Viisi finalistia kilpailee Meri-Rastilan monitoimitalon suunnittelusta

Tuomaristo on valinnut Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailun finaaliin viisi ehdotusta. Kilpailussa etsitään suunnitelmaa nykyisen korttelitalon uudistamiselle ja laajentamiselle. Alueen maamerkkiä Merirasti-kappelia on tähän asti uhannut purkaminen, mutta kaikki kilpailun finalistit ovat ehdottaneet, että se korjataan osaksi uutta monitoimitaloa.
Monitoimitaloa suunnitellaan nykyisen korttelitalon ja Merirasti-kappelin yhteyteen. Ne ovat valmistuneet vuonna 1993 arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelemina. Kuva: Tuomas Uusheimo
Monitoimitaloa suunnitellaan nykyisen korttelitalon ja Merirasti-kappelin yhteyteen. Ne ovat valmistuneet vuonna 1993 arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelemina. Kuva: Tuomas Uusheimo

Helsingin kaupungin järjestämässä arkkitehtuurikilpailussa etsitään parasta mahdollista suunnitelmaa uudelle monitoimitalolle, joka rakennetaan Vuosaaren Meri-Rastilaan.

Tuomaristo on valinnut kilpailun loppusuoralle viisi ehdotusta 70 ehdotuksen joukosta. Voittaja valitaan marraskuun lopussa, ja rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2026.

Finalisteja yhdistää pyrkimys vanhojen rakennusten säilyttämiseen

Monitoimitaloa suunnitellaan nykyisen korttelitalon ja Merirasti-kappelin tonteille, jotka sijaitsevat lähellä Rastilan metroasemaa. Nykyinen korttelitalo koostuu koulu-, päiväkoti- ja nuorisotaloista, ja kappelissa on kulttuuritoimintaa. Tilat ovat korjausten ja uudistamisen tarpeessa.

Koska Meri-Rastilassa asuu tulevaisuudessa nykyistä enemmän ihmisiä, uudesta monitoimitalosta suunnitellaan entistä suurempaa ja monipuolisempaa keskusta. Monitoimitalo tarjoaa tilat nykyisten palveluiden lisäksi leikkipuistolle, kotihoidon henkilökunnalle ja asukkaiden iltatoiminnalle.

Kilpailussa annettiin suunnittelijoille vapaus ehdottaa joko nykyisten rakennusten korjaamista ja laajentamista tai niiden korvaamista uudisrakennuksilla.

Finaaliin valitut ehdotukset eroavat toisistaan merkittävästi siinä, miten uutta rakentamista sijoiteltaisiin vanhan lomaan ja minkä näköisiä uudet rakennukset olisivat. Muun muassa Meri-Rastilan torin yhteyteen on ehdotettu erilaisia uudistuksia.

Kaikki viisi finalistia ovat ehdottaneet, että nykyiset koulutilat ja Merirasti-kappeli säilytetään osana uutta monitoimitaloa. Osa finalisteista on ehdottanut lisäksi, että nykyinen nuorisotalo säilytetään.

Asukkaat voivat kommentoida ehdotuksia 20. lokakuuta asti

Meri-Rastila on yksi kaupunkiuudistusalueista, joiden kehittämiseen, palveluihin ja täydennysrakentamiseen Helsingin kaupunki panostaa lähivuosina. Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on löytää ratkaisu, joka sopii Meri-Rastilan miljööseen ja samalla uudistaa sitä positiivisella tavalla.

Asukkaat voivat kommentoida ehdotuksia Kerrokantasi-verkkokyselyssä 20. lokakuuta asti. Asukkaiden palautetta hyödynnetään, kun monitoimitaloa ja sen ympäristöä suunnitellaan tarkemmin.

Myös monitoimitalon ympäristö muuttuu tulevina vuosina. Kaupunki suunnittelee parhaillaan muun muassa useiden katujen sekä Haruspuiston kunnostamista. Niihin liittyviä rakennustöitä aloitetaan näillä näkymin vuonna 2026.

Kilpailualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Kilpailualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki

Sinua voisi kiinnostaa