Fullmäktige behandlar initiativ från ungdomar och ändring av förvaltningsstadgan i fråga om behandlingen av ledamöternas motioner

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 13 april klockan 18. På agendan står bland annat initiativ från ungdomar och initiativsystemet för Helsingforsungdomar
Valtuustosalin ovi.

Stadsfullmäktige sammanträder onsdagen den 13 april klockan 18. På agendan står bland annat initiativ från ungdomar och initiativsystemet för Helsingforsungdomar samt en ändring av förvaltningsstadgan i fråga om behandlingen av ledamöternas motioner. På sammanträdets föredragningslista finns också detaljplaneändringar i Kårböle och Nordsjö.

Ungdomarna har kommit med två initiativ under perioden 1.7–31.12.2021. Initiativen gäller beaktande av klimatförändringen när man bygger flervåningshus och nya mysbänkar till strandstråk och parker.

Initiativsystemet för Helsingforsungdomar har tagits i bruk år 2015 och utgör en både nationellt och internationellt unik modell. Systemet efterliknar kommuninvånarnas initiativrätt, men ungdomarnas specialbehov och möjligheterna till demokratifostran har beaktats.

Stadsstyrelsen ska underrätta fullmäktige två gånger om året om initiativen från ungdomar och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Stadsstyrelsen ska samtidigt förmedla ett utlåtande i saken från ungdomsrådet.

Förra året utfördes en omfattande utvärdering av påverkanssystemet, utgående från vilken man beredde ett förslag om ett påverkanssystem för barn och unga för strategiperioden 2021–2025. Stadsstyrelsen godkände förslaget 7.2.2022.

Behandlingen av fullmäktigemotioner förnyas

Ändringen av förvaltningsstadgan gäller behandlingen av fullmäktigemotioner. Det föreslås att motionssystemet ska ändras på så sätt att motionerna besvaras av en nämnd eller direktion, i stället för av stadsstyrelsen, då de åtgärder som föreslås i motionen hör till befogenheterna för nämnden eller direktionen i fråga eller till befogenheterna för en myndighet som lyder under denna.

Stadsstyrelsen ska alltjämt besvara motioner då de åtgärder som föreslås i motionen hör till dess egna befogenheter, till befogenheterna för myndigheter som lyder direkt under stadsstyrelsen eller till stadsfullmäktiges befogenheter.

Sammanträdet, som börjar kl. 18, kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen. Båda sändningarna kan även ses senare som inspelningar på Helsingforskanalen.

Fullmäktiges beslut kan följas i ett fält under sändningsvyn på Helsingforskanalen. Dessutom kan man läsa om besluten efteråt i stadsfullmäktiges beslutsmeddelande.

Läs mer

Stadsfullmäktiges föredragningslista
13.4.2022

Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst)