Marraskuussa avautuvassa näyttelyssä seksityötä lähestytään niin seksityöntekijöiden arjen, sen eri muotojen ja määrittelyiden, asiakkaiden ja aktivismin kuin yhteiskunnan, lainsäädännön ja historiankin näkökulmista. Näyttely on tehty yhteistyössä seksityöntekijöiden kanssa. Sisältö perustuu seksityöntekijöiltä sekä heidän läheisiltään ja asiakkailtaan kerättyyn haastattelu- ja kyselyaineistoon. Vastauksia on saatu lisäksi erilaisilta järjestötoimijoilta ja asiantuntijoilta.
Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro -näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin kaupunginmuseon Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen. Kuraattorina on toiminut seksuaalikasvattaja Terhi Suokas, jonka keräämästä materiaalista näyttelyssä esillä oleva esineistö pääosin koostuu. Kävijöiden nähtävänä on esimerkiksi seksityöntekijöiden asiakkailleen tekemä joulukalenteri ja otteita epäasiallisista asiakkaista seksityöntekijöiden keskuudessa kiertävästä ”mustasta listasta”.
Näyttely monipuolistaa mystisenä pidettyä ilmiötä
”Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Piilossa oleva ilmiö tulee nyt näkyväksi museossa”, näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä sanoo.
Maksulliseen seksiin on liittynyt vahva moraalinen ja eettinen lataus ja sitä on verhonnut myyttisyys. Yhä edelleenkin aihe puhututtaa ja jakaa mielipiteitä. Se haastaa totuttuja ajatuksia seksistä, työstä ja rahasta sekä näiden välisistä suhteista.
”Kaupunginmuseon vaihtuvissa näyttelyissä halutaan nostaa esille moniäänistä Helsinkiä ja esitellä ajatuksia herättäviä sisältöjä”, näyttelyn toinen tuottaja Iisa Aaltonen toteaa.
”Näyttely toimii esimerkkinä suomalaisen asennekulttuurin avautumisesta. Kykenemme jo kohtaamaan vaiettujakin aiheita ja keskustelemaan niistä. Alamme nähdä, että ilmiöiden takana on lopulta aina oikeita, tavallisia ihmisiä, joilla kaikilla pitäisi olla oma ääni käytettävänään”, näyttelyn kuraattori Terhi Suokas kertoo.
”Seksityöhön liittyy niin paljon kiinnostavia ja hauskojakin seikkoja, että halusimme esitellä ripauksen tästä kaikesta museossa. Miten rikkinäiset pikkuautot tai auton vetoköysi liittyvät seksityöhön? Vastaukset tulevat ilmi näyttelyssä”, Suokas vinkkaa.
Näyttely on auki 5.3.2023 asti. Näyttelyn aikana Kaupunginmuseo järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa myös siihen liittyviä tapahtumia.
Horot – Seksityöntekijöiden puheenvuoro
11.11.2022–5.3.2023
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Näyttelyn tuottajat: Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen
Näyttelyn kuraattori: Terhi Suokas
Näyttelyn tilasuunnittelu: Jonathan Maxwell
Näyttelyn graafinen suunnittelu: Tero Juuti
Kaupunginmuseon ja yhteistyökumppaneiden aihetta käsittelevät pääsymaksuttomat tapahtumat:
Seireenilaulu ja muita loitsuja -esitys ja taiteilijatapaaminen
Pe 18.11.2022 klo 19–20
Aleksi Holkko ja Hanna-Kaisa Tiainen: Horot kautta aikain – eroottista runoutta ja seksityönkuvauksia
Ke 23.11.2022 klo 17–22
Tieteiden yö: Puheenvuoroja seksityöstä
To 12.1.2023 klo 17–19
Katso lisätiedot kaupunginmuseon verkkosivuilta: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/horot-seksityontekijoiden-puheenvuoro/ (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)