodostuneita sekä talon historiaan kiinteästi liittyviä taideteoksia. Näitä ovat muun muassa Birger Kaipiaisen keramiikkateos Joutsen ja Laila Pullisen pronssireliefi Ajatus - Presidentti U.K. Kekkonen. Vuonna 1964 valmistunut Joutsen on ottanut talon vieraat vastaan pääsisääntuloaulassa jo noin 10 vuotta. Presidentti Kekkosen muotokuva tulee esiin talon toisen kerroksen lämpiön seinällä voimakkaasti aaltoilevasta pronssireliefistä.
Finlandia-taloon on tuotu myös paljon taideteoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet siellä esillä, esimerkiksi ravintolan yhteydessä nähtävä EGSin maalaus Eilisen ja huomisen saaristo, joka valmistui Helsinki Biennaaliin 2021.
Finlandia-talon terassille tilattiin perusparannuksen yhteydessä uusi julkinen taideteos kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta. Entertainer’s Day Off (Viihdyttäjän vapaapäivä), viisimetrinen, haponkestävästä teräksestä toteutettu ihmishahmo on kuin paikalle päätynyt Finlandia-talon kävijä, joka katselee kaiteen yli Töölönlahden maisemaa. Teoksen rahoituksen on mahdollistanut taiteen prosenttiperiaate, jota Helsingin kaupunki noudattaa.
Finlandia Homes: Historiallisen ainutlaatuista majoitusta
Jatkossa Finlandia-talossa voi myös yöpyä. Finlandia Homes -majoitustilat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria läheltä, ja yöpyä konsertti- ja kokoustalossa. Kaksi Alvar Aallon alun perin talon työntekijöiden asunnoiksi suunnittelemaa huoneistoa on entisöity ja sisustettu Aallon tyyliä kunnioittaen modernein klassikoin ja talon alkuperäiskalustein. Huoneistot ovat varattavissa Finlandia-talon verkkosivuilta.
Uudistettua Finlandia-taloa juhlitaan koko tammikuu
Finlandia-talolla vietetään koko tammikuun avajaiskuukautta ja luvassa on monenlaista ohjelmaa, kuten klassisen, viihde- ja raskaamman musiikin konsertteja sekä yleisötilaisuuksia.
Lauantaina 25. tammikuuta Finlandia-talossa järjestetään avoimien ovien päivä. Päivän aikana vierailijat ovat tervetulleita viihtymään, kokemaan, oppimaan ja keskustelemaan Finlandia-talon perusparannetuissa ja uusituissa tiloissa sekä tutustumaan uusiin liiketoimintoihin.
Finlandia-talon avoimien ovien päivän ohjelma 25.1.2025:
Ohjelmaa lapsille klo 10.30–14.00
- Tietopolku ja temppurata, jossa palkintona pala Finlandia-talon marmoria
- Duo Päistikka – Lasten musiikkiorkesteri tanssittaa ja laulattaa Piazzalla
Keskustelutilaisuudet klo 12.00–15.00
- Klo 12.00–13.00 Finlandia-talo, Helsingin ikoninen maamerkki
Professori Laura Kolbe alustaa keskustelun, johon kutsumme yleisön myös osallistumaan jakamalla omia muistojen ja kokemuksia Finlandia-talosta. - Klo 14.00–15.00 Rakastan sinussa ihmistä
Keskustelijat: Heikki Aalto-Alanen, Virpi Suutari ja Kirsti Manninen: “Kuinka Heikki Aalto-Alasen kirja isovanhemmistaan, Virpi Suutarin Aalto-dokumentti ja tuleva Finlandia-talon näyttely löytävät ja tukevat toisiaan?”
Opastetut kierrokset klo 11.00, 14.00 ja 16.00
- Ilmoittautumiset tuntia ennen kierrosta Finlandia-talon palvelupisteellä
- Jokaiselle kierroksille mahtuu mukaan 30 ensimmäistä ilmoittautujaa
- Opastetut kierrokset järjestetään yhteistyössä Alvar Aalto säätiön kanssa
Kesäkuussa 2025 Finlandia-taloon avautuu pysyvä näyttely Finlandia Experience, joka kertoo elämyksellisesti niin suomalaisuudesta kuin Alvar, Aino ja Elissa Aallon elämäntyöstä ja heidän luovuutensa lähteistä.
Näyttelystä kerrotaan lisää keväällä 2025.
Lisätiedot Finlandia-talon avajaiskuukauden ja koko vuoden tapahtumista löytyvät Finlandia-talon sivuilta.