På utställningen som öppnas i november behandlas sexarbete med utgångspunkt i sexarbetarnas vardag, sexarbetets olika former och definitioner samt kundernas, aktivismens, samhällets, lagstiftningens och historiens perspektiv. Utställningen har gjorts i samarbete med sexarbetare. Innehållet baserar sig på intervju- och enkätmaterial som har samlats in från sexarbetare och deras närstående och kunder. Svar har fåtts dessutom från olika organisationer och experter.
Utställningen Horot – röster inom sexarbete har producerats av Sauli Seppälä och Iisa Aaltonen från Helsingfors stadsmuseum. Kuratorn är sexpedagog Terhi Suokas och de föremål som visas i utställningen består i huvudsak av det material som hon har samlat in. Besökarna får se till exempel en julkalender som sexarbetare har gjort för sina kunder och utdrag ur ”den svarta lista” över osakliga kunder som cirkulerar bland sexarbetare.
Utställningen gör det fenomen som anses mystiskt mångsidigare
”Med hjälp av utställningen strävar vi efter att göra bilden på Helsingfors historia och nuvarande Helsingfors mångsidigare, mildra fördomar som riktas till sexarbete och skapa mer medvetenhet om ämnet. Det dolda fenomenet blir nu synligt på museet”, säger utställningsproducent Sauli Seppälä.
Sex mot betalning är ett moraliskt och etiskt starkt laddat ämne som dolts bakom myter. Fortfarande väcker ämnet diskussion och delar åsikterna. Det utmanar våra invanda tankemönster kring sex, arbete och pengar och förhållandet mellan dessa.
”I stadsmuseets växlande utställningar vill vi lyfta fram ett flerstämmigt Helsingfors och presentera tankeväckande innehåll”, konstaterar Iisa Aaltonen, andra utställningsproducent.
”Utställningen är ett exempel på att attityderna i Finland har blivit öppnare. Vi kan redan även ta upp ämnen som man tigit om och diskutera dem. Vi börjar se att det bakom fenomenen till slut finns verkliga och vanliga människor varav alla borde kunna använda sin egen röst”, säger utställningskurator Terhi Suokas.
”Sexarbete förknippas med så många intressanta och även roliga aspekter att vi ville representera lite av allt detta på museet. Hur förknippas trasiga leksaksbilar eller bogserlina med sexarbete? Du får veta svaren på utställningen”, tipsar Suokas.
Utställningen är öppen till 5.3.2023. Under utställningen ordnar stadsmuseet tillsammans med samarbetspartner också evenemang som förknippas med ämnet.
Horot – Röster inom sexarbete
11.11.2022–5.3.2023
Helsingfors stadsmuseum, vån. 4
Alexandersgatan 16
Utställningsproducenter: Sauli Seppälä och Iisa Aaltonen
Utställningskurator: Terhi Suokas
Utställningens scenografi: Jonathan Maxwell
Utställningens grafiska design: Tero Juuti
Stadsmuseets och samarbetspartners evenemang om ämnet med fritt inträde:
Föreställningen Seireenilaulu ja muita loitsuja (Sirensång och andra besvärjelser) och konstnärsmöte
Fredag 18.11.2022 kl. 19–20
Aleksi Holkko och Hanna-Kaisa Tiainen uppträder under hela kvällen
Onsdag 23.11.2022 kl. 17–22
Vetenskapens natt: Tal om sexarbete
Torsdag 12.1.2023 kl. 17–19
Läs mer om utställningen.(Länk leder till extern tjänst)