Fem finalister tävlar om att få planera allaktivitetshus i Havsrastböle

Juryn har valt ut fem förslag till finalen i arkitekturtävlingen för allaktivitetshuset i Havsrastböle. I tävlingen söker man en plan för om- och utbyggnad av det befintliga kvartershuset. Havsrastböle kapell, som är ett landmärke i området, har hittills hotats av rivning, men alla finalister i tävlingen har föreslagit att det ska renoveras och bli en del av det nya allaktivitetshuset.
Ett allaktivitetshus planeras i anslutning till det befintliga kvartershuset och Havsrastböle kapell. De ritades av arkitekten Kaarlo Leppänen och stod klara 1993.  Bild: Tuomas Uusheimo
Ett allaktivitetshus planeras i anslutning till det befintliga kvartershuset och Havsrastböle kapell. De ritades av arkitekten Kaarlo Leppänen och stod klara 1993. Bild: Tuomas Uusheimo

I arkitekturtävlingen som Helsingfors stad ordnar söks den bästa möjliga planen för ett nytt allaktivitetshus som byggs i Havsrastböle i Nordsjö.

En jury har valt ut fem finalister bland 70 förslag. Vinnaren väljs i slutet av november, och byggandet är tänkt att inledas år 2026.

Alla finalister strävar efter att bevara de gamla byggnaderna

Allaktivitetshuset planeras på tomten där det befintliga kvartershuset och Havsrastböle kapell står, i närheten av Rastböle metrostation. Det befintliga kvartershuset består av skola, daghem och ungdomsgård, och i kapellet ordnas kulturverksamhet. Lokalerna behöver renoveras och byggas om.

Eftersom det i framtiden kommer att bo allt fler människor i Havsrastböle planeras det nya allaktivitetshuset bli ett ännu större och mångsidigare center. Förutom de nuvarande tjänsterna ska allaktivitetshuset ha plats för en lekpark, hemvårdspersonal och kvällsverksamhet för invånarna.

I tävlingen fick planerarna frihet att föreslå antingen en renovering och utbyggnad av de befintliga byggnaderna eller att ersätta dem med nya byggnader.

De förslag som valts ut till finalen har betydande skillnader i fråga om hur nya byggnader skulle placeras i förhållande till de gamla och hur de nya byggnaderna skulle se ut. Bland annat i anslutning till Havsrastböle torg föreslås olika förnyelser.

Alla fem finalisterna har föreslagit att de befintliga skollokalerna och Havsrastböle kapell bevaras som en del av det nya allaktivitetshuset. En del av dem har också föreslagit att den befintliga ungdomsgården ska bevaras.

Invånarna kan kommentera förslagen fram till den 20 oktober

Havsrastböle är ett av de stadsförnyelseområden där Helsingfors stad satsar på utveckling, tjänster och kompletteringsbyggande under de närmaste åren. Målet med arkitekturtävlingen är att hitta en lösning som lämpar sig för miljön i Havsrastböle och samtidigt förnya den på ett positivt sätt.

Invånarna kan kommentera förslagen genom en Säg din åsikt-webbenkät fram till den 20 oktober. Invånarnas respons utnyttjas när allaktivitetshuset och dess omgivning planeras noggrannare.

Miljön kring allaktivitetshuset kommer också att förändras under de kommande åren. Staden planerar bland annat att rusta upp flera gator och Stagparken. Byggarbetet i samband med detta torde inledas år 2026.

Karta över området. Bild: Helsingfors stad
Karta över området. Bild: Helsingfors stad