Vapaaehtoiset lasten ja nuorten rinnallakulkijoina – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa

Uusille vapaaehtoisille on lasten, nuorten ja perheiden toiminnoissa tarvetta. Kokemuksia vapaaehtoistyöstä tehdään näkyväksi #olentukena -kampanjassa 10.–17.1.
#olentukena-kampanjan juliste

Vapaaehtoistoimintaa lasten, nuorten ja perheiden parissa tehdään jälleen näkyväksi #olentukena-kampanjassa 10.–17.1. Viikon aikana vapaaehtoisten tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #olentukena ja #jagstöder. Uusille vapaaehtoisille on toiminnoissa tarvetta.

”Lähdin mukaan vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaa, kun puolisoni luki pari vuotta sitten lehtijutun aiheesta ja vinkkasi siitä minulle, todeten että voisin olla hyvä tukihenkilö. Luin itse jutun pariin kertaan, nukuin yön yli ja lähetin hakemuksen”, kertoo vapaaehtoinen tukihenkilö Samuli Pahkala Helsingin kaupungin tukihenkilötoiminnasta.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden kuormitus on lisääntynyt viime aikoina, ja vapaaehtoisen aikuisen tuella voi olla suuri merkitys. Samuli Pahkala yllättyi, kuinka vaivatonta ja luontevaa tukisuhteessa toimiminen on.

”Meillä synkkasi tuettavani kanssa heti ensi tapaamisesta asti, ja meille on rakentunut hyvä keskinäinen luottamus. Toiminta mahdollistaa tuettavalle asioita, jotka eivät ole välttämättä kaikille lapsille itsestään selviä – retkiä lähiseudulle, yhdessä uimista ja saunomista, museokäyntejä tai ihan vain leipäkivien heittämistä.”

Lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa järjestetään laajasti ympäri Suomea, ja toiminta on hyvin monimuotoista. Jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy erilaisia tapoja olla tukena.

”Teemme yhdessä asioita, samaan tapaan kuin tekisin omien lasten tai kummilasten kanssa – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa. On palkitsevaa nähdä, miten hienoa nuoresta on tehdä uusia asioita. Esimerkiksi ensimmäinen telttayö viime vuoden kesänä jännitti, mutta tänä kesänä hän halusikin perinteisesti telttailemaan, mutta kahdeksi yöksi. Hienoa on myös ollut seurata nuoren kasvua kohta kaksi vuotta kestäneen tukisuhteen aikana”, Pahkala kertoo.

Samuli Pahkala kannustaa aloittamaan vapaaehtoistoiminnan.

”Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa jokaiselle, joka viihtyy lasten tai nuorten parissa. Jos oma elämä on raiteillaan, on helppoa olla turvallinen ja luotettava aikuinen tukihenkilö.”

Tukihenkilötoiminta Helsingissä