Valtuustossa esillä nuorten aloitteet ja hallintosäännön muutos koskien valtuutettujen aloitteiden käsittelyä

Valtuuston agendalla 13.4. on mm nuorten aloitteet ja Helsingin nuorten aloitejärjestelmä sekä hallintosäännön muutos koskien valtuutetun aloitteen käsittelyä.
Valtuustosalin ovi.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu keskiviikkona 13. huhtikuuta kello 18. Agendalla on muun muassa nuorten aloitteet ja Helsingin nuorten aloitejärjestelmä sekä hallintosäännön muutos koskien valtuutettijen aloitteiden käsittelyä. Kokouksen esittelylistalla on myös asemakaavamuutokset Kaarelassa ja Vuosaaressa.

Nuoret ovat tehneet kaksi aloitetta 1.7.–31.12.2021 välisenä aikana. Aloitteet koskevat ilmastonmuutosvaikutusten huomioimista kerrostalorakentamisessa ja löhöilypenkkien saamista rantareitille ja puistoihin.

Vuonna 2015 käyttöönotettu Helsingin nuorten aloitejärjestelmä on sekä kansallisesti että kansainvälisesti ainutlaatuinen malli. Järjestelmä on rakennettu mukaillen kuntalaisten aloiteoikeutta, mutta siinä on huomioitu nuorten erityistarpeet ja demokratiakasvatukselliset mahdollisuudet.

Kaupunginhallitus esittää valtuuston tietoon kahdesti vuodessa tehdyt nuorten aloitteet, niiden johdosta suoritetut toimenpiteet sekä nuorisoneuvoston asiasta antaman lausunnon.

Viime vuonna vaikuttamisjärjestelmästä tehtiin laaja arviointi, jonka pohjalta valmisteltiin esitys lasten ja nuorten vaikuttamisjärjestelmäksi strategiakaudelle 2021–2025. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen 7.2.2022.

Valtuutettujen aloitejärjestelmä uudistuksessa

Hallintosäännön muutos koskee valtuutetun aloitteen käsittelyä. Aloitejärjestelmää muutettaisiin siten, että aloitevastauksen antaisi kaupunginhallituksen sijasta se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan aloitteessa esitetyt toimenpiteet kuuluisivat.

Kaupunginhallitus vastaisi edelleen aloitteisiin, joissa esitetyt toimenpiteet kuuluisivat sen omaan tai sen alaisuuteen suoraan kuuluvien viranomaisten toimivaltaan taikka kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Kello 18 alkavaa kokousta voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla. Molemmat lähetykset voi katsoa myös myöhemmin tallenteena Helsinki-kanavalla.

Valtuuston päätöksiä voi seurata Helsinki-kanavan lähetysnäkymän alta. Päätöksistä kerrotaan lisäksi kokouksen päätyttyä kaupunginvaltuuston päätöstiedotteessa.

Lisää aiheesta

Kaupunginvaltuuston esityslista 13.4.2022

Helsinki-kanava(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)